Η Madonna που δεν ξέρουμε

Το διασημότερο “Material Girl” ξεκίνησε… Like A Virgin για να εξελιχθεί σε προκλητική τραγουδίστρια, ηθοποιό, show woman και… μητέρα. Μία σύντομη ανασκόπηση στη ζωή της Madonna, μια ζωή γεμάτη δόξα, σκάνδαλα, γάμους, προκλήσεις και μπόλικο σεξ!
Η Madonna που δεν ξέρουμε
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Οποιοδήποτε είδος μουσικής και αν ακούτε σίγουρα το αφτί σας θα έχει πιάσει κάποιο από τα δεκάδες hits της Madonna Louise Veronica Ciccone, όπως είναι το πλήρες όνομά της. Πώς αλλιώς άλλωστε αφού η 50χρονη(!) πλέον Madonna, έχει καθιερωθεί στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα σαν «βασίλισσα της ποπ». Βασίλισσα. Υπερβολικό δεν το βρίσκετε; Και όμως. Λίγοι περίμεναν ότι το ασχημόπαπο από το Michigan με το κλασσικό 80’s look, που τραγουδούσε χοροπηδώντας το «Everybody», θα εξελισσόταν ύστερα από 25 χρόνια σε μια τόσο μεγάλη Show Woman.

Η μεγαλύτερη από τα 8 αδέρφια της διακρίθηκε από μικρή ηλικία στον χορό και είχε πάντα το όνειρο να γίνει μεγάλη σταρ. Η πρώτη της επαφή με το τραγούδι ήρθε το 1980, όταν συμμετείχε στο συγκρότημα του τότε συντρόφου της Dan Gilroy εν ονόματι Breakfast Club. Οι συναυλίες τους είχαν αρκετή απήχηση άλλα όχι τόση όση θα ήθελε η διψασμένη για δόξα Madonna. Συνεχίζοντας τις προσπάθειές της για να γίνει γνωστή κυκλοφορεί το «Everybody» το 1982. Το single γίνεται αμέσως γνωστό και συμπεριλαμβάνεται στο παρθενικό της ομώνυμο άλμπουμ (Madonna). Ο δρόμος προς την δόξα είχε ήδη ανοίξει διάπλατα μπροστά της. Το look που λάνσαρε μέσα από τα πρώτα της video clips, έγινε η μόδα της εποχής και η ίδια εκφραστής της ποπ κουλτούρας των 80’s. Το 2ο της άλμπουμ μόλις ένα χρόνο μετά είναι και αυτό που την καθιέρωσε. Το «Like A Virgin» χτυπάει πρωτιά στα αμερικάνικα charts και το ομώνυμο τραγούδι γίνεται σήμα κατατεθέν. Η ζωντανή παρουσίαση του τραγουδιού στα MTV Video Music Awards το 1984, προκάλεσε θύελλα συζητήσεων και έμεινε στην ιστορία του θεσμού.



Την ίδια περίοδο δοκιμάζει (αποτυχημένα) τις ικανότητές της στην υποκριτική. Στα πλατό της ταινίας Goose and Tom-Tom γνωρίζει το μελλοντικό σύζυγό της Sean Penn με τον οποίο συμπρωταγωνίστησε στο ανεκδιήγητο Shanghai Surprise. Ο γάμος τους είναι εφιαλτικός και θα κρατήσει λιγότερο από 4 χρόνια. Παράλληλα, η Madonna συνεχίζει να προκαλεί συζητήσεις με τους στοίχους και τα video clips των τραγουδιών της. Το "Like A Prayer" από το ομώνυμο άλμπουμ, προκαλεί την σφοδρή αντίδρασή του Βατικανού το 1989, ακόμα και του ιδίου του… Πάπα, ο οποίος κάλεσε όλους τους Καθολικούς να μποϋκοτάρουν τις συναυλίες της. Στο video clip του τραγουδιού η Madonna φορώντας ένα προκλητικό φόρεμα χορεύει με φόντο καιόμενους σταυρούς ενώ παράλληλα αποπλανεί έναν… αφροαμερικάνο μοναχό! Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια δηλαδή. Η εταιρεία Pepsi, με την οποία η τραγουδίστρια είχε υπογράψει συμφωνία 5 εκατομμ. δολαρίων ακυρώνει την συνεργασία. Παρ’ όλα αυτά η Madonna κράτησε τα χρήματα. Το άλμπουμ, όπως ήταν αναμενόμενο, σημείωσε τεράστια επιτυχία χτύπησε κορυφή στα charts με 5 τραγούδια.

