Ο απερίγραπτος κύριος Μπερλουσκόνι

Ο μέσος Ιταλός χειρονομεί, βρίζει, είναι πονηρός και λίγο σεξιστής. Ίσως αυτό εξηγεί γιατί οι... μισάνοικτες ιταλικές κάλπες μάλλον θα δείξουν για Πρωθυπουργό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μια μικρή αναδρομή στις γκάφες και τις ατάκες του.
του Γιώργου Φλώκα

Και ξαφνικά, η πολιτική της Ιταλίας αποκτά και πάλι ενδιαφέρον. Ο Silvio Berlusconi είναι κατά τα φαινόμενα ένα βήμα πριν ανακηρυχθεί και πάλι πρωθυπουργός, και η μονοτονία των πολιτικών συζητήσεων πάει περίπατο.

Αν αυτός ο άξεστος, επιχειρηματικός μεγιστάνας, σεξιστής, είναι και πάλι αγκαλιά με τον πρωθυπουργικό θώκο, αυτό οφείλεται στην απίστευτη ομοιότητά του με το μέσο Ιταλό, που θα βρίσει, θα χειρονομήσει και δεν θα μείνει απαθής μπροστά σε μια ωραία γυναίκα…

Ο δεύτερος πλουσιότερος επιχειρηματίας της χώρας του και 90ος σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes, ελέγχει μεταξύ άλλων τρία (από τα επτά, συνολικά) τηλεοπτικά κανάλια, κάποιες από τις σημαντικότερες εφημερίδες της Ιταλίας, αλλά και την ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης του, τη Μίλαν. Η περιουσία του ίδιου εκτιμάται στα 9,4 δισ. δολάρια, ενώ στη χώρα του, τον ξεπερνά μόνο ο Michele Ferrero με 11 δισ. δολάρια.

Ο πολιτικός της Ιταλίας είναι γνωστός για τα «μαργαριτάρια» του, μια τάση που ένας από τους προκατόχους του ο Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, χαρακτήριζε ως «διαπλανητικές γκάφες». Απολαύστε μια επιλογή.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2006:Διαβάστε τη Μαύρη Βίβλο του Κομμουνισμού και θα ανακαλύψετε ότι στην Κίνα του Μάο δεν έτρωγαν τα παιδιά τους αλλά τα έβραζαν και τα χρησιμοποιούσαν ως λίπασμα στα χωράφια τους»

Για τους αριστερούς ψηφοφόρους: «Εμπιστεύομαι υπερβολικά την εξυπνάδα των Ιταλών, για να πιστέψω ότι υπάρχουν τόσοι κόπανοι που θα ψήφιζαν ενάντια στο συμφέρον τους».
Στην εκστρατεία του 2006: «Είμαι ο Ιησούς Χριστός της πολιτικής. Είμαι ένα υπομονετικό θύμα, τα βάζω με όλους, θυσιάζω τον εαυτόν μου με οποιονδήποτε."

Υποσχόμενος να θέσει την αξία της οικογένειας στο επίκεντρο της καμπάνιας του: «Θα προσπαθήσω να ευθυγραμμιστώ με τις προσδοκίες και σας υπόσχομαι αποχή από το σεξ για 2,5 μήνες, έως την ημέρα των εκλογών».

Στον γερμανό ευρωβουλευτή Martin Schulz τον Ιούλιο του 2003, όταν η Ιταλία ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ: «Στην Ιταλία κάποιος ετοιμάζει μια ταινία για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί. Θα σε προτείνω για το ρόλο του Kapo (σ.σ. φρουρού που επιλέγεται μεταξύ των κρατούμενων), θα είσαι τέλειος».

Σε γερμανική εφημερίδα: «Στην Ιταλία με βλέπουν σαν Γερμανό για την εργασιομανία μου. Επίσης, είμαι από το Μιλάνο, την πόλη όπου οι πολίτες της εργάζονται περισσότερο από όλους. Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Είμαι σχεδόν Γερμανός».

