Κατιάνα Μπαλανίκα: "Οι ηθοποιοί δείχνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε"

Ηθοποιός, ερμηνεύτρια, show woman. Η Κατιάνα Μπαλανίκα, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της, μιλά στο in2life για το θέατρο, τους φόβους, το κοινό, την ανταμοιβή και τις ανασφάλειες μιας δουλειάς που... σημαίνει φως.
της Φιλουμένας Ζλατάνου

Κατιάνα Μπαλανίκα. Μια ηθοποιός με αδιαμφισβήτητη αξία και ταλέντο και αξιοζήλευτη καλλιτεχνική πορεία. Ηθοποιός, ερμηνεύτρια, show woman. Οι εμφανίσεις της στη Μέδουσα για αρκετά χρόνια με το Γιώργο Μαρίνο έχουν αφήσει εποχή. Φημίζεται για την ποιότητα των ρόλων της και πως ακόμα και σε μια μέτρια θεατρική ή τηλεοπτική δουλειά κάνει τη διαφορά και ξεχωρίζει.

Ακριβοθώρητη παρουσία, καλλιεργημένη, ειλικρινής και χαμηλών τόνων. Μια καλλιτέχνης υψηλού επιπέδου, χωρίς ίχνος έπαρσης. Μας υποδέχτηκε πριν από την παράσταση που έπαιζε όλο το χειμώνα «Παρακαλώ ας μείνει μεταξύ μας» και μας μίλησε για το θέατρο, τους φόβους, το κοινό, την ανταμοιβή και τις ανασφάλειες που μπορεί να βιώσει ένας ηθοποιός.

Τι ρόλο παίζει η μουσική στο θέατρο;
Στο θέατρο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, η μουσική αυτή καθεαυτή αλλά και η μουσικότητα του λόγου. Και όχι μόνο σε μιούζικαλ αλλά σε κάθε έργο.
Έχει χαθεί στην εποχή μας;
Όχι δε νομίζω. Τα κείμενα διατηρούν τη μουσικότητα τους. Όσον αφορά εμάς, εάν έχει χαθεί, εξαρτάται. Τα παλιά κείμενα σίγουρα είχαν. Τα καινούρια δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να έχουν, αν και πιστεύω ότι ο λόγος πάντα έχει μουσικότητα αρκεί να ψάχνεις να τη βρεις.

Τι ωθεί έναν άνθρωπο να βγει στο σανίδι
;
Δεν ξέρω. Κι εγώ για πολλά χρόνια απορούσα με τον εαυτό μου, γιατί ενώ μου άρεσε αυτή η δουλειά, δεν ήθελα να είμαι στη σκηνή, είχα πολύ τρακ. Κάποια στιγμή είχα ρωτήσει έναν ψυχολόγο γιατί ενώ φοβάμαι τόσο πολύ, το κάνω. Μου είχε πει ότι ίσως αυτός είναι ο λόγος, ότι θες να εκτεθείς, ενώ σαν χαρακτήρας δεν μπορείς να το κάνεις και αυτό σε βοηθάει, το ότι το έχεις μετατρέψει σε δουλειά.
Είναι ένας τρόπος να εξορκίσουμε τους φόβους μας η αντιμετώπισή τους;
Αυτή ήταν η γνώμη του, εγώ όμως δεν ξέρω να σου πω.

Πώς επιλέγετε τον κάθε ρόλο σας;

Δεν μπορείς πάντα να επιλέξεις. Όσο μπορείς το κάνεις. Σημασία για μένα έχει τι κάνω μετά με το ρόλο. Δίνω μεγάλη σημασία στο ρόλο και αξία. Βάζω διάφορα για να μπορέσω να τον κάνω σημαντικό, για να μπορέσω να το εκφράσω.
Έχετε περάσει και από την τηλεόραση και από το θέατρο. Ενώ όλοι βλέπουμε τηλεόραση, την κατακρίνουμε. Και οι ηθοποιοί ενώ την κατακρίνουν παίζουν;
Δουλειά μας είναι. Την κατηγορούμε βεβαίως, όλα τα κατηγορούμε. Ούτε στο θέατρο είναι όλα καλά. Έχει πολλά άσχημα αλλά είναι δουλειά μας, δε μπορείς να μην κάνεις καθόλου τηλεόραση.
Ποια η ουσιαστική διαφορά με το θέατρο;
Είναι μεγάλη η διαφορά. Καταρχήν το ζωντανό, ο κόσμος. Άλλο είναι να μιλάς στις κάμερες κι άλλο στον κόσμο. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο.

Η ενέργεια του κοινού παίζει ρόλο; Υπάρχει καλό και κακό κοινό;

