Ice Tea: "Το θέατρο είναι ομαδική δουλειά"

Λίγο πριν η βασισμένη στο διήγημα του Α. Τσέχοφ παράστασή τους "Ανιούτα" σηκώσει αυλαία στο Θέατρο Επί Κολωνώ, τα μέλη της θεατρικής ομάδας Ice Tea μιλούν στο in2life για το έργο, τη θεατρική σκηνή στην Ελλάδα και τις παρέες που... γράφουν ιστορία.
των Κατερίνας Σφοντούρη, Φιλουμένας Ζλατάνου

Λένε ότι οι παρέες γράφουν ιστορία. Στην τέχνη οι συνεργασίες στην πλειοψηφία τους έχουν αποφέρει πολύ επιτυχημένα αποτελέσματα. Η δημιουργία στο θέατρο τα τελευταία χρόνια προέρχεται κατά κύριο λόγο από τις ομάδες που συστήνονται από όχι τόσο γνωστά πρόσωπα, τα οποία όμως έχουν όρεξη και μεράκι να πρωτοπορήσουν, να προσφέρουν ψυχαγωγία και να ικανοποιήσουν και τους πιο σκεπτικιστές θεατές. Στις θεατρικές σχολές προτρέπουν τους νέους ηθοποιούς να μην είναι ανταγωνιστικοί και να συνεργάζονται ώστε να «ευφραίνεται η ψυχή» του θεατή. Ακριβώς αυτό συνέβη με τους μαθητές της σχολής του Γιώργου Αρμένη οι οποίοι στα πλαίσια μίας εργασίας έγραψαν, σκηνοθέτησαν, έντυσαν μουσικά ένα έργο, βασισμένο σε διήγημα του Άντον Τσέχωφ, το οποίο ανεβαίνει στα πλαίσια του Φεστιβάλ Off-Off Athens στο θέατρο Επί Κολωνώ στις 12 και 13 Ιουλίου.

Οι Στέφανος Παπατρέχας, Μύρια Χώπλαρου, Λήδα Θωμαΐδη, Κατερίνα Χατζάκη, Δέσποινα Κατσαρού αποτελούν την ομάδα Ice Tea και μας καλούν να μπούμε στον κόσμο της «Ανιούτα», μίας κοπέλας που ταλαιπωρείται από διαφόρους που θέλουν να την εκμεταλλευτούν και καλείται να απαντήσει στα εξής καυτά ερωτήματα «Πόσο εύκολο είναι να διαλέξεις ρόλο ανάμεσα σε αυτόν του θύματος και εκείνον του θύτη; Μπορείς να απαρνηθείς το ρόλο από την στιγμή που τον διάλεξες και να αλλάξεις ή εντέλει ο χαρακτήρας μας δεν αλλάζει;»

Οι ηθοποιοί μίλησαν στο in2life για τις επιλογές τους, τη συγγραφή, τις ομάδες και το μέλλον των νέων στη θεατρική σκηνή της χώρας.

Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στο φεστιβάλ OFF-OFF ATHENS;
Μύρια Χώπλαρου: Στα πλαίσια μιας εργασίας που μας ανατέθηκε στη σχολή, δημιουργήσαμε μια ομάδα. Ο Στέφανος Παπατρέχας και ο Χρήστος Κοροβίλας ανέλαβαν την συγγραφή του έργου. Η παρουσίαση πήγε πολύ καλά και όταν μάθαμε για το φεστιβάλ στο Θέατρο επί Κολωνώ θεωρήσαμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία να δει αυτή τη μικρή παράσταση ένα μεγαλύτερο κοινό.
Στέφανος Παπατρέχας: Και να περάσουμε πάλι μαζί δημιουργικές και ευχάριστες στιγμές.

Πώς προέκυψε το όνομα της ομάδας σας «Ice Tea»;
Στέφανος Παπατρέχας:
Ήταν μία απόφαση της στιγμής, που προέκυψε από ένα εσωτερικό αστείο και ήταν το πρώτο όνομα που μας ήρθε κατά νου όταν ψάχναμε να βαπτίσουμε την ομάδα. Στα greeklish είναι το «Ίσε Τεά» (Είσαι θεά), το κλασσικό επιφώνημα που προέκυψε από τηλεοπτική εκπομπή και χρησιμοποιείται από αρκετό κόσμο για να δηλώσει το καταπληκτικό, με μία δόση ειρωνίας.

Τι θα μας παρουσιάσετε μέσα σε μόλις 25 λεπτά που διαρκεί το έργο «Ανιούτα»;
Λήδα Θωμαΐδη: Μέσα από την ιστορία της Άννας, μιας αγαθής κοπέλας, θέλουμε να τονίσουμε τη σχέση θύματος και θύτη. Το θύμα -Άννα- θα περάσει από περιπέτειες καθώς οι θύτες (Κυριάκος, Δομήνικος, Κιοπέογλου) θα την εμεταλλευτούν ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Από πού εμπνευστήκατε για τη συγγραφή του έργου;
Στέφανος Παπατρέχας: Η εργασία που είχαμε στη σχολή ήταν να γράψουμε ένα έργο με βάση κάποιο διήγημα του Τσέχωφ. Εμείς επιλέξαμε το διήγημα Ανιούτα, που το αλλάξαμε τοποθετώντας το στην Αθήνα του '50 και γράφοντάς το σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο και ένα μικρό τμήμα σε τροχαϊκό μέτρο. Το νόημα του διηγήματος δεν άλλαξε στην ουσία του. Ο Χρήστος κι εγώ διασκεδάσαμε πολύ κατά τη συγγραφή και ελπίζω οι θεατές να το χαρούν το ίδιο.