Η δεκαετία του ’90 βρίσκει την Madonna πιο προκλητική από ποτέ. Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το σεξ πουλάει αν το χειριστείς σωστά, η 32χρονη πλέον ντίβα δείχνει να έχει μάθει άριστα πώς να «πουλάει» τον εαυτό της. Το 1990, συμπρωταγωνιστεί με τον Warren Beatty στο Dick Tracy, ενώ παράλληλα συνάπτει δεσμό μαζί του. Από το Soundtrack της ταινίας το πασίγνωστο single Vogue, χτυπάει κορυφή. Επίσης κυκλοφορεί 2 νέα κομμάτια: το Rescue me και το Justify my love. Το 2ο προκαλεί πάταγο με το άκρως αισθησιακό, στα όρια του soft porn, video clip του, σε σημείο να απαγορευτεί η προβολή του από το μουσικό κανάλι Mtv. Το βίντεο είχε λίγο απ’ όλα: λίγο σεξ, λίγο σαδομαζοχισμό, αρκετές λεσβιακές σκηνές και μπόλικο γυμνό. Και πάλι, το κομμάτι γίνεται νούμερο ένα στα dance charts της εποχής εκτοξεύοντας την Madonna στα ύψη. Την ίδια περίοδο φημολογείται ότι βγαίνει με τον βασιλιά της ποπ Michael Jackson, μάλιστα κάνουν μια κοινή εμφάνιση στην τελετή απονομής των Oscar το 1991.

Το 1992 η Madonna παράλληλα με το πολυσυζητημένο άλμπουμ της Erotica, κυκλοφορεί και το αυστηρώς ακατάλληλο Sex, the Book. Στο βιβλίο εμφανίζεται ως Mistress Dita και φωτογραφίζεται γυμνή, σε προκλητικές στάσεις με αρκετούς παρτενέρ, μεταξύ άλλων την «μαύρη γαζέλα» Naomi Campbell, τον Vanilla Ice και την ηθοποιό Isabella Rossellini. Τον ίδιο χρόνο, συνεχίζοντας τις αποτυχημένες προσπάθειες να αποδείξει ότι είναι και ηθοποιός πρωταγωνιστεί στο Body of Evidence, μαζί με τον Willem Dafoe. Η ταινία είναι ένα κακέκτυπο του Basic Instict και «κερδίζει» 6 υποψηφιότητες στα Χρυσά Βατόμουρα, μία εκ των οποίων είναι και για την Χειρότερη Ηθοποιό. Μαντέψτε ποια το κέρδισε.

Η εμφάνισή της στο talk show του David Letterman το 1994 θα συζητηθεί πολύ. Η τραγουδίστρια έφερε σε εμφανώς δύσκολη θέση τον παρουσιαστή, χρησιμοποιώντας παραπάνω από 10 φορές την λέξη “fuck”. Το Show έγινε η πιο λογοκριμένη εκπομπή εκείνης της εποχής. Οι 2 τους τα «βρήκαν» λίγο καιρό αργότερα στα MTV Video Music Awards, όπου μάλιστα βρέθηκαν και μαζί πάνω στην σκηνή.



