Μιχάλης Ζαμπίδης: Σιδερένια θέληση στην κορυφή του κόσμου

Πόσο γλυκειά, ήπια και καλλιεργημένη μπορεί να είναι μια «μηχανή που δέρνει»; Ο Έλληνας πρωταθλητής κόσμου, Μιχάλης Ζαμπίδης λίγα εικοσιτετράωρα πριν την αναμέτρησή του με τον Κροάτη μιλά στο In2life για τα «πρέπει» και τα «θέλω» του, αλλά και για τους καυγάδες εκτός ρινγκ.
του Δημήτρη Γλύστρα
φωτόγραφίες: Βαγγέλης Αποστολάκης


Ιδιαίτερη γνώση των ικανοτήτων του Μιχάλη Ζαμπίδη δεν είχα. Εν όψει της συνέντευξης διάβασα και είδα αρκετά βιντεάκια. Ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα. θεώρησα πως πρόκειται για αθλητή- μηχανή προπονημένο για να δέρνει. Οι αριθμοί μάλλον επιβεβαιώνουν την εντύπωσή μου για τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή του Kick Boxing: 139 νίκες σε 152 αγώνες και ρεκόρ με 84 νοκ αουτ!

Πήγα να συναντήσω τον επονομαζόμενο Iron Mike σε ένα καφέ στην Αγία Παρασκευή, κοντά στο γυμναστήριο που προπονείται, έχοντας τις συμβουλές σχεδόν κάθε φίλου: "Πρόσεξε ρε, μην τον τσαντίσεις...". 

Πήγα νωρίτερα και περίμενα. Τον περίμενα πιο ογκώδη και πιο... κτηνώδη. Ουδέν αστοχότερον. Μικρόσωμος και εξαιρετικά νευρώδης, με πρόσωπο άτακτου μπόμπιρα και δυό πανέξυπνα μάτια. Παρήγγειλα καφέ και αυτός ένα χυμό πορτοκάλι.    

Ξεκινήσαμε να μιλάμε. Δεύτερο σοκ: Αντί για το λεξιλόγιο των 200-300 λέξεων που με έχουν συνηθίσει οι αθλητές, είχα απέναντί μου ένα καλλιεργημένο και απόλυτα συγκροτημένο άτομο, που ήξερε τι θέλει να πει, πως θα το πει, αλλά και τι εντύπωση θέλει να δώσει λέγοντάς το. 

Χαρισματικός στην επικοινωνία και γεμάτος αυτοπεποίθηση, μου μίλησε για κάποιες σημαντικές αλλαγές που πρόσφατα έκανε στο team του και υπογράμμισε τη σημασία των σωστών συνεργατών στην επίτευξη των στόχων. Μου περιέγραφε τη ζωή ενός στελέχους μεγάλης εταιρίας που όμως ως επιχειρηματικό αντικείμενο είχε την ικανότητα του ίδιου να παλεύει.

           

Πόσο δύσκολο είναι να αφήνει κανείς εκτός ρινγκ ένα τόσο σκληρό άθλημα και να γίνεται «κανονικός» άνθρωπος την υπόλοιπη μέρα; ρώτησα. "Αντιθέτως, είναι πολύ εύκολο. Είναι δύο τελείως διαφορετικοί κόσμοι εντός και εκτός ρινγκ. Άλλωστε ο μέσος όρος φτασμένων πρωταθλητών δείχνει ότι όσο δυνατοί και σκληροί είναι μέσα στο ring τόσο ήρεμοι και καλοί είναι στην προσωπική τους ζωή", απαντά.

Δεν είναι εύκολο να ασχολείται κανείς με οποιοδήποτε άθλημα σε τόσο υψηλό επίπεδο. Φαντάζομαι ότι όλες σχεδόν οι ώρες της ημέρας είναι αφιερωμένες σε προπόνηση και η διατροφή προγραμματισμένη. Τον ρωτάω τι του έχει στερήσει ο πρωταθλητισμός. Τι τού έχει λείψει περισσότερο"Η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό είναι η ανεμελιά. Καθημερινά ζεις με το ρολόι ακολουθώντας το πρόγραμμα. Υπάρχουν αρκετά «πρέπει» που καλείσαι να τηρήσεις για να φτάσεις ψηλά", λέει.



