Έλληνες και Χόλυγουντ: Greeks do it better

Νέοι αλλά ώριμοι, ταλαντούχοι και φιλόδοξοι. Η νέα "made in Greece" γενιά του Χόλυγουντ φέρνει ελληνικό αέρα στην κολοσσιαία βιομηχανία του θεάματος και μας βγάζει ασπροπρόσωπους.
Έλληνες και Χόλυγουντ: Greeks do it better
 του Νικόλα Γεωργιακώδη

Με πιο πρόσφατα παραδείγματα αυτά του ξεκαρδιστικού Ζακ Γαλιφιανάκη στο Hangover και του Ντένη Ηλιάδη δημιουργού του «Τελευταίο σπίτι στα Αριστερά», η νέα ελληνική... πρεσβεία στο Χόλυγουντ έχει αυξήσει τα – ταλαντούχα – μέλη της. Είτε πρόκειται για ομογενείς που μεγάλωσαν με Έλληνες γονείς στην Αμερική, είτε για Αθηναίους που απέκτησαν μέσω των ταινιών τους διαβατήριο για την μεγαλύτερη κινηματογραφική βιομηχανία, οι Έλληνες στο Χόλυγουντ αυξάνονται και πληθύνονται τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύοντας εμπράκτως το ταλέντο τους.

Zach Galifianakis: "Hangover" επιτυχίας 


Γεννημένος στην Βόρεια Καρολίνα από Έλληνα πατέρα ο οποίος μετανάστευσε στην Αμερική, ο Ζαχαρίας Γαλιφιανάκης έκανε μια «μεθυσμένη» πορεία στην κορυφή του αμερικάνικου box office πρωταγωνιστώντας στο hit του περασμένου καλοκαιριού “Hangover”. Η ξεκαρδιστική ερμηνεία του στον ρόλο του μουσάτου, κάφρου και στρουμπουλού Άλαν, του εξασφάλισε το βραβείο καλύτερου κωμικού ηθοποιού στα MTV Movie Awards και έκανε το άστρο του να λάμψει στον κόσμο του Hollywood.
 
Από εισπράκτορας σε λεωφορείο, ο Γαλιφιανάκης ξεκίνησε την καριέρα του συμμετέχοντας στα τηλεοπτικά shows των David Letterman και Jimmy Kimmel και ως stand up comedian, ενώ πριν κάνει το μεγάλο «μπαμ» με το Hangover είχε παίξει στο «Τζακπότ στον έρωτα» με την Καμερον Ντίαζ και στο οσκαρικό "Into the Wild" του Σων Πεν. Πρόσφατα τον είδαμε στο Youth in Revolt στον ρόλο ενός νταλικέρη, ενώ όπως μαθαίνουμε ήδη ετοιμάζει το σήκουελ του Hangover.

Ντένης Ηλιάδης: Ένας "Hardcore" Έλληνας στο Χόλιγουντ 

Ένας νέος Έλληνας σκηνοθέτης στο Χόλυγουντ. Όχι δεν πρόκειται για ανέκδοτο, αλλά για την πραγματική ιστορία του 43χρονου Ντένη Ηλιάδη, ο οποίος με το προκλητικό Hardcore κατάφερε να κερδίσει το διαβατήριο για τον κόσμο του Χόλυγουντ. Συγκεκριμένα, η εταιρεία παραγωγής του μετρ του σπλάτερ, Γουές Κρέηβεν, τον διάλεξε ανάμεσα από εκατό υποψήφιους σκηνοθέτες για να γυρίσει το ριμέικ του “Last House on the Left”. Ο Ηλιάδης κατάφερε μάλιστα να «περάσει» το δικό του cut, επιβάλλοντας ουσιαστικά μέχρι τέλους την δική του εκδοχή της ταινίας.

Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, και κατάφερε να σκαρφαλώσει στις πρώτες θέσεις του αμερικάνικου box office. Και επειδή όταν το Χόλυγουντ ανακαλύπτει νέα ταλέντα δεν τα… αφήνει εύκολα, ο Ηλιάδης έχει ήδη ξεκινήσει τα γυρίσματα της δεύτερης Χολυγουντιανής του ταινίας, του θρίλερ Pay the Ghost, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο παραγωγός Michael Bay πρόκειται να του αναθέσει το ριμέικ του κλασσικού φιλμ του Χίτσκοκ, Τhe Birds.

Nia Vardalos: Επιτυχία α λα Ελληνικά
 

Το να «μεταφέρεις» στην μεγάλη οθόνη μια τυπική ελληνική οικογένεια και να έχεις περίπου τριακόσια εβδομήντα εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις στο box office, καθώς και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Σεναρίου σίγουρα δεν είναι λίγο. Η Ελληνοκαναδή Αντωνία-Ευγενία Βαρντάλος όμως, το έκανε να φαίνεται αρκετά εύκολο και κατάφερε από άσημη ηθοποιός της σειράς να γίνει από τις πιο αναγνωρίσιμες σταρ του Χόλυγουντ. Το My Big Fat Greek Wedding έτυχε θερμής υποδοχής από το ελληνικό και το αμερικάνικο κοινό και η καριέρα της Vardalos πήρε την ανιούσα.
 
