Ζουγανέλη-Αναστασιάδης: «Το ροκ έχει ήθος και ευγένεια αληθινή»

Εν όψει της συμμετοχής τους στο πολυαναμενόμενο Φεστιβάλ Αλιάκμονα, την Κυριακή 4 Ιουλίου, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και ο Δήμος Αναστασιάδης μιλούν στο In2life για την συνεργασία τους, το lifestyle και τα μελλοντικά τους σχέδια.
της Φιλουμένας Ζλατάνου

Δύο από τις ελπιδοφόρες φωνές στον χώρο του τραγουδιού ταξιδεύουν φέτος στο φημισμένο Φεστιβάλ Αλιάκμονα, που ήδη στην τρίτη του χρονιά συγκεντρώνει τα φώτα και τα βλέμματα.

Ο Δήμος Βέροιας πιστός στο ραντεβού του με ένα ευρείας γκάμας κοινό διοργανώνει ένα πολύχρωμο φεστιβάλ για όλα τα γούστα, με καλλιτέχνες όπως ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Φίλιππος Πλιάτσικας, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Κωστής Μαραβέγιας, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ο Μύρωνας Στρατής και ο Δήμος Αναστασιάδης και με πολλά happenings όπως bungee tramboline, canoe kayak, αναρριχήσεις, τοξοβολία. Στις 2, 3 και 4 Ιουλίου, θα φιλοξενηθούν στην πευκόφυτη αγκαλιά του άλσους του ποταμού Αλιάκμονα περί τους 6.000 λάτρεις της φύσης και της μουσικής.

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και ο Δήμος Αναστασιάδης μετά από μια επιτυχημένη σεζόν στο Σταυρό του Νότου Plus συνεχίζουν το «πάρτι χωρίς όρια» με στάση και στο Φεστιβάλ Αλιάκμονα την Κυριακή 4 Ιουλίου. Με αφορμή αυτό μας μίλησαν για την συνεργασία τους, για το lifestyle και την επιρροή της εικόνας, για τα σχέδιά τους, για τη ματαιοδοξία και για πολλά ακόμη. Απολαύστε τους.

Τι σημαίνει «Πάρτι χωρίς όρια»;
Ελεωνόρα Ζουγανέλη: «Πάρτι σημαίνει ελευθερία, διασκέδαση, επικοινωνία. Ζωντανοί άνθρωποι που έχουν διάθεση χαράς και μοιράσματος. Αυτό κάνουμε φέτος. Υπάρχουμε με διάθεση και προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε και να διασκεδάσουμε.»
Δήμος Αναστασιάδης: «Σημαίνει ότι μαζί με την Ελεωνόρα επιλέγουμε τραγούδια που μας αρέσουν τόσο να τα ακούμε όσο και να τα ερμηνεύουμε. Πάρτι είναι να περνάς εσύ καλά πάνω στη σκηνή και μαζί με εσένα να κάνεις να περνάει καλά και όποιος είναι κάτω από τη σκηνή».

Είναι τα φεστιβάλ όπως το River κοιτίδα πολιτισμού;
Ε.Ζ.:
«Ο πολιτισμός συμβαίνει όπου τον αφήνουμε να συμβεί και έχει να κάνει και με τον καλλιτέχνη και με τον αποδέκτη. Σε ένα φεστιβάλ σαν το River βρίσκονται άνθρωποι που αγαπούν τη μουσική και ψάχνουν το καινούριο. Χαίρομαι πολύ που με κάλεσαν να παρουσιάσω τον εαυτό μου και την δουλειά μου».
Δ.Α.: «Φυσικά και είναι! Για την ακρίβεια είναι "μουσικό" ευτύχημα που σε τέτοιους δύσκολους καιρούς συνεχίζει και υπάρχει ο θεσμός αυτών των φεστιβάλ».