Διατροφή, ασκήσεις, φυσική κατάσταση, αυτοέλεγχος. Ποιες είναι οι ιεραρχήσεις του για να πετύχει; Δεν διστάζει να απαντήσει: "Φυσικά ο αυτοέλεγχος και γενικότερα η πειθαρχία είναι το βασικό συστατικό για την επίτευξη της επιτυχίας. Τα υπόλοιπα απλά έπονται". 

Όσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη τόσο μεγαλύτερο είναι το δέλεαρ για "κανονίσματα" και στημένους αγώνες.

Σκέφτομαι μήπως τον προσβάλω, αλλά θέλω να ρωτήσω: Υπάρχουν στημένοι αγώνες στο άθλημά σας; θα μπορούσε το αποτέλεσμα ενός αγώνα να είναι προκαθορισμένο και οι θεωτές να μην καταλάβουν τίποτα; Φαντάζομαι δεν ειναι η πρώτη φορά που τού κάνουν την ερώτηση και μένει ήρεμος. "Από όσα γνωρίζω στα υψηλά επίπεδα διοργανώσεων που αγωνίζομαι αυτό δεν γίνεται σε καμία περίπτωση. Δεν μπορώ όμως να έχω άποψη για χαμηλότερου επιπέδου διοργανώσεις και αθλητές", λέει επιφυλακτικά και σοβαρά.  

Θυμήθηκα τις ιστορίες για τον αγώνα του "με τον Τούρκο" και το σάλο που είχει προκληθεί. Αυτές οι εντάσει οι ας πούμε "εθνικές" ή άλλες "προσωπικές" είναι προϊόντα του μάρκετινγκ ή αληθινές; "Οι εντάσεις κάποιες φορές είναι κατασκευασμένες και άλλες φορές όχι. Όμως οι πιο πετυχημένες είναι οι αληθινές διότι πλέον ο κόσμος πιστεύω πως αντιλαμβάνεται το ψέμα. Προσωπικά, δεν έχω δεχτεί ποτέ να πάρω μέρος σε κάτι το οποίο δεν είναι αληθινό. Θεωρώ ότι κοροϊδεύω τον εαυτό μου και όσους με υποστηρίζουν".

Σηκώνεται να παραγγείλει κάτι. Τον κοιτάω. Είναι καταπληκτικά μικρόσωμος. Αν δεν ήξερα ποιος είναι ούτε που θα φανταζόμουν τι μπορεί να κάνει. Υποθέτω ότι δεν είμαι ο μόνος. Έχει τύχει ποτέ να χρησιμοποιήσετε τις ικανότητές σας εκτός ρινγκ; Ας πούμε σε ένα καυγά στο δρόμο; ρωτάω. Γελάει. "Όπως και όλοι έτσι και εγώ έχω έρθει σε ένταση στο δρόμο. Όμως πλέον μπορώ να ελέγξω τα νεύρα μου και να ξεπεράσω την οποιαδήποτε κακή στιγμή", λέει. Και αφού σκεφτεί λίγο προσθέτει πως "έτσι είναι καλύτερα για όλους".  

"Ενας απλός άνθρωπος, τι θα λέγατε ότι πρέπει να προσέξει σε ένα καυγά- εφόσον αυτός έχει αρχίσει;". Γελάει ξανά. "Βρώμικη ερώτηση", λέει. "Πρώτα από όλα θα έλεγα να προσέξει να μην ξεκινήσει αυτός τον καυγά. Εάν λοιπόν κάνει κάτι τέτοιο δεν θα τον συμβούλευα να κάνει κάτι παρά μόνο να υποστεί τις συνέπειες!". Επιμένω για πιο συγκεκριμένη απάντηση.

"Το σαγόνι του",
μού λέει χωρίς να γελά.



Στις 23 Ιουνίου, στην Ολυμπιακή Εγκατάσταση Καλαθοσφαίρισης Ελληνικού, στις 19:30, ο  Μιχάλης Ζαμπίδης, υπερασπίζεται τον παγκόσμιο τίτλο "Kings of the Ring", στo πλαίσιo της διοργάνωσης με τίτλο "Iron Challenge".

Το event διοργανώνουν η Ελληνική Ομοσπονδία Boxe Savate και η Ελληνική Ομοσπονδία ερασιτεχνικού Muay Thai, ενώ έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ελληνικού.

Αντίπαλος του θα είναι ο επίσης εξαιρετικός, Κροάτης Muslic Sanel. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v