Χαμογελαστή, με «ελληνική» αίσθηση του χιούμορ και ρίζες από την Λακωνία και τα Καλάβρυτα, η Νία Βαρντάλος συνεχίζει να διαφημίζει – όσο μπορεί – την χώρα μας στο εξωτερικό. Τι και αν αυτό γίνεται με χαζοκωμωδιούλες όπως το πρόσφατο "My life in Ruins" στο πλευρό του Αλέξη Γεωργούλη; Η τύπισσα διαθέτει φρεσκάδα, κωμικό και συγγραφικό ταλέντο, σπιρτάδα και τσαχπινιά. Αυτά αρκούν για να την κάνουν να ξεχωρίζει.

Maria Menounos: Από την Eurovision στον Ομπάμα 


Από πρώτη νικήτρια στον διαγωνισμό ομορφιάς Miss Massachussets Teen USA το 1996, σε συμπαρουσιάστρια του Σάκη Ρουβά στην προπέρσινη Eurovision, δημοσιογράφος στο κανάλι NBC και παρουσιάστρια σε μερικά από τα μεγαλύτερα shows στην Αμερική, η Ελληνοαμερικανίδα Μαρία Μενούνος αποτελεί την τέλεια ενσάρκωση της multi culti star. Το περιοδικό People την συμπεριέλαβε το 2004 στους πενήντα ομορφότερους ανθρώπους στον κόσμο, η ιστοσελίδα Askmen στις Top 5 γυναίκες που θα ήθελε να παντρευτεί ένας άνδρας, ενώ μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε αρκετές επιτυχημένες Χολιγουντιανές παραγωγές όπως το "Fantastic Four" και το "Tropic Thunder". Σταθμός στην μέχρι σήμερα καριέρα της, η συνέντευξη που πήρε από όλα τα μέλη της οικογένεια Ομπάμα, για λογαριασμό της εκπομπής Access Hollywood.

Alexander Payne: O "Πλαγίως" δρόμος προς τα Όσκαρ 

Ο Αλέξανδρος Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, είναι ένας από τους πιο γνωστούς σκηνοθέτες και σεναριογράφους του «ανεξάρτητου» Χόλυγουντ. Ο 49χρονος σκηνοθέτης από την Ομάχα της Νεμπράσκα, έχει ήδη στο τσεπάκι του ένα Όσκαρ σεναρίου για την ταινία "Πλαγίως" και δύο ακόμα υποψηφιότητες (Σκηνοθεσίας για το "Πλαγίως" και Σεναρίου για το "Election"). Έχει σπουδάσει Ισπανική γλώσσα και Ιστορία στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ενώ το 1990 αποφοίτησε από την σχολή σκηνοθεσίας του UCLA.

Έκτοτε έχει σκηνοθετήσει ακόμα το Citizen Ruth, το Election, το About Schmidt με τον Τζακ Νίκολσον και ένα μέρος της σπονδυλωτής ταινίας Paris je t’ aime. Έχει ξεχωρίσει στους σκηνοθετικούς κύκλους του Χόλυγουντ για το μαύρο χιούμορ των ταινιών του και την σατιρική του διάθεση απέναντι στην σύγχρονη καθωσπρέπει αμερικάνικη κοινωνία.

«Μπλοκμπαστερικό» διάλειμμα στην καριέρα του υπήρξε η συγγραφή σεναρίου για το τρίτο μέρος του Τζουράσικ Παρκ, ενώ το 2011 πρόκειται να βγει στις σκοτεινές αίθουσες η νέα του σκηνοθετική δουλειά με τίτλο The Descendants, με πρωταγωνιστή τον Τζωρτζ Κλούνεϊ.

Άλεξ Πρόγιας: Ο cult Ελληνοαυστραλός

Αρκετοί κριτικοί τον έχουν χαρακτηρίσει ως «δυναμικό οραματιστή του σινεμά» και δεν έχουν άδικο. Έχοντας δημιουργήσει cult ταινίες όπως το Κοράκι το 1994 με τον αδικοχαμένο Μπράντον Λι και την Σκοτεινή Πόλη το 1998 με τον Κήφερ Σάδερλαντ, ο γεννημένος το 1963 στην Αίγπυτο από Έλληνες γονείς Άλεξ Πρόγιας διαθέτει όλα τα σκηνοθετικά χαρακτηριστικά του σκοτεινού οραματιστή. Σε ηλικία τριών ετών μετακόμισε από την Αίγυπτο μαζί με την οικογένειά του στην Αυστραλία, όπου και φοίτησε στη Σχολή Κινηματογράφου, Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Αυστραλίας. Η πρώτη του ταινία μικρού μήκους με τίτλο Groping κέρδισε αρκετά διεθνή βραβεία και αποτέλεσε το διαβατήριό του για τον κόσμο του Χόλιγουντ.

Μετά το Κοράκι και την Σκοτεινή Πόλη, ο Πρόγιας σκηνοθέτησε το blockbuster I, Robot, βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Ισαάκ Ασίμοφ με τον Will Smith στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταινία έκανε περίπου τετρακόσια εκατομμύρια εισπράξεις παγκοσμίως. Τελευταία του σκηνοθετική δουλειά ήταν το θρίλερ Knowing, το οποίο παρά την μέτρια ερμηνεία του Nicolas Cage κατάφερε να συναρπάσει το κοινό με την εφιαλτική του ατμόσφαιρα. Αυτήν την περίοδο, δουλεύει πάνω στην ταινία Dracula: Year Zero, με θέμα τα πρώτα χρόνια του Vlad Dracula.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v