Από το 1994 και μετά η προκλητική diva μοιάζει να «ηρεμεί». Εκείνη την χρονιά κυκλοφορεί το Bedtime Stories, ένα «ήπιο» για τα δικά της δεδομένα άλμπουμ με έμφαση στο RnB στοιχείο. Επίσης συμπρωταγωνιστεί σε αρκετές mainstream κινηματογραφικές παραγωγές (A League of Their Own, Four Rooms), με αποκορύφωμα την κινηματογραφική διασκευή του μιούζικαλ Εβίτα το 1996. Η ερμηνεία της στον ρόλο της Έβα Περόν, παρά της όποιες διαφωνίες (ο αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άϊρες εναντιώθηκε στην επιλογή της για τον ρόλο), της χάρισε Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ηθοποιού και την μετέτρεψε σε ίνδαλμα. Το «οικογενειακό» της προφίλ θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο την ίδια χρονιά με την γέννηση της πρώτης της κόρης Lourdes Maria Ciccone Leon, καρπού του έρωτά της με τον personal trainer και αργότερα σύζυγό της Carlos Leon.

Επανέρχεται στην μουσική σκηνή 4 χρόνια μετά με το άλμπουμ Ray of Light, έναν αρκετά διαφορετικό ηχητικά δίσκο με έμφαση στο ηλεκτρονικό στοιχείο. Η Madonna εμφανίζεται σαφέστατα πιο ώριμη και «πνευματική». Στην παγκόσμια περιοδεία για την προώθηση του δίσκου της μάλιστα εμφανιζόταν με ινδουιστικά σύμβολα πάνω στο κορμί της, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση αρκετών ινδουιστικών οργανώσεων. Η ίδια αργότερα δήλωσε ότι δεν είχε σκοπό να προκαλέσει κανέναν. Το promotion πάντως δούλεψε μια χαρά και το πρώτο Single Frozen όπως και το ομώνυμο κομμάτι Ray of Light έγιναν μεγάλα hits.



Η 2η χιλιετία την βρίσκει ξανά στο προσκήνιο. Από την μία οι συμμετοχή της στο Austin Powers 2 με το κομμάτι Beautiful Stranger, από την άλλη η κυκλοφορία του πολυδιαφημισμένου Music που σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων και τέλος ο γάμος της με τον άγγλο σκηνοθέτη Guy Ritchie και η επικείμενη γέννηση του 2ου παιδιού της, αρκούσαν για να συζητάει όλος ο κόσμος για εκείνη. Αυτό επεδίωξε όλη της την ζωή άλλωστε. Η προκλητική ξανθιά diva των 90’s με τα φετιχιστικά εσώρουχα, τα σέξυ σμόκιν και την εμμονή με το σεξ, έχει μετατραπεί σε μια σκεπτόμενη τραγουδίστρια, αφοσιωμένη μητέρα και… λάτρη της Yoga! Οι προκλήσεις της πλέον περιορίζονται σε αντιπολεμικά μηνύματα εναντίον του πολέμου στο Ιράκ (τι πρωτότυπο!), κυρίως μέσω του άλμπουμ American Life (2003), σε λεσβιακά φιλιά με την λολίτα Britney Spears στα MTV Awards και, για να μην ξεχνιόμαστε, σε μερικές ακόμα προκλήσεις προς την Καθολική Εκκλησία( στην περιοδεία του 2006 εμφανίστηκε σαν άλλη.. . εσταυρωμένη πάνω σε έναν γιγαντιαίο Disco μεταλλικό Σταυρό!).



Τα 2 τελευταία της άλμπουμ Confessions on a Dance Floor(2005) και Hard Candy (2008) σημείωσαν όπως ήταν αναμενόμενο μεγάλη εμπορική επιτυχία. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει και κάτι διαφορετικό, μιας και κατά την διάρκεια των 25 χρόνων της στο μουσικό στερέωμα η ιταλικής καταγωγής diva κατάφερε να παραμείνει πάντα μπροστά από την εποχή της. Και αυτό στην εποχή του θεάματος είναι το άλφα και το ωμέγα της επιτυχίας. Ανυπομονούμε λοιπόν, να την δούμε σύντομα και να πάρουμε μια γεύση της Sticky & Sweet περιοδείας της. Ποιος ξέρει τι θα μας επιφυλάξει…
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v