Κατερίνα Δάπη: "Δε θέλω να σχεδιάζω ρούχα μόνο για την πασαρέλα"

Λίγο πριν την έναρξη της Athens Exclusive Designers Week, η Κατερίνα Δάπη, η σχεδιάστρια πίσω από την εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά ρούχων Angel D, μιλά στο in2life για τη δουλειά της, την ομογενοποίηση των μεγάλων αλυσίδων ένδυσης και τις δυνατότητες της ελληνικής μόδας.
της Πέννυ Κούτρα

Γεννήθηκε μέσα στα ρούχα, οπότε η ενασχόληση της με τη μόδα ήταν σχεδόν μονόδρομος. Η σχεδιάστρια Κατερίνα Δάπη, η οποία ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, προέρχεται από οικογένεια που ασχολείται ήδη τρεις γενιές με την παραγωγή και εμπορία ένδυσης, καθώς τόσο ο παππούς όσο και ο πατέρας της, ο οποίος διέθετε επιχείριση με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, ασχολήθηκαν με την ελληνική ένδυση στις χρυσές δεκαετίες του παρελθόντος.

Η ίδια σπούδασε οικονομικά, χωρίς ωστόσο να απομακρυνθεί ούτε στιγμή από το χώρο της δημιουργίας και του ρούχου. Αν και έγινε δεκτή στη διάσημη σχολή μόδας StMartin’s, η σπουδή της στο σχεδιασμό ρούχου έγινε «by example», όπως λένε οι Αγγλοσάξωνες.
Εργάστηκε από νωρίς στο σχεδιαστικό τμήμα της πατρικής επιχείρισης, διδάχθηκε ελεύθερο σχέδιο, σχέδιο μόδας, αλλά πάνω απ’όλα γνώρισε τη διαδικασία της δημιουργίας από «μέσα». Από το 2001 έως σήμερα μαζί με τον αδελφό της, διευθύνει την εταιρία που εμπορικά αναγνωρίζεται με την επωνυμία Angel D.

«Σχεδιάζουμε τρεις επώνυμες συλλογές, οι οποίες απευθύνονται σε ευρεία γκάμα γυναικών. Η πρώτη συλλογή με την επωνυμία Angel D, έχει ένα conceptual χαρακτήρα, καθώς τα ρούχα που την απαρτίζουν μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους και να καλύψουν τις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας. Η δεύτερη συλλογή με την επωνυμία Katerina Dapi, περιλαμβάνει βραδυνά ρούχα ενώ η τρίτη με την επωνυμία Princess Angel D, απευθύνεται σε νεαρότερες γυναίκες και περιλαμβάνει jeans και t-shirts».

Η Κατερίνα Δάπη, αν και αναγνωρίζει την ανάγκη για ρούχα φθηνά και φορέσιμα, αντιτείθεται στην «ομογενοποίηση» που επιφέρουν οι μεγάλες αλυσίδες ένδυσης. «Το συγκριτικό πλεονέκτημα της δικής μου δουλειάς είναι η προσφορά ενός ρούχου επώνυμου, με σχεδιαστική πρωτοτυπία, καλή ποιότητα και εξαιρετικά προσιτή τιμή». Η μοναδικότητα των συλλογών της διασφαλίζεται από την απόφαση παραγωγής λίγων τεμαχίων ανά κωδικό και σχέδιο. Παράλληλα, διατηρεί ένα επιλεγμένο πελατολόγιο από 100 μπουτίκ πανελλαδικά, στις οποίες διατίθενται τα ρούχα των συλλογών της. «Ετσι, διασφαλίζεται η πελάτισσα που θέλει ένα βραδυνό ρούχο, χωρίς να κινδυνέψει να το φοράει και η διπλανή της».

Στη δημιουργία των συλλογών της η Κ.Δάπη, λαμβάνει πάντοτε υπ’όψιν της την σημερινή πραγματικότητα και τις σύγχρονες ανάγκες αποφεύγοντας τις σχεδιαστικές ακρότητες. «Δεν θα ήθελα να σχεδιάσω ένα ρούχο, που μπορεί να φορεθεί μόνον στην πασαρέλα. Λαμβάνω υπ’όψιν μου τις ανάγκες των σημερινών γυναικών, και δεν θα δημιουργούσα ένα ρούχο, που δεν θα μπορούσα να φορέσω κι εγώ. Τα καθημερινά ερεθίσματα και η ανάγκη γαι ποιοτικό ρούχο αποτελούν τους γνώμονες της έμπνευσης μου».

Εκτός από την Ελλάδα, η Κ.Δάπη έχει διαθέσει ρούχα της στην Κύπρο και τα Αραβικά Εμιράτα, ενώ σήμερα βρίσκεται σε συζητήσεις για συνεργασία στη βρετανική αγορά.
Πιστεύει στην εξωστρέφεια της ελληνικής μόδας και για αυτό το λόγο συμμετέχει επιλεκτικά σε fashion shows που οργανώνονται για αυτό το σκοπό. «Πιστεύω ότι η διοργάνωση της Athens Exclusive Designers Week, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προβολή για τους Έλληνες σχεδιαστές, οι οποίοι χρειάζονται πλατφόρμες για να αναδείξουν τη δουλειά τους».

Στην επικείμενη διοργάνωση, η Κ.Δάπη θα δείξει τη δουλειά της για την σεζόν Φθινόπωρο-Χειμώνας 2008-2009, η οποία ως κύριο άξονα έχει τα θηλυκά φορέματα. «Θα δείξουμε κάποια ρούχα με χαρακτήρα retro και σε άλφα γραμμές αλλά και θηλυκά κοντά φορέματα κεντημένα με παγιέτες για λαμπερές εμφανίσεις».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v