Johnny Depp: Ένας αντιήρωας στο Χόλιγουντ

Επιλέγει να παίξει σε ταινίες όχι βάσει της εμπορικής τους λάμψης, αλλά βάσει της αρεσκείας του, μένει στο Παρίσι, καπνίζει και κυκλοφορεί χωρίς ούτε έναν μπράβο. Ο Τζώνυ Ντεπ, η "μούσα" του Τιμ Μπάρτον, προκαλεί ανατριχίλα στο Χόλιγουντ και κλέβει τις καρδιές των Ευρωπαίων.
Johnny Depp: Ένας αντιήρωας στο Χόλιγουντ
του Γιώργου Φλώκα

Τι αναδεικνύει έναν ηθοποιό, το ταλέντο του ή οι ρόλοι που του δίνουν να παίξει; Στην περίπτωση του Johnny Depp μιλάμε για έναν άνθρωπο με ιδιαίτερα εκλεκτικό γούστο στα σενάρια, ο οποίος ξεπήδησε στη «δύσκολη» δεκαετία του ‘80 από ρολάκια στον «Εφιάλτη στο Δρόμο με τις Λεύκες» (που σκοτώνεται αμέσως από τον ΘΕΟ Freddy Krueger), ξεχώρισε από το τσούρμο στη σειρά 21 Jump Street και έκτοτε συνέδεσε το όνομά του με κάποια από τα «διαμάντια» της σύγχρονης φιλμογραφίας.

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Γεννημένος στις 9 Ιουνίου του 1963 στο Κεντάκι από μητέρα σερβιτόρα και πατέρα μηχανικό του Δήμου, ο μικρός Johnny βίωσε από μικρός ιδιαίτερα προβλήματα ανασφάλειας και τάσεις αυτοκαταστροφής, κυρίως μετά τον χωρισμό των δικών του. Έχει γερμανοϊρλανδική καταγωγή με ινδιάνικο «άρωμα» (η προγιαγιά του ήταν Τσερόκι) και τρία αδέλφια, τον Danny Depp, την Christie (η οποία τελεί χρέη manager για τον αδελφό της) και την Debbie.

Αρχικά, τον κέρδισε η μουσική και ο Depp ξεκίνησε να παίζει σε διάφορα garage συγκροτήματα. Μάλιστα, στα 16 παράτησε το γυμνάσιο για να γίνει αστέρας της ροκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, γύρισε στο σχολείο του μετά από δυο εβδομάδες, αλλά ο διευθυντής του σχολείου τον παρότρυνε να «ακολουθήσει το όνειρό του» και να ασχοληθεί με τη μουσική.

Το συγκρότημά του, Τhe Kids, έκανε όνομα στις ΗΠΑ, ενώ η καλύτερη στιγμή του ήταν όταν «άνοιξε» συναυλία του Ίγκι Ποπ. Όμως διαλύθηκε με όχι και τόσο φιλικό τρόπο, καθώς ο Depp ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε την Lori Anne Allison, μακιγιέζ και αδελφή του μπασίστα.

Δεν είναι ατυχές να πούμε ότι η γυναίκα του Depp του άλλαξε τη ζωή, αν και χώρισαν μόλις μετά από ένα χρόνο. Στο διάστημα αυτό, του γνώρισε τον Nicolas Cage, ο οποίος και τον συμβούλεψε να ασχοληθεί με την ηθοποιία.

Στις σχετικά μακροχρόνιες σχέσεις του συγκαταλέγονται επίσης οι Wynona Ryder, Kate Moss, Sherilyn Fenn και Jennifer Grey, ενώ από το 1998 συζεί με τη γαλλίδα τραγουδίστρια Vanessa Paradis, με την οποία έχουν δυο παιδιά. Αν και ο Depp δεν δείχνει διατεθειμένος να ξαναπαντρευτεί μετά από την πρώτη του εμπειρία στο θέμα, δηλώνει ευτυχισμένος για τα παιδιά του, τα οποία, όπως λέει του έδωσαν «πραγματικά θεμέλια» στη ζωή του.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά 21 Jump Street, υπήρξε επίσης καταλυτικός για τη μετέπειτα πορεία του, αφενός γιατί τον ανέδειξε ως είδωλο της δεκαετίας του ’80, και αφετέρου γιατί ο ίδιος αποφάσισε ότι θα είναι πιο εκλεκτικός στις επιλογές του. Όπως έλεγε αργότερα, ένιωθε περίπου σαν προϊόν και υποσχέθηκε στον εαυτό του ότι θα εμφανίζεται μόνο σε ταινίες που του άρεσαν.