Σύμφωνα με ποια κριτήρια επιλέγεις τους συνεργάτες σου;
Ε.Ζ.: «Είναι μια αμφίδρομη ιστορία η επιλογή των συνεργατών. Κι εγώ τους επιλέγω και αυτοί με κάποιο τρόπο επιλέγουν εμένα. Συνήθως είναι άνθρωποι που εμπιστεύομαι ότι αυτό που κάνουν θα με βοηθήσει να προχωρήσω σε όλα τα επίπεδα. Είναι άνθρωποι που πιστεύουν αυτό που κάνω, συνήθως αυστηροί, που με ενεργοποιούν, με προστατεύουν όταν χρειάζεται και με αφήνουν να εκτεθώ επίσης όταν χρειάζεται. Οι συνεργάτες μου με μια πιο ευρεία έννοια θα έλεγα ότι παίζουν έναν ρόλο δάσκαλου για εμένα κι εγώ γι αυτούς». 

Τι σήμαιναν για εσένα οι εμφανίσεις σου στον Σταυρό του Νότου;
Δ.Α.: «Ήταν αδιαμφισβήτητα πολύ σημαντικές γιατί ήταν ουσιαστικά η πρώτη φορά που είχα τόσο μεγάλο μερίδιο ευθύνης ενός προγράμματος. Επίσης, συνεργάστηκα με μια καλλιτέχνιδα η οποία αν και νέα στην ηλικία είχε πολύ μεγαλύτερη σκηνική εμπειρία από εμένα και το να μοιράζομαι το stage μαζί της ήταν ένα μεγάλο μάθημα "αμεσότητας"».

Προέρχεσαι από καλλιτεχνική οικογένεια, πόσο πιστεύεις επηρέασε τη μετέπειτα πορεία σου και τις επιλογές σου αυτό;
Ε.Ζ.: «Οι γονείς μου και ο τρόπος που έχω μεγαλώσει έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή μου, όπως και σε όλους μας. Η αγάπη τους και ο διακριτικός τρόπος που υπάρχουν στη ζωή μου με βοηθάει. Νιώθω ελεύθερη αφού ξέρω ότι σέβονται τις επιλογές μου είτε συμφωνούν με αυτές είτε όχι και είναι δίπλα μου σε αυτό που μου συμβαίνει».

Τι ρόλο παίζει η εικόνα ενός τραγουδιστή στην προώθησή του και στην πορεία του;
Δ.Α.: «Ζούμε στην εποχή της εικόνας οπότε, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, είναι πολύ σημαντική η εικόνα για οτιδήποτε. Όμως δεν σημαίνει αυτό ότι, επειδή όλα κινούνται γύρω από την εικόνα, εγώ προσωπικά κοιμάμαι και ξυπνάω με το άγχος του "φαίνεσθαι". Είναι ένα μέρος της δουλειάς και είναι θέμα του πώς το χειρίζεσαι έτσι ώστε να μην γίνεται μοναδική σου σκέψη. Πάνω από όλα κάνουμε μουσική».

Πώς γίνεται η επιλογή των τραγουδιών και του ρεπερτορίου σου; Προσωπικό γούστο; Συμβουλές; Ή σύμφωνα με αυτό που επιτάσσει η μόδα και το lifestyle;
Ε.Ζ.: «Όσο και να με απασχολεί η μόδα και η επιτυχία δε μπορεί να επηρεάσει τόσο καθοριστικά την επιλογή του ρεπερτορίου μου. Μου αρέσει να είμαι σύμφωνη με την εποχή μου αλλά μέσα από την δική μου θέση σε αυτή. Μου αρέσει να εκφράζομαι και να τραγουδάω αυτό που ζω. Δεν ακολουθώ την μόδα, ακολουθώ ό,τι μιλάει μέσα μου και πολλές φορές ίσως να συμπίπτει με την μόδα ίσως και να είναι εκ δια μέτρου αντίθετο. Ακούω συμβουλές, γνώμες και στην τελική μου απόφαση όλα αυτά φιλτράρονται και συμβαίνει αυτό που είναι να συμβεί».