Γιατί επιλέγετε μία γυναικεία μορφή ως κεντρική ηρωίδα του έργου;
Δέσποινα Κατσαρού:
Όπως είπε ο Στέφανος το έργο γράφτηκε με βάση το διήγημα του Τσέχωφ. Δε θελήσαμε να αλλάξουμε το νόημά του και με αυτό το σκεπτικό κρατήσαμε ως κεντρική ηρωίδα μια γυναίκα. Άλλωστε η ηρωίδα αυτή ήταν αυτό που μας τράβηξε στο συγκεκριμένο διήγημα, μια γλυκιά και φαινομενικά εύθραυστη κοπέλα που ενώ έχει τραβήξει και τραβάει πολλά συνεχίζει να ελπίζει.
Κατερίνα Χατζάκη: Έτσι κι αλλιώς η γυναίκα στην εποχή που γράφει ο Τσέχωφ ήταν πολύ πιο εύκολο να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και αυτός είναι και ο λόγος που το έργο μας διαδραματίζεται όχι στην Αθήνα του σήμερα αλλά στην Αθήνα της δεκαετίας του '50.

Αν και είστε ηθοποιοί, παρατηρώ ότι εμπλέκεστε τόσο στο συγγραφικό κομμάτι όσο και στο μουσικό. Πώς προέκυψε αυτό;
Λήδα Θωμαΐδη:
Η εργασία είχε αυτόν ακριβώς το στόχο, δηλαδή να προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε πέρα από την υποκριτική και άλλες μορφές δημιουργίας που εμπλέκονται με το θέατρο. Μόνο το τελικό τραγούδι είναι σε στίχους του Στέφανου και του Χρήστου και ευχαριστούμε πολύ και τον Χρίστο Θεοδώρου που μας έγραψε τη μουσική. Τραγουδάμε επίσης τρία τραγούδια από το Έκτο Πάτωμα σε μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου.
Μύρια Χώπλαρου: Πέρα από τη συγγραφή του έργου και των στίχων και από το προσωπικό ψάξιμο του ρόλου μπήκαμε στη διαδικασία να στήσουμε όλοι μαζί μια παράσταση από την αρχή ως το τέλος αναλαμβάνοντας όλοι την ευθύνη του σκηνοθέτη, του φωτιστή και λοιπά, πράγμα που μας έμαθε πολλά.
Στέφανος Παπατρέχας: Και χρωστάμε όλοι ένα μεγάλο ευχαριστώ στην καθηγήτριά μας κυρία Τζένη Μιχαηλίδου για αυτήν την ευκαιρία κι εγώ ένα προσωπικό ευχαριστώ γιατί χωρίς την δική της προτροπή δε θα έμπαινα στη διαδικασία συγγραφής.

Τι έχει να προσφέρει μια νέα ομάδα στο θέατρο σήμερα;
Κατερίνα Χατζάκη:
Δεν είναι τυχαίο που βλέπουμε όλο και περισσότερες ομάδες στα θεατρικά πράγματα. Πιστεύω πως μια ομάδα δίνει μια διαφορετική άποψη και οπτική. Είναι σίγουρα πιο σημαντικό το αποτέλεσμα ενός κοινού οράματος, μιας πολυφωνίας. Εξ' άλλου το θέατρο είναι περισσότερο ομαδική δουλειά.
Δέσποινα Κατσαρού: Και για τα ίδια τα μέλη της, μια ομάδα ασφαλώς έχει να δώσει πολλά. Για μας είναι υπέροχο να συνεχίζουμε μια σχέση τριών χρόνων, από τη σχολή μέχρι σήμερα, μιας και έχουμε αναπτύξει κοινούς κώδικες, κοινή πορεία και πάνω απ' όλα μια δυνατή φιλία.

Είστε αισιόδοξοι σε ότι αφορά τα θεατρικά πράγματα στη χώρα μας;
Δέσποινα Κατσαρού:
Νομίζω πως μόνο το γεγονός ότι πολλές παραστάσεις είναι ήδη sold out πολύ πριν ξεκινήσουν να παίζονται είναι κάτι πολύ ελπιδοφόρο. Σαφώς δεν διανύουμε την καλύτερη περίοδο, αλλά η τέχνη ανθίζει πολλές φορές σε τέτοιες δύσκολες στιγμές.

Έχετε σχέδια για το μέλλον ως ομάδα;
Μύρια Χώπλαρου:
Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ακόμα αλλά θέλουμε να υπάρξει συνέχεια, τόσο στο συγκεκριμένο έργο όσο και στη συνεργασία μας. Προς το παρόν απολαμβάνουμε το εγχείρημα αυτό και ας ελπίσουμε πως δεν τελειώνει εδώ.

Info:
Ανιούτα
Κείμενο Στέφανου Παπατρέχα και Χρήστου Κοροβίλα, έργο σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο (και τροχαϊκό μέτρο), βασισμένο στο διήγημα του Τσέχωφ "Ανιούτα".
Βοηθοί στη σκηνοθεσία και την υλοποίηση της παράστασης: Χαρά Δημητριάδη, Μαγδαληνή Παλιούρα
Μουσική του τραγουδιού "Ποιος ο θύτης ποιο το θύμα": Χρίστος Θεοδώρου
Trailer: Θάνος Σπηλιόπουλος
Θέατρο Επί Κολωνώ, Ναυπλίου 12, Κολωνός (από Λένορμαν 94), τηλ.: 210 518067
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v