ZZtop: Η rock γενειά(δα) του Τέξας

Με παραπάνω από 20 χρόνια  επιτυχημένης πορείας στην μουσική σκηνή οι... γενιοφόροι blues hard rockers ZZTOP δεν δείχνουν και τόσο γερασμένοι. Η παρέα των Gibbons, Beard (!) και Hill έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και πρόκειται να γράψει (ροκ) ιστορία.
Οι ZZ Top ξεκίνησαν ως blues rock μπάντα από τα μέσα τις δεκαετίας του 70, η πραγματική τους καθιέρωση όμως στο μουσικό στερέωμα ήρθε το 1980, όταν η επονομαζόμενη "μικρή μπάντα από το Τέξας" έγινε σταρ του MTV και πούλησε εκατομμύρια άλμπουμ. Το συγκρότημα γεννήθηκε ουσιαστικά από τον κιθαρίστα Bill Guibbons, του οποίου η καριέρα είχε ξεκινήσει από πιο πριν με το συγκρότημα Moving Sidewalks (αρκετοί ίσως θυμάστε το κομμάτι τους 99th Floor, που είχε σημειώσει επιτυχία στα μέτα της δεκαετίας του '60). Είχαν μάλιστα ανοίξει και συναυλία για τον Τζίμυ Χέντριξ, ο οποίος είχε πει αναφερόμενος στον Guibbons ότι πρόκειται "για έναν από τους καλύτερους νέους κιθαρίστες της Αμερικής".

Μετά την διάλυση των Moving Sidewalks, o Guibbons και ο μάνατζερ/παραγωγός του Bill Ham ανακάλυψαν τους Frank Beard και Dusty Hill σε ένα συγκρότημα από το Ντάλας, εν ονόματι American Blues. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ ως ZZ Top ο 1970 ("First Album"), το συγκρότημα ξεκίνησε περιοδείες σε όλη την Αμερική χτίζοντας σιγά σιγά την φήμη του. Το τουρ που έκαναν το 1976 με το όνομα "The Worldwide Texas Tour" θεωρήθηκε μία από τις μεγαλύτερες ροκ περιοδίες της εποχής. Πάνω στην σκηνή εμφανίζονταν φίδια, βίσωνες και και άλλη νοτιοδυτική... πανίδα και όπως ήταν αναμενόμενο τα εισητήρια ξεπέρασαν γρήγορα το εκατομμύριο. 

Το συγκρότημα δεν ηχογράφησε για τα επόμενα τρία χρόνια, μέχρι το 1979 που κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ του, Deguello. Αν και τα μοναδικά πετυχημένα singles των ΖΖ Top μέχρι τότε ήταν το La Grange (νούμερο 41 στα charts, 1973) και Tush (νούμερο 20, 1975), τα άλμπουμ τους κατάφερναν πάντα να βρίσκονται μέσα στο Top 40. Το άλμπουμ που τους έκανε παγκοσμίως γνωστούς δεν ήταν άλλο από το Eliminator το 1983. Χάρη στα έξυπνα video clips των Gimme all your lovin, Sharp Dressed Man, Legs και Tv Dinners, ο Guibbons και ο Hill με τις χαρακτηριστικές μακριές τους γενειάδες (όσο περίεργο και αν ακουστεί, ο τρίτος της παρέας Frank Beard είχε μόνο... μουστάκι!), έγιναν είδωλα του MTV μαζί με το κόκκινο Ford Coupe του 1933 που χάρισε το ονομά του στο άλμπουμ και αποτέλεσε για χρόνια το μεταφορικό μέσο του συγκροτήματος. Ο κόσμος άρχισε να αγοράζει τα άλμπουμ, και το Eliminator πούλησε 10 εκατομμύρια αντίτυπα, παραμένοντας στα chart για παραπάνω από τρία χρόνια. Το κομμάτι Legs εισήγαγε ένα ρυθμικό beat στο blues rock των ZZ top.






