Μάικλ Φέλπς: Ένας θρύλος ετών... 23

Πέντε χρυσά μετάλλια στο Πεκίνο, άλλα έξι στην Αθήνα και συνεχίζει ακάθεκτος... Ο λόγος για τον Μάικλ Φέλπς, τον 23χρονο κολυμβητή απο το Μέριλαντ που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ και δείχνει αποφασίσμένος να μείνει στην ιστορία.
Μάικλ Φέλπς: Ένας θρύλος ετών... 23
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι ανθρώπινες επιδόσεις; Μπορεί ο αθλητής να ξεπεράσει τον εαυτό του; Υπάρχει η έννοια του «υπέρ-αθλητή»; Τρία πολύπλοκα ερωτήματα στα οποία ο 23χρονος Μάικλ Φέλπς έχει βρει την απάντηση εδώ και πολύ καιρό. Έχει φροντίσει μάλιστα να την υποστηρίξει με τις ίδιες του τις επιδόσεις, καταρρίπτοντας το ένα παγκόσμιο ρεκόρ μετά το άλλο και κάνοντας την υπόθεση «χρυσό μετάλλιο» να φαίνεται σκανδαλιστικά απλή.

Γεννημένος το 1985 στην Βαλτιμόρη του Μέρυλαντ, γόνος αστυνομικού και διευθύντριας σχολείου, ο Φέλπς ξεκίνησε την κολύμβηση από την ηλικία των 7. Στην απόφασή του αυτή μεγάλο ρόλο έπαιξε η επιρροή από τις δύο μεγαλύτερές του αδερφές αλλά και η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα με την οποία είχε διαγνωστεί. Έπρεπε να βρει έναν τρόπο εκτόνωσης όλης αυτής της υπερέντασης που τον διακατείχε από μικρή ηλικία. Και είχε βρει τον ιδανικό. Οι διακρίσεις δεν άργησαν να έρθουν και ο δρόμος προς την δόξα είχε ήδη ξεκινήσει… 37 χρυσά, 6 ασημένια και 2 χάλκινα, η συγκομιδή του μέχρι τώρα και έπεται συνέχεια.

Πίσω από την λάμψη και την δόξα ο Φέλπς είναι ένας μοναχικός άνθρωπος. Απόλυτα αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει και απίστευτα καλόκαρδος, όπως υποστηρίζουν οι κοντινοί του άνθρωποι. Πριν από κάθε κούρσα ακούει μουσική και συγκεκριμένα χιπ-χοπ, πράγμα που όπως λέει τον βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωση. Φροντίζει να μην αγχώνεται καθόλου πριν τις κούρσες και πιστεύει απόλυτα στον Θεό. «Έγινα έτσι για κάποιον σκοπό, εκμεταλλεύτηκα το χάρισμα που μου δόθηκε και είμαι ευγνώμων γι’αυτό», δηλώνει σε σχετική ερώτηση. Δεν σκοπεύει να παρατήσει το πανεπιστήμιο, γνωρίζοντας ότι η επιτυχία του στην κολύμβηση δεν θα είναι παντοτινή. Το 2004 μάλιστα μπήκε στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν για να σπουδάσει sport marketing.

Κρατάει την προσωπική του ζωή μακριά από τις κάμερες αν και λίγο καιρό πριν τους Ολυμπιακούς, εθεάθη με την κοπέλα του, Νικόλ Τζόνσον, με την οποία δείχνει να είναι ευτυχισμένος. Σε γενικές γραμμές πάντως, διαχωρίζει την προσωπική του ζωή από το επάγγελμά του.

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται σε τι οφείλεται η εκπληκτική του ταχύτητα στο νερό. Σίγουρα δεν χάνει καμία προπόνηση, αλλά η απάντηση κρύβει τόσο βιολογικούς όσο και μυοσκελετικούς παράγοντες. Το σώμα του Φέλπς έχει την ικανότητα να αναρρώνει πλήρως και σε μικρό χρονικό διάστημα μετά από έντονες προπονήσεις. Όταν οι μυς ενός ανθρώπου γυμνάζονται, απελευθερώνουν γαλακτικό οξύ, το οποίο προκαλεί «πιασίματα» και πόνο στους μυς. Ο οργανισμός του Φελπς όμως, μπορεί και απομακρύνει το γαλακτικό οξύ σε πολύ λιγότερο χρόνο απ’ότι στους «κανονικούς» ανθρώπους, με αποτέλεσμα οι μυς του να μην πονάνε. Επιπλέον, ο Φέλπς έχει έναν ιδιόμορφο σωματότυπο που ενισχύει τις κινήσεις του μέσα στο νερό. Ο δυνατός του κορμός (2 μέτρα περίπου άνοιγμα χεριών) και τα κοντά του πόδια, ενισχύουν στο μέγιστο την ισορροπία του μέσα στο νερό καθώς και το πέταγμά του στις εκκινήσεις. Θείο χάρισμα; Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Μελανό σημείο στην ζωή του μέχρι τώρα η σύλληψή του για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ όταν ήταν 19. Τέθηκε υπό διαρκή παρακολούθηση για 18 μήνες και πλήρωσε 250 δολάρια. Επίσης, υποχρεώθηκε να μιλήσει σε φοιτητές για τα αρνητικά του να πίνεις και να οδηγείς. Ο ίδιος με αφορμή το γεγονός δήλωσε ότι «ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό» και ότι απογοήτευσε «την οικογένειά του αλλά, τον ίδιο και όλη την χώρα».

Όπως και να έχει, ο Φέλπς έχει γίνει είδωλο για την χώρα του και θρύλος για τις υπόλοιπες. Έχοντας ακόμα τρεις κούρσες να αγωνιστεί (200μ. μικτή, 100μ. πεταλούδα και 4x100 μικτή), ο Φέλπς θα προσπαθήσει να κάνει το ακατόρθωτο: να κερδίσει ακόμα 3 χρυσά, αφήνοντας πίσω του τον θρυλικό Mark Spitz στο  πάνθεον των Ολυμπιονικών. Πολύ πιθανό να τα καταφέρει. Και είναι μόνο 23 χρονών...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v