Οι 10 ισχυρότερες γυναίκες του σύγχρονου κόσμου

Όταν δεν φροντίζουν τα παιδιά και το σπίτι, ιδρύουν οργανισμούς, διοικούν πολυεθνικές και κυβερνούν κράτη. Η τελευταία λίστα των Forbes με τις 100 ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου, επιβεβαιώνει ότι η ικανότητα δεν έχει φύλο. Γνωρίστε τις 10 διασημότερες από αυτές.
Οι 10 ισχυρότερες γυναίκες του σύγχρονου κόσμου
Όταν μία γυναίκα είναι ικανή να διοικεί έναν παγκόσμιο οργανισμό, να αυξάνει στο μέγιστο τα κέρδη μιας κορυφαίας πολυεθνικής, να διοικεί ένα ολόκληρο κράτος, τότε πλανάται όποιος πιστεύει ακόμα ότι «this is a man’s world». Η τελευταία λίστα των Forbes σχετικά με τις 100 ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη σήμερα, αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει ότι η ικανότητα δεν έχει φύλο.

Ξεχωρίσαμε ανάμεσα στις πρώτες 25 τις 10 διασημότερες και επιχειρήσαμε να διακρίνουμε τι είναι αυτό που τις έχει κάνει τόσο «δυνατές». Καταλήξαμε ότι η ισχύς τους δεν προέρχεται από το αξίωμα που κατέχουν, αλλά από την προσωπική τους αξία, την μόρφωση, την προσωπικότητα και την σκληρή τους δουλειά που τις οδήγησε εκεί, καταρρίπτοντας έτσι το ρητό ότι… τα ράσα κάνουν τον παπά.

Γνωρίστε, σύμφωνα με τους Forbes, 10 από τις ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου:

Θέση 1: Angela Merkel
Ποια; Η Καγκελάριος της Γερμανίας
Γιατί; Είναι η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε θέση Καγκελάριου στην ιστορία της Γερμανίας και κανείς δεν έχει να της προσάψει το παραμικρό για τις ικανότητές της. Πιστή στις φιλελεύθερες ιδέες της εγείρει κατά καιρούς φλέγοντα παγκόσμια ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, το εμπόριο, την προστασία του περιβάλλοντας, την φτώχεια και πιέζει και άλλους αρχηγούς κρατών να δραστηριοποιηθούν. Στη Γερμανία, παρά την αύξηση της φορολογίας σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο, συνεχίζει να έχει την «ψήφο εμπιστοσύνης» του λάου χάρη στη μείωση της ανεργίας και τη διατήρηση του πληθωρισμού στο υγιές 3%.
Το μυστικό της; «Τείνω να μην βγάζω εύκολα συμπεράσματα. Προτιμώ να εξετάζω τα πράγματα προσεκτικά για να βλέπω πού ελλοχεύουν παγίδες».

Θέση 2: Wu Yi
Ποια; Η πρόσφατα αποστρατευμένη αντιπρόεδρος της Κίνας
Γιατί; Με την ταχύτερη ετήσια ανάπτυξη από κάθε άλλη χώρα την τελευταία δεκαετία, η Κίνα δείχνει να έχει βάλει στόχο να εκτοπίσει τη Γερμανία από την τρίτη θέση των οικονομικά ισχυρότερων χωρών, με «πρωτεργάτρια» την 70χρονη σήμερα κυβερνητικό. Με μία παμπόνηρη οικονομική πολιτική, που θέλει το γουαν να παραμένει χαμηλό για φθηνότερες εμπορικές εξαγωγές και συντηρητικές εισαγωγές, η Wu μπορεί βέβαια να εντυπωσίασε τους ξένους (και δη αμερικανούς) ομολόγους της, αλλά κλήθηκε να αντιμετωπίσει και πολλές προκλήσεις που αφορούν στα εσωτερικά της Κίνας. Κυριότερες αυτών τα μη ασφαλή προϊόντα, οι παραβάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας, το εξευτελιστικό εργατικό κόστος αλλά και την υπερβολική περιβαλλοντική μόλυνση. Η Wu, γνωστή και ως «σιδηρά κυρία» αποσύρθηκε από το αξίωμα της τον περασμένο Μάρτη, συνεχίζει όμως (και δείχνει πως θα συνεχίζει για χρόνια) να θεωρείται ένα από τα σκληρότερα στη διαπραγμάτευση πρόσωπα της Κίνας.
Off-the-record: H Wu Yi δεν παντρεύτηκε ποτέ και αυτό το αποδίδει στην υπερ-ορθολογιστική άποψη που έχει ως προς τον έρωτα, την οποία ανέπτυξε όταν στα νιάτα της διάβαζε ρωσικά διηγήματα.

