And Also The Trees: «Ποιητικό» post punk εξ Αγγλίας

Επηρεασμένοι βαθύτατα από το αγροτικό τοπίο της Αγγλίας, το post punk και το gothic rock κίνημα, οι And Also The Trees παρουσιάζονται για πρώτη φορά με νέα σύνθεση, με αφορμή το πρόσφατο ακουστικό τους άλμπουμ «When The Rains Come».
And Also The Trees: «Ποιητικό» post punk εξ Αγγλίας
Ξεκίνησαν την μουσική τους πορεία στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στο Inberrow, ένα μικρό αγροτικό χωριό του Worcestershire. Χωρίς καμία διάθεση να μετακομίσουν στο Λονδίνο, εμπνεύστηκαν από το κίνημα του post punk, το οποίο βρισκόταν τότε σε πρώιμο στάδιο, καθώς και από τα τοπία και το αγροτικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσαν. Η αρχή έγινε με ένα demo που έστειλαν στους επίσης ανερχόμενους τότε Cure και το οποίο στάθηκε αφορμή για την γνωριμία των δύο συγκροτημάτων.

To 1981 έπαιξαν μαζί με τους Cure στο UK Tour τους, ενώ το 1982 κυκλοφόρησαν το δεύτερο demo άλμπουμ τους, From Under the Hill. Το πρώτο τους «επίσημο» ομώνυμο άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1983 αντανακλώντας τις πρώιμες post punk ρίζες τους. Το Virus Meadow το 1986 όμως, ήταν αυτό που καθόρισε την ιδιαίτερη ταυτότητα του συγκροτήματος, αλλά και το κοινό του, το οποίο ενθουσιάστηκε από τις μελαγχολικές κιθαριστικές μελωδίες του Justin Jones που θύμιζαν σε αρκετά σημεία μαντολίνο και τους βαθιά ποιητικούς στοίχους του Simon Huw Jones.



Την ίδια χρονιά ξεκίνησαν την πρώτη τους ευρωπαϊκή περιοδεία, από την οποία προέκυψε το live άλμπουμ The Evening of the 24th. Το EP που ακολούθησε με τίτλο The Critical Distance, έδειξε την συνεχόμενη προσπάθεια του συγκροτήματος να ωριμάσει τον ήχο που είχε παρουσιάσει στο κοινό του με το Virus Meadow. Αποδείξεις της «ωρίμανσης» αυτής αποτελούν τα singles "Shaletown" και "The House of the Heart", καθώς και το επόμενό τους άλμπουμ The Millpond Years (1988), του οποίου την παραγωγή αναλαμβάνει ο πληκτράς Mark Tibenham.

Το επόμενο άλμπουμ τους Farewell to the Shade το 1989, είναι επηρεασμένο από προσωπικές αναμνήσεις των μελών και από ποιητές και ζωγράφους του 19ου αιώνα, ενώ την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και το single Lady D’Arbanville, διασκευή του ομώνυμου τραγουδιού του Cat Stevens. Αυτή η περίοδος που διανύουν είναι και η πιο επιτυχημένη τους. Οι εξαντλητικές τους περιοδείες, αλλά και τα εξαιρετικά άλμπουμ, τους κάνουν ιδιαίτερα γνωστούς στην Ευρώπη, με αποκορύφωμα την συναυλία τους στο Παρίσι το 1989 – μια από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας τους.

Το 1991 κάνουν περιοδείες στις ΗΠΑ και συνεργάζονται ξανά με τους The Cure για να κυκλοφορήσουν το EP The Pear Tree. Το άλμπουμ Green Is The Sea που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά, σηματοδοτεί και την λήξη της συνεργασίας τους με τον παραγωγό Mark Tibenham. Η προώθηση του άλμπουμ έγινε με μία μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία και πολλές sold out ημερομηνίες. Μετά από... πίεση των θαυμαστών τους, κυκλοφορούν το 1993 το From Horizon to Horizon, μια συλλογή ακυκλοφόρητων κομματιών της περιόδου 1983-1992.



Ένα νέο κεφάλαιο στον ήχο του συγκροτήματος ξεκινάει με την κυκλοφορία του The Klaxon: τρομπέτες, διάφορα κρουστά, μαντολίνα και «φωτεινοί» ήχοι κυριαρχούν με την διακριτική συνοδεία ενός οργάνου Hammond, αντικαθιστώντας έτσι τους «αγροτικούς» ήχους με «αστικά» beats που θυμίζουν 50’s. Τρομπέτες βγαλμένες από συνθέσεις του Ennio Moricone και «φωνακλάδικα» όργανα κυριαρχούν στις τρεις επόμενες κυκλοφορίες τους , στις οποίες αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός “hard boiled” (Le Bataclan -1996, Angelfish-1996 και Silver Soul-1998).

Το διάστημα 1998-2003 οι ΑΑΤΤ εξαφανίζονται από την μουσική σκηνή και πολλοί κάνουν λόγο για διάλυσή τους. Στην πραγματικότητα περνούν μια φάση ενδοσκόπησης όπως δηλώνουν οι ίδιοι, από την οποία προκύπτει το Further From the Truth, το οποίο ηχογραφήθηκε στον τόπο στον οποίον μεγάλωσαν, το Worcestershire. Πιο σκοτεινό από τα υπόλοιπα, σηματοδοτεί την επιστροφή τους στην «αγροτική» μελαγχολία. Το 2004 συμμετέχουν σε αρκετά φεστιβάλ και το 2005 γιορτάζουν τα 25α τους γενέθλια με την κυκλοφορία του Best of 1980-2005.

Το δέκατο άλμπουμ τους με τίτλο The Rag and Bone Man κυκλοφόρησε το 2007. Σε αυτό συμμετείχε ένα νέο μέλος, ο Ian Jenkins, στο μπάσο. Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν στο artwork του δίσκου ήταν του διάσημου Γάλλου φωτογράφου Jerome Servette. Μόλις πέρσι τον Ιούνιο, οι ATT κυκλοφόρησαν το ακουστικό When the rains come, το οποίο περιέχει ακουστικές διασκευές παλαιότερων κομματιών τους και ένα καινούργιο κομμάτι.


Ένα εντελώς διαφορετικό project θα παρουσιάσουν στην χώρα μας για δύο βραδιές (6 και 7 Φεβρουαρίου) με μελόντικες, ακορντεόν, κοντραμπάσα, ακουστικές κιθάρες και... καθόλου drums.

Στο Rodeo Club (Χέυδεν 34, Πλατεία Βικτωρίας, Αθήνα).
Είσοδος: €23 (προπώληση-ταμείο), €28 (διήμερο μόνο με κράτηση στο 210 8814702 & 6979709743).

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v