Πώς διαχειρίζεσαι τη ματαιοδοξία που συνήθως φέρνει η αναγνωρισιμότητα;
Δ.Α.: «Είναι δύσκολο να είσαι νέος και να έχεις να διαχειριστείς τη φήμη που προκαλεί η αναγνωρισιμότητα. Είναι δύσκολο πολύ και δεν ξέρω αν ξέρω τον τρόπο να διαχειριστώ την κατάσταση. Ξέρω, όμως, ότι έχω την επιθυμία να προφυλαχτώ και να αποφύγω αυτόν τον κίνδυνο που θα ακύρωνε την στάση μου απέναντι στο πώς θα επιθυμούσα να είναι η σχέση μου με τους ακροατές και τη μουσική μου. Και σίγουρα δεν θα επιθυμούσα να περιλαμβάνει την έννοια της ματαιοδοξίας.»

Σε έχουν χαρακτηρίσει ροκ, τι σημαίνει αυτός ο όρος για σένα;
Ε.Ζ.: «Δεν είμαι άνθρωπος που αγαπά τους χαρακτηρισμούς. Από όλους προτιμώ αυτόν του ροκ αν και θεωρώ ότι είμαι πιο ροκ άνθρωπος πάρα τραγουδίστρια. Ροκ είναι κάτι έντονο, έξω από τα πολύ κατεστημένα, έξω από τα φτιασιδωμένα και τα καθώς πρέπει, κάτι ατόφιο, καθαρό. Το ροκ έχει ήθος και ευγένεια αληθινή. Μακάρι να εξελίξω κι άλλο την θετική και ισορροπημένη μου ροκ φύση σε όλα τα επίπεδα».

Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές σου;
Δ.Α.:
«Ο παππούς μου ήταν ρεμπέτης και μάλιστα πολύ καλός. Εγώ έτσι γνώρισα και αγάπησα τη μουσική από το ρεμπέτη παππού μου».

Νέο τραγούδι στα ραδιόφωνα, να περιμένουμε σύντομα δίσκο;
Ε.Ζ.: «Όντως, η νέα μου δισκογραφική δουλειά μόλις κυκλοφόρησε. Είμαι πολύ χαρούμενη γι αυτό. Ξεκινάω μια περιοδεία και έχω την δυνατότητα για άλλη μια φορά να επικοινωνήσω τα τραγούδια μου στην επαρχία, η οποία και στο παρελθόν έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία μου. Το cd έχει τίτλο «Έξοδος 2» μια δουλειά που αγαπώ πολύ πριν την επικοινωνήσω και ελπίζω να αγαπηθεί από τον κόσμο αφού την επικοινωνήσω. Χαίρομαι για τα τραγούδια μου και έχω πολύ αγωνία και λαχτάρα για την συνέχεια».

Toν Σεπτέμβριο αναμένουμε νέο δίσκο. Μίλησέ μας γι’ αυτόν.
Δ.Α.:
«Δεν θέλω να μιλάω με deadlines. Aν είμαι έτοιμος τότε θα έχουμε τον δίσκο το φθινόπωρο. Αν δεν είμαι δεν θα πιέσουμε τα πράγματα. Δουλεύω πάνω στη μουσική μου, προσπαθώ να εξελίσσομαι και όταν είναι όλα έτοιμα να προχωράω στο επόμενο βήμα. Σίγουρα, πάντως, έχω στο μυαλό μου πολλά για τον χειμώνα που έρχεται. Προς το παρόν απολαμβάνω το μουσικό καλοκαιρινό πάρτι μαζί με την Ελεωνόρα και τους συνεργάτες μας. Δεν βιάζομαι.

Ιnfo:
Φεστιβάλ Αλιάκμονα: 2 - 3 - 4 Ιουλίου 2010
Τηλ. πληροφοριών: 23313 050614

Σημεία πώλησης εισιτηρίων:
Βέροια: Πλατεία Δημαρχείου
Αλεξάνδρεια: Δισκοπωλείο Ηχόχρωμα
Νάουσα: Δισκοπωλείο Νάκος Χρήστος

Τιμές εισιτηρίων:
Ημερήσιο: 20 ευρώ
Τριήμερο: 40 ευρώ
Παιδιά 6-12: 10 ευρώ
Παιδιά έως 6 ετών: δωρεάν

Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ Αλιάκμονα θα δείτε στα Σχετικά Άρθρα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v