Θέση 4: Condoleezza Rice
Ποια; Η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α.
Γιατί; Παρόλο που είναι αυτή που θα δεχτεί τα πυρά της παγκόσμιας δυσαρέσκειας για την εξωτερική πολιτική του Bush, συνεχίζει να διατηρεί υψηλότερα ποσοστά «συμπάθειας» του αμερικανικού λαού από το αφεντικό της. Κάτι που είναι αξιοπερίεργο, κρίνοντας εκ του αρνητικού για τη χώρα αποτελέσματος τόσο από τον πόλεμο στο Ιράκ όσο και από την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου ή την κρίση στην Μέση Ανατολή. Κι όμως, εκείνη συνεχίζει να εξασκεί την διπλωματική της δεινότητα με παγερή ψυχραιμία, διατηρώντας ένα ανεξιχνίαστα αυστηρό και πιστό στις ιδέες του προφίλ, «κουμαντάροντας» με ευκολία αρχηγούς κρατών όπως το Ιράν και η Συρία.
Έχει πει: «Χρειαζόμαστε έναν κοινό εχθρό για να μας ενώσει».

Θέση 5: Indra K. Nooyi
Ποια; Η πρόεδρος και ανώτερο διοικητικό στέλεχος της PepsiCo στην Αμερική
Γιατί; Με σχεδόν 24 δισεκατομμύρια ευρώ ετήσια έσοδα, η PepsiCo είχε κάθε λόγο να χρήσει πρόεδρό της τη γυναίκα που με τις εξέχουσες διαπραγματευτικές της ικανότητες φρόντισε να συνάψει τις κατάλληλες συνεργασίες (και να διακόψει άλλες) που θα προωθούσαν τα προϊόντα της εταιρίας στα σημαντικότερα εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα της χώρας. Γεννημένη στη νότια Ινδία, με σπουδές στην χημεία, τη φυσική και τα μαθηματικά, και μάστερ στη Διοίκηση από το Calcutta’s Indian Institute και το Yale, η Nooyi βρέθηκε στις Η.Π.Α το 1978. Εργάστηκε πρώτα στην Boston Consulting Group και στην Motorola, ενώ το 1994 βρέθηκε στην PepsiCo, εκτινάσσοντας τα κέρδη της εταιρίας σε πρωτόγνωρα νούμερα.
Έχει πει: «Όντας γυναίκα και ξένη, πρέπει να είσαι εξυπνότερη από κάθε άλλoν».

Θέση 6: Sonia Gandhi
Ποια; Η πρόεδρος του National Congress Party της Ινδίας
Γιατί; Γεννημένη στην Ιταλία, η Gandhi, χήρα του πρώην Πρωθυπουργού της Ινδίας Rajiv Gandhi, είναι η αρχηγός του ισχυρότερου πολιτικού κόμματος της χώρας. Έχει στηρίξει όσο λίγες τα δικαιώματα, και δη πολιτικά, των γυναικών στην Ινδία, προσπαθώντας να βελτιώσει το ρόλο της γυναίκας σε μία κατά τα άλλα ανδροκρατούμενη χώρα. Ενδιαφέρεται πάντα για την οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας, με κύριο μέλημα την στήριξη των αγροτών, ενώ επιδιώκει τις ξένες επενδύσεις στη χώρα. Από τους πρόσφατους αγώνες της, στον οποίον βρήκε σθεναρούς αντιπάλους, ήταν το ψήφισμα ενός νόμου για την πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας που πλήττει το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Έχει πει: «Ο τρόπος ζωής πολλών συναδέλφων μας είναι ιδιαίτερα πομπώδης. Διεξάγουν γάμους και γενέθλια με τόσο επιδεικτικό τρόπο που θλίβει. Είναι σα να διακωμωδούν την δέσμευσή μας απέναντι στους φτωχούς.»