Μετά από ένα «πέρασμα» με δεύτερο ρόλο στον «Εφιάλτη στο δρόμο με τις λεύκες», εμφανίζεται στο Πλατούν του Όλιβερ Στόουν, με τον ίδιο να δηλώνει ότι είναι η πρώτη «σωστή» ταινία στην οποία λαμβάνει μέρος.

Στο πρόσωπο του Τιμ Μπάρτον βρήκε τον ιδανικό δημιουργό και ο Τιμ, τον ιδανικό πρωταγωνιστή για τα παραμύθια για μεγάλους του. Η συνεργασία τους ξεκίνησε με τον Ψαλιδοχέρη και έκτοτε ο Ντεπ πρωταγωνίστησε σε διάφορες ταινίες του, όπως το o Tσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας, το Ed Wood, το Sleepy Hollow, το Sweeney Todd που τώρα παίζεται στις κινηματογραφικές αίθουσες, ακόμη και στη Νεκρή Νύφη.

Ένας ακόμη φίλος του, ο συγγραφέας Χάντερ Τόμσον, τον επέλεξε για να υποδυθεί τον εαυτό του στο Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγκας, βασισμένο στην ομώνυμη ψυχεδελική νουβέλα του.

Το τελευταίο παραμύθι του Τιμ Μπάρτον, το Sweeney Todd-Tα εγκλήματα της οδού Φλιτ, είναι ένας συνδυασμός θρίλερ και μιούζικαλ, με τον Depp να ανταποκρίνεται άψογα στο ρόλο του φονικού κουρέα. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που παίζει με επιτυχία παράξενους και ετερόκλητους ρόλους. Θυμηθείτε τον ως ευαίσθητο τέρας στον Ψαλιδοχέρη, ως αναρχικό δημοσιογράφο στο Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγκας, ως παρανοϊκό και ευαίσθητο κατασκευαστή σοκολάτας, ως Δον Ζουάν, ως βιβλιοφάγο-αναζητητή στην 9η Πύλη και ως ορθολογιστή επιστήμονα στο μύθο του Ακέφαλου Καβαλάρη…

Μοναδική ερμηνεία στο Νεκρό, ένα μεταμοντέρνο ιδιαίτερα ποιητικό γουέστερν του Τζιμ Τζάρμους, στο Chocolat και φυσικά, στον ρόλο του δαιμόνιου εγωιστή πειρατή Τζακ Σπάροου.

Ο Ντεπ έχει πρωταγωνιστήσει επίσης στο Cry-Baby, στο The Brave, στο ανατρεπτικό Μυστικό Παράθυρο, στο Blow υποδύεται τον μεγαλύτερο βαρώνο κοκαΐνης στην ιστορία, στο Benny and Joon έναν κλόουν, ενώ έχει παίξει ακόμη στο Arizona Dream του Εμίρ Κουστουρίτσα. Επίσης, έπαιξε στο Once Upon a Time in Mexico του Ροντρίγκεζ, ενώ μετά το Donnie Brasco χαρακτηρίστηκε ο καλύτερος ηθοποιός της γενιάς του.

Ο Ντεπ έχει σημειώσει κατά καιρούς πως τα κινηματογραφικά στούντιο δεν κατάλαβαν ποτέ τις ταινίες στις οποίες έχει παίξει.
Όπως αναφέρει, επιλέγει να εμφανιστεί σε ταινίες που ίδιος βρίσκει ενδιαφέρουσες και όχι αυτές οι οποίες θεωρεί πως θα έχουν εισπρακτική επιτυχία.

Πάντως, η μεγαλύτερη επιτυχία του, η οποία εκτίναξε τη φήμη του και το κασέ του στα ύψη, είναι η τριλογία Πειρατές της Καραϊβικής, όπου υποδύεται τον Τζακ Σπάροου. Αναφορικά με το ιδανικό δέσιμό του με τον χαρακτήρα του πειρατή, ο σκηνοθέτης των ταινιών, Γκορ Βερμπίνσκι, υποστηρίζει ότι οφείλεται στην ομοιότητα με τον πραγματικό χαρακτήρα του Ντέπ, αν και ο ίδιος έχει πει ότι έχει «ξεπατηκώσει» το χαρακτήρα από τον Κιθ Ρίτσαρντς, τον κιθαρίστα των Rolling Stones, ο οποίος μάλιστα παίζει τον πατέρα του Σπάροου στην τελευταία ταινία της τριλογίας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v