George Clooney: «Άργησα πολύ να γίνω διάσημος»

Ενόψει της νέας του ταινίας, που αναμένεται εντός ολίγου στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, ο πιο περιζήτητος εργένης του Hollywood μιλά στον Emanuel Levy των FT για την καριέρα του, την ακτιβιστική του δράση και... τις προβλέψεις του για τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές.
George Clooney: «Άργησα πολύ να γίνω διάσημος»
«Ωραίος τύπος!» . Με αυτήν την λακωνική φράση μου περιέγραψε Άγγλος φίλος που είχε πάρει πριν λίγο καιρό συνέντευξη από τον πιο περιζήτητο εργένη του Hollywood, George Clooney. Και γιατί να μην είναι άλλωστε; Επιτυχημένος αλλά όχι καβαλημένος, πλούσιος αλλά με αξιοσημείωτο ακτιβιστικό έργο. Ωραίος αλλά χωρίς να δείχνει ότι το ξέρει. Και πάνω από όλα σεμνός, με μηδενικά σκάνδαλα γύρω από το όνομα και τη φήμη του.

Ενόψει της νέας του ταινίας «Leatherheads» (δικής του σκηνοθεσίας), η οποία παίζεται ήδη στην Αμερική και αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες και στην Ελλάδα, το in2life στρέφει τη στέκα του στον George Clooney και «σπάει» τις μπίλιες της ζωής του.

Πηγή: FT.com
του Emanuel Levy


«Νομίζω πως ο Μπάρακ Ομπάμα θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος», λέει ο George Clooney ωμά. Μιλάει στο Χόλυγουντ, ενώ προωθεί την καινούργια του ταινία, τη ρομαντική κομεντί Leatherheads, που ξεκίνησε πριν λίγο καιρό στην Αμερική. «Ο Μπάρακ έχει ένα αξιόλογο προβάδισμα στους βασικούς του αντιπροσώπους, ενώ προηγείται και στη δημόσια ψήφο, έτσι θα είναι δύσκολο να ξεπεράσει κανείς αυτά τα δεδομένα και να τον κερδίσει.» Πολλοί αστέρες διεξήγαγαν καμπάνια για τους αγαπημένους τους πολιτικούς, αλλά ο Clooney είναι ένας ασυνήθιστος ηθοποιός – πολιτικός ακτιβιστής: Ένας celebrity με αντικρουόμενα χαρακτηριστικά «φήμης».

Από τη μία είναι ένας παραδοσιακός σταρ, με την εμφάνιση και το χάρισμα του Κάρυ Γκραντ ή του Κλαρκ Γκαμπλ. Από την άλλη είναι πολύ επίκαιρος ως προς τα κοινωνικά θέματα που αγγίζουν οι ταινίες του. Πάρτε για παράδειγμα, το Good Night, and Good Luck, σχετικά με τον Γερουσιαστή McCarthy και την ελευθερία του λόγου, αναμφισβήτητα η καλύτερη σκηνοθετική του δουλειά (προτάθηκε άλλωστε για πολλά Όσκαρ), ή το Syriana, το γεω-πολιτικό θρίλερ συνωμοσίας για την CIA και τις πετρελαιοβιομηχανίες.

Με μία πρώτη σκέψη, δύσκολα έρχεται στο μυαλό άλλος αστέρας του Χόλυγουντ που να είναι πιο δημοφιλής, πολυσχιδής ως προσωπικότητα και που να χαίρει τέτοιας εκτίμησης, από τον 46χρονο Clooney, που να έχει καταξιωθεί ως ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης, ενώ προτάθηκε φέτος για το Όσκαρ Ά Ανδρικού για την ταινία Michael Clayton, η δεύτερη συμμετοχή αφού κέρδισε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού το 2005 για το Syriana.

Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα της βιομηχανίας, ο Clooney άργησε να κάνει το «μπαμ», ενώ η είχε ένα μάλλον αποτυχημένο ξεκίνημα. Γεννήθηκε το 1961 στο Λέξινγκτον, του Κεντάκι, σπούδασε ραδιοφωνία και θέατρο στο Northern Kentucky University πριν βρεθεί στην Καλιφόρνια, όπου εξειδικεύτηκε στην αρχή σε βραχύβιες κωμωδίες και αποτυχημένα σίριαλ, πριν κλέψει τις γυναικείες καρδιές παγκοσμίως ως Dr Doug Ross, το «κακό παιδί» της σειράς ER (Εντατική).