Θέση 12: Christine Lagarde
Ποια; Η υπουργός οικονομίας, οικονομικών και εργασίας της Γαλλίας
Γιατί; Είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός στα οικονομικά θέματα μίας εκ των G8 χωρών, έχοντας στα 51 της μπει στην γαλλική κυβέρνηση μόλις πριν από 3 χρόνια. Θεωρείται, ωστόσο, μία ευφυέστατη, ειλικρινής ηγέτης με ταλέντο στην καλή διπλωματία. Με τις ικανότητές της αυτές έχει γίνει ένα από τα συμπαθή πρόσωπα στη Γαλλία, βοηθώντας αποτελεσματικά τον Σαρκοζί στην ανάκαμψη της οικονομίας, προσπαθώντας να μειώσει το απογοητευτικό 8% της ανεργίας στη χώρα. Έχει άλλωστε καλά δείγματα και ως υπουργός εμπορίου της Γαλλίας, από το 2005 έως το 2007, αφού κατάφερε να αυξήσει έως και 10% τις εξαγωγές της χώρας, δίνοντας προτεραιότητα σε νέες αγορές για τα γαλλικά προϊόντα, με επίκεντρο τον τομέα της τεχνολογίας.
Διακρίσεις: Η Lagarde είναι πρωταθλήτρια συγχρονισμένης κολύμβησης, ενώ κατέχει τον υψηλότερο τίτλο της Γαλλίας, της Λεγεώνας της Τιμής.

Θέση 21: Oprah Winfrey
Ποια; Η πρόεδρος της Harpo
Γιατί; Με περιουσία που υπολογίζεται να ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια ευρώ, μία υποψηφιότητα για Όσκαρ, ένα τηλεοπτικό σόου που έχει βραβευτεί με Emmy, ένα δορυφορικό ραδιοφωνικό σόου, τρία άκρως επιτυχημένα περιοδικά και ένα καλωδιακό κανάλι, η Oprah αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο των Μέσων. Το εβδομαδιαίο τηλεοπτικό της σόου, που προβάλλεται εδώ και 21 (!) χρόνια, συνεχίζει να καθηλώνει περί του 48 εκατομμύρια θεατές σε όλη την Αμερική, ενώ αναμένεται να δούμε πόσοι ακόμα θα λατρέψουν το reality show που ετοιμάζει. Παράλληλα, υπερασπίζεται τα δικαιώματα και την προστασία των γυναικών και των παιδιών σε όλον τον κόσμο, έχει ιδρύσει το φιλανθρωπικό σωματείο Oprah’s Angel Network αλλά και το Oprah Winfrey Foundation, ενώ κατάφερε να πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο όνειρό της, να ιδρύσει την Oprah Winfrey Leadership Academy για Κορίτσια, στη Νότια Αφρική.
Έχει πει: «Η φιλοσοφία μου είναι ότι όχι μόνο είμαστε υπεύθυνοι για τη ζωή μας, αλλά κάνοντας ό,τι καλύτερο αυτή τη στιγμή, μας βάζει στην καλύτερη θέση για την επόμενη.»

