Angelina Jolie: Ο κολασμένος άγγελος της showbiz

Θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι η πρωταγωνίστρια στις ερωτικές φαντασιώσεις ολόκληρου του πλανήτη, μικρή ήταν ασχημόπαπο και ήθελε να γίνει εργολάβος… κηδειών; Από τα ναρκωτικά και τα μαχαίρια, στο γάμο με τον Μπραντ Πιτ και την εντονότατη ανθρωπιστική δράση, η ιστορία του απόλυτου sex symbol μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι. Ή μάλλον, από videogame.
του Γιώργου Φλώκα

Το alter ego της Lara Croft έχει εξασφαλίσει θέση πρωταγωνιστή, εκτός από τις ταινίες, και στις ονειρώξεις των αρρένων ολόκληρου του πλανήτη, σε μια πρωτοφανή καθολική αποδοχή που αποδεικνύει ότι η ομορφιά τελικά δεν είναι υποκειμενική…

Ωστόσο, η πορεία της Αντζελίνα Τζολί, μόνο στρωμένη με ροδοπέταλα δεν μπορεί να θεωρηθεί. Μικρή, ήθελε να γίνει εργολάβος κηδειών ενώ οι συμμαθητές της την κορόιδευαν για το πρόσωπό της και τις αναλογίες της, σε μια ακόμη επιβεβαίωση της ιστορίας του... ασχημόπαπου. Παράλληλα, οι σχέσεις της με τον πατέρα της ήταν τουλάχιστον πολυτάραχες (πλέον δεν μιλιούνται) και η ίδια αναζητούσε στοργή στις αγκαλιές αρσενικών και θηλυκών… Με λίγα λόγια, η εφηβεία της Τζολί είναι η χαρά του ψυχαναλυτή.

Η Τζολί είναι γεννημένη στο Λος Άντζελες. Ως κόρη ηθοποιών, του γνωστού Γιόν Βόιτ και της Μαρσελίν Μπερτράντ, ανιψιά του Τσιπ Τέιλορ και βαφτισιμιά της Ζακλίν Μπισέ, το μέλλον της ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένο.

Μετά το χωρισμό των γονιών της το 1976, η Τζολί και ο αδελφός της έμειναν με τη μητέρα τους, η οποία εγκατέλειψε την καριέρα της ως ηθοποιός και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη.

Η ίδια θυμάται την περίοδο που ήταν μαθήτρια στο Γυμνάσιο του Μπέβερλι Χίλς με τα μελανότερα χρώματα. Όπως αναφέρει, ένιωθε ιδιαίτερα απομονωμένη από τα πλούσια παιδιά του σχολείου, καθώς το βιοτικό τους επίπεδο δεν ήταν ανάλογο, επειδή η μητέρα της ζούσε με μέτριο εισόδημα.

Οι συμμαθητές της την πείραζαν συχνά, επισημαίνοντας τις ταξικές διαφορές τους, αλλά και για τα περίεργα χαρακτηριστικά της, για το γεγονός ότι ήταν ιδιαίτερα αδύνατη αλλά και για τα γυαλιά και τα σιδεράκια της, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά το μύθο του ασχημόπαπου.

Πολλοί θεωρούν ότι ο εγωισμός της πληγώθηκε ακόμη περισσότερο από τις πρώτες αποτυχημένες προσπάθειες να κάνει καριέρα μοντέλου. Τότε άρχισε να εμφανίζει τάσης αυτοκαταστροφής, χαράζοντας τον εαυτό της με ο,τιδήποτε έβρισκε. Σε συνέντευξή της στο CNN, η ίδια τονίζει: «Είχα ολόκληρη συλλογή μαχαιριών. Για κάποιο λόγο, η τελετουργία του να κόβω τον εαυτό μου και να νιώθω τον πόνο με έκανε να νιώθω ζωντανή και ήταν κατά κάποιο τρόπο θεραπευτική για μένα».

Στα 14, εγκατέλειψε τα μαθήματα ηθοποιίας, ονειρευόμενη να γίνει εργολάβος κηδειών! Η χαμηλή της αυτοεκτίμηση την οδήγησε σε μια ιδιαίτερα αλήτικη περίοδο της ζωής της, κατά την οποία φορούσε πάντοτε μαύρα και έβαφε τα μαλλιά της μωβ.

Έκτοτε, αναφέρεται πάντοτε με διάθεση αναπόλησης εκείνης της περιόδου, λέγοντας «Είμαι ακόμη στην καρδιά -και πάντα θα είμαι- ένα αλητάκι με πολλά τατουάζ».

H Τζολί είναι αποξενωμένη με τον πατέρα της, αποδίδοντας στην απιστία του τη διάσπαση της οικογένειάς της. Το 2002, η Τζολί υπέβαλε επίσημη αίτηση για να αλλάξει το όνομά της σε Αντζελίνα Τζολί, απορρίπτοντας το επώνυμο Βόιτ. Ο ίδιος ο πατέρας της υποστήριζε τότε ότι η κόρη του έχει «σοβαρά συναισθηματικά προβλήματα».

Η Τζολί, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ξεκίνησε να εργάζεται ως μοντέλο στα 14. Την ίδια εποχή, εμφανίζεται και σε διάφορα video clips, μεταξύ των οποίων το «Rock & Roll Dreams Come True» του Meat Loaf και το “Stand by my Woman” του Lenny Kravitz.
Παράλληλα, έπαιξε σε διάφορες ταινίες χαμηλού budget, όπως το Cyborg 2, όπου υποδύεται ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ.

