Brad Pitt: Ένας star με... άστρο

Ένας από τους πιο ωραίους άνδρες στον πλανήτη, από τους πιο επιτυχημένους επαγγελματικά, με την πιο sexy γυναίκα στο πλευρό του και με μία ειλικρινά φιλάνθρωπη πλευρά, έχει παραπάνω από έναν λόγους να μας κάνει να ασχολούμαστε μαζί του.
«Δεν φτάνει που είναι ένας από τους ωραιότερους άνδρες στον πλανήτη, δεν φτάνει που έχει την Angelina, είναι και καλός ηθοποιός!», μου είπε πρόσφατα ένας φίλος επιστρέφοντας ενθουσιασμένος από το «Ιnglourious basterds». Και είναι και φιλάνθρωπος, και έχει και έξι παιδία, και έχει και κολλητό τον George Clooney, και, και, και… θα συμπληρώσω εγώ. Μα κάτω από ποιον αστερισμό γεννήθηκε πια αυτός ο άνδρας για να αποτελεί μία από τις πιο αξιοζήλευτες περσόνες του πλανήτη;

Έφτανε μόνο να γράψω το όνομά του στο Google. Ένας ολόκληρος κόσμος από πληροφορίες, βιογραφίες, κουτσομπολιά, δεκάδες fun clubs, βίντεο και χιλιάδες φωτογραφίες του 46χρονου πλέον ηθοποιού εμφανίστηκε μπροστά μου. Και ομολογώ, χωρίς να έχω υπάρξει ποτέ μεγάλη του θαυμάστρια, ότι ο αρχικός εντυπωσιασμός μου μετατράπηκε σύντομα σε γοητεία. Ποιος είναι, λοιπόν, πραγματικά ο Brad Pitt; Και πώς έφτασε να μιλάει όλος ο πλανήτης γι’αυτόν;

Το χρονικό ενός απόλυτου star
1969. Στις 18 Δεκεμβρίου ο William Bradley Pitt γεννιέται στην πόλη Shawnee της Oklahoma, αλλά σύντομα η οικογένειά του μετακομίζει στο Springfield του Missouri, όπου και θα μεγαλώσει. Η μαμά του είναι σύμβουλος στο τοπικό γυμνάσιο και ο μπαμπάς του ιδιοκτήτης εταιρίας φορτηγών-τρακτέρ. Είναι και οι δύο πολλοί θρήσκοι, ανήκουν μάλιστα στο Southern Baptist Convention, ένα συντηρητικό χριστιανικό θρησκευτικό δόγμα, και σύντομα ωθούν τον μικρό Brad στην χορωδία της εκκλησίας, όπου όπως λέγεται τραβάει όλα τα βλέμματα με την εκφραστικότητά του. Κατά τα σχολικά του χρόνια είναι ένα πολύ δραστήριο και αθλητικό παιδί, ενώ το 1982 γίνεται δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Missouri με κατεύθυνση στην δημοσιογραφία και την διαφήμιση. Εκεί κάνει τα πρώτα του βήματα στην ηθοποιία, λαμβάνοντας μέρος σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις της πανεπιστημιακής αδελφότητας στην οποία ανήκει. Λίγο πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του, το 1985, το μικρόβιο της ηθοποιίας τον οδηγεί στο Los Angeles, για να ακολουθήσει σχετικές σπουδές. Εκεί, βέβαια, δεν τα βρίσκει όσο εύκολα τα περίμενε. Για δύο περίπου χρόνια χρειάζεται να κάνει διάφορες δουλειές του ποδαριού για να πληρώσει τα δίδακτρα.

1987. Καταφέρνει να «τσιμπήσει» ένα μικρό ρολάκι στην άκρως επιτυχημένη σαπουνόπερα «Dallas», ως το αγόρι της κόρης της Priscilla Presley. «Είχαν ιδρώσει οι παλάμες μου και είχα αγχωθεί», είπε αργότερα για την σκηνή με το πρώτο του φιλί στη νεαρή συμπρωταγωνίστρια. Πού να φανταζόταν τότε τι θα ακολουθούσε…

1989. Η πρώτη του «διάσημη» σχέση είναι με την 16χρονη τότε Juliette Lewis, την οποία γνωρίζει στα πλατό της τηλεοπτικής ταινίας Too Young to Die, και σύντομα μετακομίζουν μαζί σε ένα διαμέρισμα στο L.A. Μετά τους συμπρωταγωνιστικούς τους ρόλους ως κατά συρροή δολοφόνοι στο Kalifornia, το 1993, χωρίζουν. Εν τω μεταξύ θα κλέψει την παράσταση ως το γοητευτικό, συχνά γυμνόστηθο, αγόρι που κάνει ωτοστόπ και γοητεύει την Geena Davis στο Thelma & Louise, ενώ θα λάβει φοβερά εγκωμιαστικά σχόλια από τους κριτικούς κινηματογράφους για τον ρόλο του στο A River Runs Through It σε σκηνοθεσία Robert Redford, το 1992.