Θέση 23: Βασίλισσα Ελισάβετ
Ποια; Η Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας
Γιατί; Θεωρείται η ισχυρότερη και πλέον αξιοσέβαστη ηγέτης κράτους στον κόσμο, ενώ στην πραγματικότητα πολύ λίγο εξασκεί η Βασίλισσα Ελισάβετ αυτή την ισχύ. Εδώ και 55 χρόνια βασιλείας (Τρίτη σε διάρκεια στην βρετανική ιστορία) έχει βρεθεί ήσυχη και διακριτική παρατηρητής αναρίθμητων γεγονότων στη χώρα, έχοντας συμβουλεύσει μέχρι τώρα 12 διαφορετικούς πρωθυπουργούς σε διάφορα κρατικά ζητήματα. Είναι, μεταξύ άλλων, Ανώτατη κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας αλλά και Αρχιστράτηγος των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Παρά τα 82 της χρόνια, η Βασίλισσα διατηρεί ένα αρκετά δραστήριο καθημερινό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τακτικά δημόσια ταξίδια και υπηρεσιακά καθήκοντα.
Προσωπικά: Η Βασίλισσα είναι δεινή φωτογράφος και έχει λατρεία στα σκυλιά, κυρίως στα ουαλικά κόργκι, και στα άλογα.

Θέση 24: Melinda Gates
Ποια; Συνιδρυτής και «συν-πρόεδρος» του ιδρύματος Bill and Melinda Gates των Η.Π.Α.
Γιατί; Γιατί το έργο που έχει επιτελέσει εδώ και δέκα χρόνια μέσω του ιδρύματος που δημιούργησε μαζί με τον άντρα της είναι ανεκτίμητο. Επικεντρώνεται σε θέματα υγείας, και δη στην καταπολέμηση του AIDS, ενώ από το 2006 και μετά στοχεύει στον τερματισμό της πείνας και της φτώχειας. Το ίδρυμα συνεργάζεται στενά με την ιδιωτική βιομηχανία με σκοπό να δημιουργηθούν αποτελεσματικότερα εμβόλια και εντείνει τις προσπάθειες να παροτρύνει για τον σκοπό αυτό τις κυβερνήσεις και τις φαρμακοβιομηχανίες. Με σπουδές και MBA στο Duke, η Gates ηγήθηκε μιας ομάδας προγραμματιστών σε projects πολυμέσων της Microsoft, πριν τελικά παντρευτεί το αφεντικό της.
Έχει πει: «Είναι ακόμα αδιανόητο σε εμάς ότι η διάρροια είναι μία από τις κύριες αιτίες παιδικής θνησιμότητας στον κόσμο».

Θέση 25: Hilary Rodham Clinton
Ποια; Η νεώτερη αμερικανίδα κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, πρώην υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2008.
Γιατί; Έχουμε μιλήσει ουκ ολίγες φορές για την πρώην Πρώτη Κυρία των Η.Π.Α. (από το 1993 έως το 2001) και την πορεία της από τα πανεπιστημιακά έδρανα, όπου και γνώρισε τον σύζυγό της, έως την προσφάτως αποσυρμένη υποψηφιότητά της στις προεδρικές εκλογές του 2008, με το κόμμα των Δημοκρατικών, φυσικά. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα μορφωμένη, ευφυή και εύγλωττη πολιτικό, κάτι που βοήθησε άλλωστε στο να κατέχει σήμερα με επιτυχία το αξίωμα της κυβερνήτη της Ν. Υόρκης, ενώ η ψύχραιμη και αξιοπρεπής στάση της ως προς τόσο την διακυβέρνηση όσο και το κραυγαλέο ερωτικό σκάνδαλο του άνδρα της, είναι αξιοζήλευτη.
Έχει πει: «Υποθέτω πως θα μπορούσα να κάτσω σπίτι και να ψήνω κουλουράκια και τσάι, αλλά αυτό που αποφάσισα να κάνω είναι να εκπληρώσω το επάγγελμά μου στο οποίο εισήλθα πριν ακόμα ο άνδρας μου εμφανιστεί στη δημόσια ζωή.»

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v