Σε σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε.: «Ας μιλήσουμε για ποδόσφαιρο και γυναίκες. (Στρεφόμενος στον –παντρεμένο τέσσερις φορές, γερμανό Καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ) Γκέρχαρντ, γιατί δεν αρχίζεις εσύ;».

Για τις Ιταλίδες γραμματείς (σχόλια στο αμερικανικό χρηματιστήριο): «Η Ιταλία είναι καταπληκτική χώρα για επενδύσεις. Πλέον έχουμε λιγότερους κομμουνιστές και αυτοί που έχουν απομείνει, το αρνούνται. Ένας ακόμη λόγος για να επενδύσει κανείς στη χώρα μας είναι ότι έχουμε πανέμορφες γραμματείς… Καταπληκτικά κορίτσια».

Για τον Μουσολίνι: «Ο Μουσολίνι ποτέ δεν σκότωσε άνθρωπο. Ο Μουσολίνι απλώς έστελνε ανθρώπους για διακοπές στην εξορία».

Μετά την τρομοκρατική ενέργεια της 11ης Σεπτεμβρίου: «Η Δύση θα διατηρήσει την κυριαρχία της ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα έλθει αντιμέτωπη με άλλο πολιτισμό, αυτόν του Ισλάμ, ο οποίος έχει παραμείνει εκεί που ήταν πριν από 1.400 χρόνια». Η αντίδρασή του στα αρνητικά σχόλια της ανωτέρω δήλωσης: «Προσπάθησαν να με κρεμάσουν για μια μεμονωμένη λέξη, την οποία πήραν από το συνολικό πλαίσιο της ομιλίας μου. Δεν είπα κάτι εναντίον του ισλαμικού πολιτισμού. Είναι έργο κάποιων από τον ιταλικό αριστερό Τύπο που προσπαθούν να καταστρέψουν το κύρος μου και τις μακροχρόνιες σχέσεις μου με Άραβες και Μουσουλμάνους».

Για τους δικαστές που απήγγειλαν κατηγορίες στον πρώην πρωθυπουργό, Τζούλιο Αντρεότι, για σχέσεις με τη Μαφία: «Αυτοί οι δικαστές είναι διπλά τρελοί. Κατά πρώτον, επειδή είναι πολιτικά τρελοί, και κατά δεύτερον, γιατί είναι τρελοί ούτως ή άλλως. Εάν κάνουν αυτή τη δουλειά, είναι επειδή διαφέρουν ανθρωπολογικά από τα υπόλοιπα ανθρώπινα όντα».

Για τον εαυτό του: «Είμαι ο καλύτερος πολιτικός ηγέτης στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει κάποιος στη διεθνή σκηνή που μπορεί να με ανταγωνιστεί». «Από αγάπη για την Ιταλία, ένιωθα ότι πρέπει να τη σώσω από την αριστερά. Είμαι ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση». «Έχω σπίτια σε όλο τον κόσμο, τεράστια κότερα, υπέροχα αεροπλάνα, μια όμορφη γυναίκα και οικογένεια. Ουσιαστικά, κάνω θυσία που είμαι πρωθυπουργός».

Απάντηση στις κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από έναν επιχειρηματικό κολοσσό που ελέγχει μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης της χώρας: «Εάν, εργαζόμενος για το συμφέρον όλων, εργαστώ και για το δικό μου συμφέρον, δεν μπορείτε να μιλάτε για σύγκρουση συμφερόντων».

Για την πρόταση να χρησιμοποιηθεί ως έδρα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας προτύπων τροφίμων στην Φινλανδία αντί για την Πάρμα της Ιταλίας: «Η Πάρμα είναι συνώνυμη της καλής κουζίνας. Οι Φιλανδοί δεν ξέρουν καν τι είναι το προσούτο. Δεν μπορώ να το δεχτώ».

Περί Ιστορίας: «Οι ιδρυτές της Ρώμης ήταν ο Ρωμύλος και ο Ρεμύλος».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v