1994. Δέχεται τον πιο high-profile ρόλο του μέχρι σήμερα ως το αντίπαλο δέος του Tom Cruise στο Interview with the Vampire. Θα πει αργότερα, «Μίσησα την δουλειά μου σ’αυτήν την ταινία. Την μίσησα. Μου άρεσε να την βλέπω αλλά δεν μου άρεσε να δουλεύω σ’αυτήν. Ο χαρακτήρας μου ήταν καταθλιπτικός από την αρχή μέχρι το τέλος.» Την ίδια χρονιά, στα γυρίσματα της ταινίας Se7en, ο Pitt ερωτεύεται την 22χρονη συμπρωταγωνίστριά του Gwyneth Paltrow. Τον Δεκέμβριο του 1996 της κάνει πρόταση γάμου και εκείνη -φυσικά- δέχεται. «Δε μπορώ να περιμένω…», θα πει στο περιοδικό Rolling Stone, «να περπατήσουμε μαζί στην εκκλησία, να φορέσω τη βέρα, να φιλήσω τη νύφη. Ω, θα είναι τέλεια!». Επτά μήνες μετά θα ακυρώσουν τον αρραβώνα τους. Εν τω μεταξύ, το 1995 το περιοδικό People τον ανακηρύττει Πιο Σέξυ Άνδρα του Πλανήτη, ενώ λίγους μήνες μετά ο εκπληκτικός, ψυχασθενικός ρόλος του στο Twelve Monkeys θα του χαρίσει την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου.

1996. Και το χρήμα αρχίζει να ρέει… Για τον ρόλο του στο Meet Joe Black η Universal Pictures του δίνει 17,5 εκατομ. δολάρια, ενώ το Fight Club, το 1999, σπάει ταμεία. Ωστόσο, από το 1998, έχει ήδη αρχίσει να βγαίνει με την πρωταγωνίστρια της σειράς Friends Jennifer Aniston, μετά από «τυφλό ραντεβού» που τους κανονίζουν οι ατζέντηδές τους.

2000. Ανάμεσα σε φίλους, πυροτεχνήματα και 50.000 λουλούδια, ο Pitt και η Aniston παντρεύονται σε ένα απόκρημνο ακρωτήρι του Malibu. Διαβάζοντας τους όρκους τους, ο Pitt υπόσχεται να «διακόψει την διαμάχη για τον θερμοστάτη», ενώ η Aniston «να του φτιάχνει πάντα το αγαπημένο του μιλκ-σέικ μπανάνα». Την ίδια χρονιά, το περιοδικό People τον ανακηρύττει Sexiest Man Alive για δεύτερη φορά, με την εκδότρια να υποστηρίζει ότι η δέσμευση ανέδειξε την εσωτερική του λάμψη. Το 2001 συμπρωταγωνιστεί με την Julia Roberts στο Mexican, ενώ λίγο μετά εμφανίζεται για ένα guest στα Φιλαράκια.

2003. Ενώ αρχίζουν να διαφαίνονται τα πρώτα σύννεφα στην σχέση του με την Aniston (όταν εκείνη, δεχόμενη βραβείο για τον τηλεοπτικό της ρόλο στα Φιλαράκια, ξεχνά να τον ευχαριστήσει), εκείνος βάζει φούστα και υποδύεται τον Αχιλλέα στο Troy. Πρόκειται για την πιο ακριβή κινηματογραφική παραγωγή στην οποία έχει πρωταγωνιστήσει, η οποία όμως δεν θα αποτελέσει μεγάλη εμπορική επιτυχία.

2004. Τον Ιανουάριο ξεκινούν τα γυρίσματα της ταινίας κατασκόπων Mr. & Mrs. Smith. Σύντομα τα περιοδικά μιλούν για «σπίθες» ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές, την Angelina Jolie και τον Brad Pitt. «Προσπαθούμε όσο είναι δυνατόν να μείνουμε μακριά από όλα αυτά τα κουτσομπολιά», θα πει η Aniston τον Μάιο. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου ο Pitt ταξιδεύει στην Νότια Αφρική προκειμένου να γνωρίσει τον πρώην πρόεδρο Nelson Mandela και να υποστηρίξει τον αγώνα κατά του AIDS, ενώ λίγο μετά βρίσκεται στην Αιθιοπία προκειμένου να παραβρεθεί σε σχετική φιλανθρωπική αποστολή.

