Usain Bolt: Ο Τζαμαϊκανός που έκανε τα 100 μέτρα μια... bolt-a

Τα όρια των ανθρώπινων επιδόσεων έχουν ήδη ξεπεραστεί πολλές φορές σε αυτούς τους Ολυμπιακούς. Πιο πρόσφατο παράδειγμα ο "άνθρωπος -αστραπή" Ουσάϊν Μπόλτ από την Τζαμάϊκα.
Usain Bolt: Ο Τζαμαϊκανός που έκανε τα 100 μέτρα μια... bolt-a
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ο δίμετρος Τζαμαϊκανός, είχε δώσει μια πρώτη γεύση των ικανοτήτων του στο Reebok Grand Prix, τον Μάϊο του 2008 στην Νέα Υόρκη. Είχε τρέξει τα 100μέτρα σε 9.72, σπάζοντας το μέχρι τότε παγκόσμιο ρεκόρ του Asafa Powell. "Έβλεπα τα γόνατα του στο πρόσωπο μου" είχε πει τότε ο Αμερικάνος Τάισον Γκέι. Κανείς όμως δεν περίμενε ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου στα 100 μέτρα ξανά, ο Μπόλτ θα ξεπερνούσε τον εαυτό του.

Σε μια κούρσα- αστραπή ο Μπόλτ, θα αφήσει πίσω του τους πάντες και θα τερματίσει πρώτος σπάζοντας τα χρονόμετρα. 9.69 ο χρόνος, νέο παγκόσμιο ρεκόρ και ένα ολόκληρο στάδιο άφωνο. Ο ίδιος έμοιαζε να το περιμένει. Μάλιστα, στα 3 τελευταία μέτρα ελλατώνει(!) ταχύτητα και πανηγυρίζει ανοίγοντας διάπλατα τα χέρια του.

Γεννημένος στο Τρελάουνι της Τζαμάϊκα έδειξε το ταλέντο του από μικρή ηλικία. Βέβαια το άθλημα με το οποίο ξεκίνησε ήταν λιγάκι διαφορετικό από αυτό που κατέληξε. Μικρός λοιπόν, ο Μπόλτ, ασχολήθηκε με το... κρίκετ στο οποίο μάλιστα ήταν και πολύ ταχύς. Ο προπονητής του το αντιλήφθηκε εγκαίρως και τον παρότρυνε να ξεκινήσει το τρέξιμο. Η αρχή είχε ήδη γίνει. Ο Μπολτ κάνει αίσθηση για πρώτη φορά σε ηλικία 10 χρονών ως μέλος της σχολικής ομάδας στίβου. Το 2002 κερδίζει τον τίτλο στα 200 και στα 400 μέτρα και ένα μήνα πριν κλείσει τα 16 γίνεται ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στα 200 μέτρα!

Η κούρσα των 100 μέτρων στο Πεκίνο, ήταν ένα προσωπικό κερδισμένο στοίχημα του Μπόλτ με τον προπονητή του, Γκλεν Μίλς. Ο τελευταίος του είχε πει ότι αν κερδίσει την κούρσα των 200 μέτρων (σημείωση: σε αυτήν την κούρσα ειδικέυεται ο Μπόλτ), τότε θα τον άφηνε να συμμετέχει και στα εκατό... Όπως φάνηκε, ο Μπόλτ δεν αρκέστηκε μόνο στα 200 μέτρα.

Στην προσωπική του ζωή είναι ένας απλός Τζαμαϊκανός. Του αρέσει ο χορός (το απέδειξε στους πανηγυρισμούς του μετά το τέλος της κούρσας), η Ρέγκε και οι... γλυκοπατάτες της περιοχής του. Η διατροφή του μάλιστα βασίστηκε σε αυτές. Όπως δήλωσε ο πατέρας του «Σίγουρα οφείλεται (η νίκη του) στις γλυκοπατάτες του Τρελάουνι» Τα γεύματά του την ημέρα της κούρσας κάθε άλλο παρά αγωνιστικά φαίνεται. Δεν έφαγε τίποτα για πρωινό, ενώ το μεσημέρι έφαγε μόνο κοτόπουλο πανέ. Τι να πει δηλαδή και ο Φέλπς με τις 12.000 θερμίδες ημερησίως;

Στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα είπε στους δημοσιογράφους για τον πανηγυρισμό του: «Δεν κόμπαζα. Απλώς, μόλις είδα ότι είχα μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους μου, έδειξα τη χαρά μου» και πρόσθεσε «Δεν κυνηγούσα το ρεκόρ. Απλά ήθελα να κερδίσω το χρυσό». Μάλιστα, δηλαδή άμα κυνηγήσει το ρεκόρ τι θα γίνει; Ας μην το σκεφτόμαστε καλύτερα..

Γεννημένος στις 21 Αυγούστου του 1986, πριν καλά καλά κλείσει τα 22, ο Ουσάϊν Μπόλτ σπάει τα κοντέρ στις 16 Αυγούστου του 2008. Εμείς από την πλευρά μας ήδη αναρωτιόμαστε τι μέλλει γενέσθαι...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v