Η ενέργεια παίζει ρόλο, όμως δεν είναι θέμα καλού ή κακού κοινού. Είναι θέμα του συνόλου. Πώς γίνεται όλοι μαζί να έχουν καλή ενέργεια ή κακή; Δεν ξέρω πώς γίνεται αυτό. Φταίμε εμείς; Συμβαίνει, όμως, πολλές φορές. Όλο μαζί το κοινό να έχει καλή ή κακή ενέργεια, που αναρωτιέσαι, σήμερα μαζευτήκαν όλοι μαζί σήμερα; Επηρεάζει ο ένας τον άλλο; Μπορεί κι εμείς να είμαστε έτσι, να είναι η μέρα τέτοια, που να μην είμαστε σε καλή διάθεση, αλλά πιο εύκολα αναγνωρίζεις του άλλου την κακή διάθεση παρά τη δική σου.
Όταν πέφτει η αυλαία πολλοί μιλάνε για κενό. Τι συναισθήματα βιώνει ένας ηθοποιός;
Κάθε βράδυ εννοείς; Το κάθε βράδυ δε λέει τίποτα, μη λέμε υπερβολές. Είναι υπερβολικοί όσοι λένε ότι όταν πέφτει η αυλαία είναι η απόλυτη… εντάξει. Το κάθε βράδυ είναι μια συνήθεια. Πέφτει η αυλαία, τελειώσαμε, πάμε σπίτια μας. Μπορούμε να πούμε όταν πέφτει η αυλαία γενικώς, πώς είναι η ζωή ενός ηθοποιού. Υπάρχει πράγματι μια μοναξιά αλλά αυτό μπορεί να είναι κάτι που αντιμετωπίζεται και σε άλλες δουλειές. Εγώ τη θέλω, για να πω την αλήθεια. Στη ζωή μου, στην καθημερινότητά μου δε θέλω να βρίσκομαι με πολύ κόσμο. Έχω και αγοραφοβία.
Πώς γίνεται αυτό;
Όταν είμαι ανάμεσα σε κόσμο. Στο θέατρο είναι διαφορετικά, ο κόσμος είναι απέναντι.
Ποιος είναι ο ρόλος του χειροκροτήματος;
Ας πούμε ότι είναι η ανταμοιβή γι’ αυτό που κάνεις. Η αποδοχή. Παίζει μεγάλο ρόλο αλλά όχι τόσο ώστε να τα θυσιάσουμε όλα γι’ αυτό. Εγώ προσωπικά όχι.

Από την εποχή των «Χούλιγκανς», όπου τραγουδούσατε και το ομότιτλο τραγούδι μέχρι σήμερα, έχουν σίγουρα αλλάξει πολλά στην καλλιτεχνική σας πορεία. Ρόλοι όπως εκείνος όμως είναι πολύ διαφορετικοί από ό, τι σας έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

Εκείνη την εποχή, πιο πολύ ήμουν στα μαγαζιά όπου τραγουδούσα και συνήθως με βλέπανε ως τη show-woman. Από κει ξεκινούσε το σκεπτικό τι θα κάνω στο θέατρο.
Τι θεωρείτε τον εαυτό σας, τραγουδίστρια ή ηθοποιό;
Ηθοποιό. Ηθοποιός ήμουν. Είχα τελειώσει τη σχολή, απλώς τελειώνοντας δεν είχα ευκολία να βρω δουλειά στο θέατρο και όταν παρουσιάστηκε η δουλειά με το Γιώργο (σ.σ. Μαρίνο, στη Μέδουσα) έμεινα εκεί για κάποια χρόνια.
Κρατάτε αρχείο της πορείας σας;
Καθόλου. Ούτε με ενδιαφέρει να έχω αρχείο ούτε να βλέπω αυτά που κάνω ούτε τίποτα.
Δεν έχετε δηλαδή ούτε ίχνος ματαιοδοξίας ή ωραιοπάθειας.
Το αντίθετο. Πάντοτε πιστεύω ότι είμαι λίγο λιγότερο από αυτό που θα ήθελα. Και δε θέλω να βλέπω καθόλου τον εαυτό μου τηλεοπτικά. Μπορεί ύστερα από πολύ καιρό να δω κάτι τυχαία, που είμαι πιο χαλαρή. Την εποχή που γίνεται κάτι δε θέλω. Είμαι σίγουρη ότι δε θα μου αρέσει.
Είστε τελειομανής;
Όχι, αλλά κριτικάρω πολύ τον εαυτό μου. Δεν του έχω καμία εμπιστοσύνη.
Εννοείτε ότι δεν έχετε πολλή αυτοπεποίθηση;
Όχι, δεν έχω.
Μα ηθοποιός και χωρίς αυτοπεποίθηση;
Μη σου κάνει εντύπωση. Είμαστε πολύ ανασφαλή πλάσματα οι ηθοποιοί.
Για να βγει κάποιος στο σανίδι δεν πρέπει να είναι δυνατός;
Μπορεί να είναι και πολύ αδύναμος. Νομίζω ότι οι περισσότεροι είμαστε πολύ ανασφαλείς. Δείχνουμε ότι είμαστε κάτι άλλο. Αυτό που βγαίνει στο θεατή είναι ότι έχουμε πολλή σιγουριά που δε νομίζω να ισχύει. Μπορεί κάποιος να είναι δυνατός αλλά όχι με την έννοια που νομίζουν οι περισσότεροι.

Με τη δημοσιότητα που δίνεται στο όνομά σας, πώς ανταπεξέρχεστε;
Την αποφεύγω, όσο γίνεται και όσο περνάει από το χέρι μου.
Μαθαίνουμε από τα λάθη και τις αποτυχίες μας;
Πρέπει να μαθαίνουμε. Μπορεί να μη μαθαίνουμε εκείνη τη στιγμή που συμβαίνει κάτι και να περνάνε στο ντούκου τα πράγματα όταν είμαστε νέοι αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό, να μάθουμε.
Θα μου πείτε κάτι από όσα σας έχει διδάξει η ζωή σας;
Το σημαντικότερο είναι να προσπαθώ να γίνομαι καλύτερη πάντα σαν άνθρωπος. Να μπορώ να ξεπερνάω μικρότητες και να είμαι όσο γίνεται καλός άνθρωπος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v