Mando Diao: Χορεύοντας με τους... Σουηδούς

Garage rock, Britpop, soul, R&B. Το σουηδικό συγκρότημα από το Borlänge, τα παίζει όλα και... συμφέρει. Ανυπομονούμε να τους απολαύσουμε ζωντανά και στην Ελλάδα, για δύο μοναδικές εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Mando Diao: Χορεύοντας με τους... Σουηδούς
Πιθανότατα να μην έρχονταν καν στην Ελλάδα, αν δεν μας “Spam-άραν» τα αυτιά με το ξεσηκωτικό τους hit "Dance with somebody", που παίζει ακόμα μέρα-νύχτα σε ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Και αν πιστεύατε ότι η πενταμελής σουηδική μπάντα έχει να επιδείξει μόνο το παραπάνω κομμάτι, πλανάστε. Έχουν βγάλει ήδη έξι επιτυχημένα άλμπουμ, το τελευταίο από τα οποία κυκλοφόρησε μόλις πριν από έναν μήνα.

Σχηματίστηκαν αρχικά το 1995 από τον τραγουδιστή Daniel Häglund και τον κιθαρίστα Björn Dixgärd με το προσωρινό όνομα "Buttler". Μετά την διάλυση του συγκροτήματος, το δίδυμο συνέχισε να παίζει και να συνθέτει μουσική, ενώ στην «παρέα» προστέθηκε ο μπασίστας Fredrik Nilsson, ο κιθαρίστας Gustaf Noren και ο ντράμερ Anton Grahnstrom. Ακολούθησε η αντικατάσταση των Nilsson και Grahnstrom από τους Carl Johan Fogelklou και Samuel Giers, για να αποκτήσει το συγκρότημα την σύνθεση που έχει μέχρι σήμερα. Το 1999 ήταν πλέον και επισήμως γνωστοί ως Mando Diao. Το όνομα προήλθε από ένα όνειρο που είχε ο κιθαρίστας και στο οποίο ένας άνθρωπος ήρθε τρέχοντας προς το μέρος του φωνάζοντας: “Mando Diao”!

Το συγκρότημα άρχισε να «εμπλουτίζει» τον ήχο του, προσθέτοντας pop, mod, soul, R&B και Britpop στοιχεία και αποκτώντας έτσι ένα ιδιόμορφο στυλ. Το 2002 κυκλοφορούν το πρώτο τους EP με τίτλο Motown Blood, έχοντας σαφείς επιρροές από τους Strokes και τους Hives, γεγονός που «δουλεύει» υπέρ τους. Ξεκινούν, λοιπόν, περιοδείες σε όλη τη Σουηδία μαζί με τους Hellacopters και τους Kent. Την ίδια χρονιά κυκλοφορούν τα singles Mr. Moon και The Band, προετοιμάζοντας έτσι το κοινό τους για το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ τους με τίτλο Bring ‘Em In. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο γκαράζ όπου έκαναν τις πρόβες τους και τον αμέσως επόμενο χρόνο, το 2003, κυκλοφόρησε παγκοσμίως από την Mute Records.



Με κεκτημένη ταχύτητα, συνεχίζουν να γράφουν και να ηχογραφούν τραγούδια και το 2004 κυκλοφορούν το Hurricane Bar στην Σουηδία. Το ίδιο άλμπουμ βγαίνει και στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα χρόνο μετά, ενώ το 2006 κυκλοφορούν το Ode to Ochrasy, καθώς και ένα DVD με τίτλο Down in the Past, στο οποίο περιλαμβάνονται τραγούδια και video από ζωντανές εμφανίσεις τους. Στην Ευρωπαϊκή τους περιοδεία, έχουν για support τους Razorlight και τους Johnossi.



Το 2007 αποκτούν αρνητική φήμη εξαιτίας ενός ατυχήματος σε μία από τις συναυλίες τους στην Σουηδία. Το έδαφος που πατούσαν οι θαυμαστές τους κατέρρευσε, τραυματίζοντας είκοσι πέντε άτομα. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, ο χώρος είχε ελεγχθεί, αλλά κανείς τους δεν περίμενε ότι το έδαφος θα κατέρρεε μόνο με 170 άτομα, από την στιγμή που οι προδιαγραφές του προέβλεπαν ότι θα μπορούσε να αντέξει πλήθος μεγαλύτερο των οκτακοσίων ατόμων.  

Ξεπερνώντας το ατυχές περιστατικό, κυκλοφορούν τον Οκτώβριο του 2007 το Never Seen the Light Of Day από την EMI. Το άλμπουμ - σταθμός όμως, Give Me Fire, κυκλοφορεί δύο χρόνια μετά, για να τους εκτοξεύσει στην κορυφή των charts με το single Dance with Somebody. Όπως κάθε συγκρότημα που... σέβεται τον εαυτό του – και τις πωλήσεις – οι Mando Diao κυκλοφόρησαν πριν ένα μήνα το The Malevolence Of Mando Diao, με B-sides και ακυκλοφόρητα κομμάτια τους.

Μία εβδομάδα αναμονή λοιπόν, για να τους δούμε στην Ελλάδα, όπου θα πραγματοποιήσουν δύο εμφανίσεις σε Αθήνα (Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, Gagarin 205) και Θεσσαλονίκη (Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, Principal Club Theater).

Τιμή εισιτηρίου: 30 Ευρώ

Σημεία Προπώλησης:
Ticket House
Αθήνα - Πανεπιστημίου 42 (εντός της στοάς)
Θεσσαλονίκη - Μητροπόλεως 102
ONLINE SALES www.ticketpro.gr  

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v