Η κινηματογραφική του καριέρα ξεκίνησε επίσης με σκαμπανεβάσματα, με το σοκαριστικό From Dusk to Dawn των Tarantino – Rodriguez, τη μέτρια ρομαντική κομεντί One Fine Day, και το αποτυχημένο θρίλερ The Peacemaker, δίπλα στη Νικόλ Κίντμαν. «Έπιασε πάτο» στο φανταχτερό αλλά κενό Batman & Robin του Joel Schumacher, αλλά από τότε και μετά ακολούθησαν πολύ πιο αξιόλογες ταινίες όπως το Out of Sight του Soderbergh, το εφευρετικό αν και πολεμικό Three Kings του David O. Russel, καθώς και το θεματικό Perfect Storm του Peterson και φυσικά το φοβερά επιτυχημένο σίκουελ του Ocean.

Ο Clooney θυμάται, χαμογελώντας, πως στα έξι του, όταν ο πατέρας του τον ρώτησε τι ήθελε να γίνει, εκείνος απάντησε: «Θέλω να γίνω διάσημος». Αυτό μπορεί να μην προκαλεί έκπληξη, αν σκεφτεί κανείς πως ο πατέρας του Nicholas Cooney, είναι παρουσιαστής ειδήσεων και πολιτικός, ενώ η θεία του Rosemary Clooney, ήταν μία διάσημη τραγουδίστρια. «Αλλά δεν περίμενα ότι θα είχα την επιτυχία που έχω. Ήμουν 33 όταν βγήκε η Εντατική, και είχα ήδη περάσει από ένα μεγάλο επαγγελματικό φάσμα.» Κάτι που εξηγεί, με δικά του λόγια, γιατί «είμαι σε θέση να χειριστώ την ιδέα της ‘φήμης’ λίγο πιο εύκολα: Ήμουν άσημος για πάρα πολύ καιρό. Τώρα καταλαβαίνω πόσο λίγο έχει να κάνει αυτό με εσένα και πόσο πολύ έχει να κάνει με άλλους παράγοντες, όπως η τύχη, να είσαι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή. Αν η Εντατική δεν έβγαινε κάθε Πέμπτη στις 10 το βράδυ, δεν θα είχα σήμερα την καριέρα που έχω.»

Ο Clooney είναι αποφασισμένος να μην «κολλήσει» στην ταμπέλα του «σοβαρού» ηθοποιού ή σκηνοθέτη. Έτσι η επόμενή του ταινία θα είναι μία ελαφριά κωμωδία, το Burn After Reading των αδερφών Κοέν, οι οποίοι μόλις κέρδισαν τέσσερα Όσκαρ για την ταινία No Country for Old Men. Το σενάριο παραμένει ακόμα μυστικό, και το μόνο που μαρτυρά ο Clooney είναι ότι πρόκειται για μία εντελώς επίπεδη κωμωδία στην οποία θα υποδύεται τον εραστή της Tilda Swinton. Είναι, άλλωστε, και ένα είδος reunion αφού θα ξανασυνεργαστεί για Τρίτη φορά με τους Κοέν. «Ο Τζόελ και ο Ήθαν το αποκαλούν τριλογία ηλιθίων και το μόνο που με κάνει να νιώθω καλύτερα είναι ότι ο συμπρωταγωνιστής μου, Μπραντ Πιτ, είναι όσο ηλίθιος είμαι και εγώ», λέει.

Ο Clooney και ο Pitt έγιναν στενοί φίλοι, από τότε που συμπρωταγωνίστησαν στα τρία Ocean. Έχουν και κάτι άλλο κοινό, είναι οι μοναδικοί άνδρες που έχουν κερδίσει τον τίτλο Sexiest Man Alive, του περιοδικού People, δύο φορές: Ο Clooney στέφθηκε πρώτη φορά το 1997 και ξανά το 2006.

Ο Clooney προβάλλει μία συμπαθή εικόνα: χαλαρός, ατάραχος, χωρίς να παίρνει το «σταριλίκι» πολύ σοβαρά, αλλά υπολογίζοντας την κάθε του κίνηση και απόφαση. Όταν συνειδητοποίησε πως θα ήταν υπεύθυνος για τις ταινίες του, όχι μόνο για τους ρόλους του σε αυτές, άρχισε να γίνεται πιο εκλεκτικός, επιλέγοντας αυτές που θέλει να κάνει και πιέζοντας τα στούντιο να κάνουν ταινίες που δεν ήθελαν –όπως το Michael Clayton, το θρίλερ του Tony Gilroy για έναν δικηγόρο, εθισμένο τζογαδόρο και ανεύθυνο πατέρα, που καταπνίγεται από τα οικονομικά και οικογενειακά μπλεξίματα. Ο Clooney επέτρεψε στον εαυτό του να δείχνει όσο χρονών είναι, καταβεβλημένος, εξαντλημένος, χωρίς make-up ή botox. Του αρέσει να υποδύεται «τσακισμένους» χαρακτήρες, γιατί «είναι μεγαλύτερη πρόκληση από το να είσαι απλά ο ήρωας. Αντιλαμβάνεσαι καλύτερα ότι είμαστε όλοι άνθρωποι.»