2005. Ιανουάριος: Τίτλοι τέλους για τον Pitt και την Aniston. Σε δήλωσή τους λένε «θα θέλαμε να εξηγήσουμε ότι ο χωρισμός μας δεν είναι αποτέλεσμα όλων αυτών των εικασιών από τα περιοδικά. Η απόφαση είναι αποτέλεσμα ώριμης σκέψης». Μάρτιος: Ο Pitt και η Jolie ντυμένοι ως 50’s ανδρόγυνο φωτογραφίζονται για το περιοδικό W. «Μπορεί στο πλατό της φωτογράφησης να μην έδωσαν κανένα δικαίωμα, αλλά υπήρχε τρομερός ηλεκτρισμός στην ατμόσφαιρα», είπε αργότερα μέλος του συνεργείου. Απρίλιος: Οι πρώτες paparazzi φωτογραφίες με την Angelina και τον μικρό γιο της Maddox σε παραλία της Κένυα πιστοποιούν ότι οι δύο τους είναι πλέον ζευγάρι, όσο κι αν εκείνοι ακόμα το αρνούνται. Ιούλιος: Ο Pitt συνοδεύει την Jolie και τον Maddox στην Αιθιοπία, όπου εκείνη υιοθετεί την Zahara Marley, ένα νεογέννητο που έχασε τους γονείς της από Aids. Λίγους μήνες μετά ο Pitt καταθέτει αίτηση υιοθεσίας αυτής και το Maddox και έτσι το επώνυμο των δύο παιδιών γίνεται πλέον Jolie-Pitt.

2006. O Brad και η Angelina (γνωστοί πλέον στα μέσα και ως Brangelina) υποδέχονται την πρώτη τους κόρη Shiloh Nouvel, σε μία μικρή πόλη της Namimbia. Γιορτάζουν την γέννηση του πρώτου βιολογικού τους μωρού δωρίζοντας 300.000 δολάρια σε δύο μαιευτήρια της αφρικανικής χώρας. Έναν χρόνο μετά το ζευγάρι υιοθετεί τον 3χρονο Pax Thien, από ένα ορφανοτροφείο του Βιετνάμ. Παρά τα γραφειοκρατικά προβλήματα που τους δημιουργεί η χώρα επειδή δεν είναι παντρεμένοι καταφέρνουν τελικά στην Αμερική να δώσουν και σ’αυτό το παιδί το όνομα Jolie-Pitt. Τον Μάιο του 2007 το περιοδικό People τον ανακηρύττει έναν από τους Ομορφότερους του Κόσμου και το περιοδικό Time ως έναν από τους 100 ισχυρότερους ανθρώπους στον πλανήτη, αφού απέδειξε την σοβαρή του πλευρά γυρίζοντας την ταινία A Mighty Heart, στην οποία πρωταγωνιστεί η Jolie, και το ντοκιμαντέρ God Grew Tired of Us. Παράλληλα συμμετέχει ενεργά στην δημιουργία ενός νέου οικισμού στην Νέα Ορλεάνη για τα θύματα του τυφώνα Κατρίνα, μιλάει γι’αυτό δημόσια, δωρίζει χρήματα και καταφέρνει τελικά να ολοκληρώσει το σημαντικό έργο.

2008. Στην μεγάλη, ήδη, οικογένεια Jolie-Pitt προστίθενται τον Ιούλιο τα δίδυμα Knox Leon και Vivienne Marcheline, στη Νίκαια της Γαλλίας. «Είμαι ο πιο χαρούμενος πατέρας του κόσμου», θα πει λίγο μετά o Pitt στον δήμαρχο της πόλης. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου συμπρωταγωνιστεί με την Cate Blanchett στο Τhe Curious Case of Benjamin Button. Η καταπληκτική ερμηνεία του, του χαρίζει μία Χρυσή Σφαίρα αλλά και μία ακόμα υποψηφιότητα για Όσκαρ και SAG, ενώ η ταινία σπάει ταμεία.

2009. Στο τεύχος του Φεβρουαρίου του περιοδικού W, ο Pitt μιλά για πρώτη φορά για την υποτιθέμενη κόντρα ανάμεσα στην Aniston και την Jolie. «Κοίτα, φίλε μου [θα πει στον δημοσιογράφο], η Jen είναι πολύ γλυκός άνθρωπος. Νομίζω ότι παρασύρθηκε σε όλο αυτό» και σχετικά με την γνωριμία του με την Jolie εξηγεί «Γυρίζαμε ακόμα το Mr. & Mrs. Smith όταν αποφασίσαμε να χωρίσουμε με την Jen. Αλλά ακόμα και τότε δεν είχε υπάρξει κάποια παράνομη σχέση. Και είμαι περήφανος για τον τρόπο που χειριστήκαμε όλοι το θέμα.» Το Inglurious Basterds που παίζεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους έχει κάνει το καλύτερο «άνοιγμα ταμείων» ποτέ σε ταινία του Tarantino. O Pitt που υποδύεται τον αρχηγό της ομάδας που καταδιώκει τους Ναζί, λέει ότι έχει μεταφέρει το πνεύμα του χαρακτήρα της ταινίας και στο σπίτι, στα παιδιά του, «Λέω σ’αυτά τα μικρά ‘μπασταρδάκια’ να βγουν εκεί έξω και να αρχίσουν να παίρνουν κεφάλια!», λέει γελώντας. Και γιατί να μην γελάει, άλλωστε;
 
* Δείτε στο Infobox, δεξιά και πάνω, περισσότερες πληροφορίες για τον Brad Pitt και κάποια από τα fan clubs που έχουν δημιουργηθεί γι'αυτόν.

Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v