Γιώργος Μαζωνάκης: «Ποιον καλλιτέχνη δεν ενδιαφέρει η εμπορικότητα;»

Με αφορμή τις επερχόμενες εμφανίσεις του στο Anodos Live Stage και την επιστροφή του στην βραδινή διασκέδαση της πόλης, ο Γιώργος Μαζωνάκης μιλά στο In2life για το ελληνικό λαϊκό τραγούδι και την ζωή του μέσα από αυτό.
Γιώργος Μαζωνάκης: «Ποιον καλλιτέχνη δεν ενδιαφέρει η εμπορικότητα;»
Με σχεδόν δεκαοκτώ χρόνια πορεία στο λαϊκό και ποπ ελληνικό τραγούδι ο Γιώργος Μαζωνάκης αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα δυνατά ονόματα της βραδινής διασκέδασης στις αθηναϊκές πίστες. Έχοντας αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές, αλλά και πολλούς επικριτές, δεν έχει πλέον τίποτα να φοβηθεί από την άγρια πλευρά της δημοσιότητας και μιλά ανοιχτά για όλους και για όλα. Με αφορμή τις επερχόμενες εμφανίσεις του στην μουσική σκηνή Anodos (Πειραιώς 183 & Παλλάντος 38, τηλ: 210 3468100) από την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, ο Γιώργος Μαζωνάκης μιλά στο In2life για το ελληνικό λαϊκό τραγούδι, για αυτά που θα δούμε και θα ακούσουμε στο Anodos αλλά και για την προσωπική του ζωή.

της Φιλουμένας Ζλατάνου

- Είναι τα τραγούδια της πίστας πραγματικά «λαϊκά τραγούδια»;
Το λαϊκό τραγούδι διαφοροποιείται από εποχή σε εποχή. Επίσης, στις πίστες ακούγονται τα πάντα, και ροκ και ποπ και λαϊκά τραγούδια. Νομίζω ότι το ερώτημα αυτό δεν έχει απάντηση. Από κει και πέρα αν με ρωτάτε για το σύγχρονο λαϊκό τραγούδι είμαστε σε μια εποχή που ακούγονται όλο και λιγότερα λαϊκά τραγούδια. Κι αυτό δεν είναι καλό. Δεν υπάρχει κίνητρο για να γράψουν οι συνθέτες.

- Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια προσέγγιση της πίστας και της έντεχνης σκηνής με διάφορες συνεργασίες. Εσείς πως το βλέπετε αυτό; Είναι μια ανταλλαγή; Εμπορικότητα για «ποιότητα»;
Δεν ξέρω σε ποιες συνεργασίες αναφέρεστε, ομολογώ ότι εγώ δεν πιστεύω στα τείχη ανάμεσα στους τραγουδιστές κι επίσης τι σημαίνει "πίστα" κλπ. Αυτό που κάνουμε εμείς στo ANODOS φέτος δεν είναι πίστα, είναι Live stage. Ακόμη, ξέρετε κανέναν καλλιτέχνη ανεξαρτήτως ρεπερτορίου που να μην τον ενδιαφέρει η εμπορική απήχηση; Μακάρι να μην υπήρχαν αυτά τα παλιομοδίτικα κόμπλεξ και να μπορούσαμε να συνεργαστούμε με βάση αν γουσταριζόμαστε, πολύ απλά, μεταξύ μας. Προσωπικά έχω αρκετούς φίλους στο λεγόμενο έντεχνο ρεπερτόριο που μου λένε κατά καιρούς τι καλά που θα ήτανε να παίζαμε μαζί αλλά ποτέ δεν το τολμούν.

- Τι κατάσταση επικρατεί τις μεγάλες πίστες; Είναι πράγματι τόσο σκληρά τα πράγματα όσο λέγεται;
Δεν ξέρω τι συμβαίνει στις μεγάλες πίστες γιατί εγώ επέλεξα φέτος όπως σας είπα να κάνω κάτι διαφορετικό. Το ξεκινήσαμε από τη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Οκτώβριο με μεγάλη απήχηση και τώρα το μεταφέρουμε στο Αnodos. Προσφέρουμε ζωντανή μουσική συνδυασμένη με clubbing, απαλλασσόμαστε από τις δεσμεύσεις των ατέλειωτων τραπεζαριών και την λογική της πίστας. Ο κόσμος είναι όλος κοντά μας κι εγώ μέσα στον κόσμο. Διασκεδάζουμε μαζί, χορεύουμε, τραγουδάμε… Θέλαμε από χρόνια να το κάνουμε αυτό κι επιτέλους μας δόθηκε η δυνατότητα και είμαστε χαρούμενοι γι αυτό.

- Στον ελεύθερο σας χρόνο τι σας αρέσει να κάνετε;
Γυμναστική, βόλτες με το ποδήλατο, βόλτες με φίλους… Κανονικά πράγματα δηλαδή.

- Πόσο μπορείτε να προστατεύσετε την προσωπική σας ζωή από την έκθεση;
Καταφέρνω να την προστατεύσω για έναν απλό λόγο, έχω ξεχωρίσει δουλειά και προσωπική ζωή.

- Τι μουσική σας αρέσει να ακούτε;
Ακούω κυρίως ξένη μουσική, με ενδιαφέρουν πάντα τα σύγχρονα ρεύματα. Μου αρέσει να ψάχνομαι και να συμβαδίζω με την εξέλιξη της μουσικής. Από εκεί και πέρα ανάλογα την παρέα, τη στιγμή, τους φίλους ακούμε κάθε τι αληθινό παλιό ή καινούργιο, ελληνικό η ξένο… Πάλι κανονικά πράγματα δηλαδή.

- Με ποιους θα θέλατε να συνεργαστείτε στο πάλκο;
Έχω κάνει πολλές συνεργασίες και είμαι ανοικτός σε κάθε συνεργασία που εμπεριέχει ενδιαφέρον και δημιουργικότητα. Δε με ενδιαφέρουν πλέον συνεργασίες που γίνονται έτσι, για να έχει π.χ. ένα μαγαζί ανταγωνιστικό πρόγραμμα.

- Ποιο είναι το μεγαλύτερο προτέρημα σας και το χειρότερο ελάττωμά σας;
Δεν μπορώ εύκολα να απαντήσω μια τέτοια ερώτηση, καλύτερα να ρωτήσετε τους ανθρώπους που με ξέρουν καλά. Πάντως πιστεύω πολύ στην διαρκή ανανέωση και είναι κάτι που πάντα κυνηγώ στη ζωή μου. Μπορεί αυτό να είναι προτέρημα… Όσον αφορά τα ελαττώματά μου καθώς περνούν τα χρόνια θέλω να τα περιορίζω…
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v