H μεγάλη επιτυχία τους συνεχίστηκε με το Afterburner το 1985, από το οποίο ξεπήδησαν τα video hits Rough Boy, Sleeping Bag, Velcro Fly και Stages, ενώ το ίδιο το άλμπουμ πούλησε παραπάνω από τρία εκατομμύρια αντίτυπα. Μετά από ακόμα μία μεγάλη παγκόσμια περιοδεία, οι ZZ Top ανακοίνωσαν ότι θα είναι το πρώτο συγκρότημα στην ιστορία που θα... πετάξει στο διάστημα με την βοήθεια της NASA. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν έγινε πότε. Ακόμα όμως και όταν βρέθηκαν στην κορυφή της καριέρας τους, δεν ξέχασαν τις ρίζες τους και ξεκίνησαν να μαζεύον χρήματα για την δημιουργία μουσείου στον Μισισιπή. Στα εγκαίνια του μουσείου, το συγκρότημα παρουσίασε την κιθάρα Muddywood, που κατασκευάστηκε ως φόρος τιμής στον μεγάλο blues καλλιτέχνη Muddy Waters και η οποία αποτελεί ακόμα ένα από τα εκθέματα του Delta Blues Museum.



Τα επόμενα άλμπουμ του συγκροτήματος ακολούθησαν καθοδική πορεία, με το Recycler να σημειώνει απογοητευτικές πωλήσεις. Στα ίδια νούμερα κινήθηκαν και τα δύο singles του άλμπουμ "Doubleback" και "Give it Up" που έκαναν επίσης χαμηλές πωλήσεις. Μετά την κυκλοφορία των Greatest Hits τους από την Warner Bros., οι ZZtop έφυγαν από την δισκογραφική και υπέγραψαν συμβόλαιο 30 εκατομμυρίων δολαρίων με την RCA. Το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος με την καινούργια εταιρεία ήταν το Antenna και αποτελούσε φόρο τιμής στο ροκ ραδιόφωνο, ιδιαίτερα στους... Μεξικάνικους ραδιοφωνικούς σταθμούς της δεκαετίας του '60 που επηρέασαν το συγκρότημα. Το άλμπουμ έφτασε το νούμερο 14 στα charts, αλλά δεν κατάφερε να βγάλει κάποιο hit single.  Παρ'όλα αυτά έγινε πλατινένιο αποδεικνύοντας ότι η μπάντα είχε ακόμα φανατικό κοινό.



Τα άλμπουμ της δεκαετίας του '90 ήταν εξίσου απογοητευτικά σε πωλήσεις. Αν και το Rythmeem (1996) πήγε σχετικά καλά, το XXX ένα μείγμα από ζωντανές ηχογραφήσεις, δεν κατάφερε να παραμείνει στο Billboard top 200 παραπάνω από τρεις βδομάδες. Το συγκρότημα πάντως, συνέχιζε με μεγάλη επιτυχία να περιοδεύει σε όλον τον κόσμο.  Τον Ιανουάριο του 2001 το συγκρότημα τραγούδησε σε τελετή προς τιμήν του George W. Bush και το 2003 κυκλοφόρησαν το Mescalero. Ακολούθησε ένα ακόμα best of  (Rancho Texicano: The Very Best of ZZ Top το 2004. Την ίδια χρονιά ο κιθαρίστας των Rolling Stones Keith Richards "έβαλε" τους ZZtop στο Rock and Roll Hall of Fame. Το πρώτο τους DVD, Live From Texas κυκλοφόρησε το 2008 και την ίδια χρονιά οι ZZtop υπέγραψαν με την American Recordings και ξεκίνησαν να ηχογραφούν το νέο τους άλμπουμ μαζί με τον παραγωγό Rick Rubin. Φέτος η περιοδεία που πραγματοποιούν στην Αμερική μαζί με τους Aerosmith είναι ένα από τα γεγονότα της χρονιάς και η κάλυψη του έχει απασχολήσει τα sites και τα ΜΜΕ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στις 24 Οκτωβρίου και στο Κλειστό Γυμναστήριο Παλαιού Φαλήρου θα έχουμε την ευκαιρία να τους απολαύσουμε και από κοντά για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Εισιτήρια προπωλούνται:
Αθήνα: Δισκοπωλεία Metropolis, Ticket House και στο www.ticketservices.gr  
Θεσσαλονίκη: Δισκοπωλεία Metropolis
Τιμή εισιτηρίου: 50 Ευρώ προπώληση & 55 Ευρώ στο ταμείο
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v