O Clooney βρέθηκε πριν λίγο καιρό στις ειδήσεις με αφορμή τη σύρραξη στο Νταρφούρ. Γιατί το Νταρφούρ; «Πρέπει να διαλέξεις ένα θέμα που είναι σημαντικό για εσένα και να συγκεντρωθείς σε αυτό,» εξηγεί. «Αν αναμειχθείς με όλα επιφανειακά, είσαι απλά ένας δήθεν ακτιβιστής. Υπάρχουν εκατομμύρια προβλήματα στον κόσμο, αλλά το Νταρφούρ είναι κάτι συγκεκριμένο που δεν χαίρει προσοχής. Το Νταρφούρ είναι το δικό μου ‘θέμα’. Πηγαίνω στα Ηνωμένα Έθνη και μιλάω μπροστά στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και αυτό είναι σημαντικό. Είναι ένα αρκετά ξεκάθαρο πρόβλημα, στο οποίο υπάρχει το καλό και το κακό επειδή σκοτώνονται αθώοι άνθρωποι.» Υπάρχουν όρια στο πώς θα χρησιμοποιήσει το status του ως celebrity; «Υπάρχει μία ευθύνη,» λέει. «Αν πρόκειται να το κάνεις, βεβαιώσου ότι είσαι καλά ενημερωμένος γι’αυτό, ώστε να μην βλάψεις το σκοπό.»

Στην οικολογία, για παράδειγμα, λέει «Έχω δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ένα υβριδικό, αλλά έχω και ένα αδύναμο σημείο, γιατί έχω πετάξει με ιδιωτικά αεροσκάφη, και έτσι μου είναι δύσκολο να ορθώσω το λόγο μου για την οικολογία.» Και υπάρχουν και μειονεκτήματα στην υπεράσπιση πολιτικών θεμάτων. «Μπλέκεις σε μπελάδες,» λέει ο Clooney. «Βγήκα και μίλησα ενάντια στον πόλεμο του 2003, όταν δεν έβρισκες πολλούς να το κάνουν αυτό. Ερχόντουσαν κάποιοι και μου το θύμιζαν. Γι’αυτό έγραψα το Good Night, and Good Luck. Γι’αυτό κάναμε το Syriana. Αλλά χαρακτηρίστηκα ως ανταπεργοσπάστης και προδότης από την ίδια μου τη χώρα.»

Πώς έφθασε να γίνει ο Clooney Αγγελιοφόρος Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών; Θυμάται: «Τους είπα ‘αφήστε με να ρίξω φως στην περιοχή, ας πάρουμε τις κάμερες εκεί που δεν πάνε, σε μέρη που δεν χαίρουν προσοχής’, και αυτό φάνηκε να είναι αποτελεσματικό. Αλλά δε μπορούσα να βγάλω visa για το Νταρφούρ, και ο γενικός γραμματέας μου είπε: ‘Έχουμε έναν τρόπο να γίνει αυτό, θα σε κάνουμε Αγγελιοφόρο Ειρήνης με επίκεντρο τους ειρηνοποιούς.’ Αλλά μου πρόσθεσαν ότι μαζί με αυτό θα ερχόντουσαν και άλλες ευθύνες, όχι μόνο το Νταρφούρ.»

Ο Clooney συμφώνησε: «Τους είπα, ‘θα το κάνω και θα γίνω ο πιο ένθερμος υποστηρικτής σας, αλλά θα γίνω και ο μεγαλύτερος κριτής σας’, και μου απάντησαν ‘δίκαιο’. Πήγαμε σε 30 μεθοριακά φυλάκια στη μέση του πουθενά. Ήμασταν στο Τσαντ τρεις μόνο μέρες πριν τη δολοφονία εκατοντάδων ανθρώπων.»

Ωστόσο, ο Clooney το διασκεδάζει περισσότερο όταν μιλάει, όχι για τη νέα του ταινία ούτε για το Νταρφούρ, αλλά για τον Ομπάμα ως πολιτικό που «είναι πολύ καλός στο να ενώνει ανθρώπους από τη μία άκρη της Αμερικής στην άλλη». Εξηγεί, «είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε νέους ανθρώπους να εμφανίζονται για να ψηφίσουν. Δεν το είχαν κάνει ούτε για τον Κένεντυ ούτε για τον Ρήγκαν. Δημιουργεί ένα πραγματικό κίνημα, και αν βρεθείτε ποτέ μαζί του σε ένα δωμάτιο ή αν τον ακούσετε να μιλάει, θα το καταλάβετε. Οι άνθρωποι λένε πως δεν μετράει μόνο ο καλός πολιτικός λόγος, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μετράει. Δεν χρειαζόμαστε έναν διευθυντή, χρειαζόμαστε έναν ηγέτη. Μου αρέσει το ύφος της ηγεσίας του και γι’αυτό τάσσομαι στο πλευρό του.»

Ε. Μ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v