Οι φαν της ηθοποιού θα πρέπει να αναζητήσουν τις ταινίες Hackers (1995), Mojave Moon και Love I All There Is, αλλά και το videoclip των Rolling Stones “Anybody Seen My Baby?” όπου υποδύεται μια στριπτιζέζ.

Μετά το 1997, αρχίζουν να την ανακαλύπτουν σταδιακά τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ, και οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι έρχονται, ο ένας μετά τον άλλον. Θα την θυμάστε σίγουρα στο Hell’s Kitchen, Bone Collector και 60 Seconds, όπου συμπρωταγωνιστεί με τον Nicolas Cage.

Ωστόσο, η διεθνής αναγνώριση για την Τζολί έρχεται από την κινηματογραφική μεταφορά ενός παιχνιδιού ηλεκτρονικού υπολογιστή, του Tomb Raider. Η ταύτισή της με τον χαρακτήρα που υποδύεται, τη Lara Croft είναι μοναδική και η επιτυχία της ταινίας οδηγεί στην παραγωγή sequel, του The Cradle of Life.

Ακολούθησαν νέες επιτυχίες όπως το θρίλερ Taking Lives και το Mr & Mrs Smith ενώ δανείζει τη φωνή της και τη φιγούρα της σε χαρακτήρα της ταινίας Beowulf που παίζεται τώρα στους κινηματογράφους.

Ανθρωπιστική δράση

Ωστόσο, η δραστηριότητα που κέρδισε την Τζολί δεν είναι άλλη από την ανθρωπιστική δράση, ρόλο στον οποίο είναι πολύ πιο πειστική από πολλούς σταρ του Χόλιγουντ.

Η Τζολί είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις παγκόσμιες ανισορροπίες και τα τεράστια προβλήματα των υπανάπτυκτων χωρών στα γυρίσματα του Tomb Raider στην Καμπότζη.

Έχοντας επηρεαστεί βαθιά από την εμπειρία, στράφηκε αμέσως στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για πληροφορίες αναφορικά με τις προβληματικές περιοχές.

Στους αμέσως επόμενους μήνες, η Τζολί επισκέφθηκε διάφορους καταυλισμούς προσφύγων ανά τον κόσμο για να μάθει περισσότερα για τις συνθήκες επιβίωσής τους.

Το Φεβρουάριο του 2001, η Τζολί ανέλαβε την πρώτη οργανωμένη αποστολή εκ μέρους του ΟΗΕ, σε μια περιήγηση 18 ημερών στη Σιέρα Λεόνε και την Τανζανία.

Μετά από λίγους μήνες επέστρεψε στην Καμπότζη για δυο εβδομάδες και αργότερα, συναντήθηκε με Αφγανούς πρόσφυγες στο Πακιστάν, ενώ έδωσε 1 εκατ. δολάρια ανταποκρινόμενη σε έκκληση του ΟΗΕ για οικονομική βοήθεια.

Ο Οργανισμός, εντυπωσιασμένος από το ενδιαφέρον και την αφοσίωσή της στο ζήτημα, την όρισε Πρέσβειρα Καλής Θέλησης τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Έκτοτε, η Τζολί έχει αποδειχθεί άοκνη αρωγός του ΟΗΕ σε ζητήματα του λεγόμενου τρίτου κόσμου, ενώ έχει οργανώσει ανθρωπιστικές αποστολές, από το Τσαντ έως τον Καύκασο και από το Εκουαδόρ έως την Κένυα, αναλαμβάνοντας και την οικονομική κάλυψη των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, έχει ενεργήσει πολλάκις ως μοχλός πίεσης σε ισχυρούς πολιτικούς, μεταξύ των οποίων ο Κόλιν Πάουελ και η Κοντολίζα Ράις, αξιοποιώντας την πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης που της δίνει η παγκόσμια αναγνωρισιμότητά της για την προώθηση με σχετική επιτυχία της ατζέντας ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ.

Προσωπικές σχέσεις

Οι σχέσεις της Αντζελίνα Τζολί με το άλλο φύλο ήταν ανέκαθεν πολυτάραχες, από τον πατέρα της και τους πολλούς φίλους της στην πρώιμη εφηβική της περίοδο έως τη συνήθεια που απέκτησε να παντρεύεται τον εκάστοτε …συμπρωταγωνιστή της.

Ο πρώτος της γάμος, με τον βρετανό Τζόνι Λι Μίλλερ, συμπρωταγωνιστή της στο Hackers, κράτησε μόλις 1 χρόνο. Το «νυφικό» της αποτελούταν από μαύρο πέτσινο παντελόνι και λευκό T-Shirt όπου είχε το όνομα του γαμπρού γραμμένο στην πλάτη με το αίμα της.

Το 2000 παντρεύτηκε τον Μπίλι Μπομπ Θόρτον, επίσης συμπρωταγωνιστή της στην ταινία Pushing Tin ενώ η σχέση τους έγινε αγαπημένο θέμα των media, όπως κάθε γάμος μεταξύ αστέρων του Χόλιγουντ. Ωστόσο, και αυτός ο γάμος διαλύθηκε το 2003.

Εν τω μεταξύ, το 2002 η Τζολί υιοθέτησε το πρώτο της παιδί, τον Μάντοξ Τσίβαν Τζολί από την Καμπότζη.

Το 2005 ακολούθησε το δεύτερο, καθώς η Τζολί υιοθέτησε ένα κορίτσι έξι μηνών από την Αιθιοπία, την Ζαχάρα Μάρλεϊ Τζολί η οποία είχε χάσει και τους δυο γονείς της από AIDS.

Η Τζολί έχει τονίσει σε κατά καιρούς συνεντεύξεις της ότι είναι αμφισεξουαλική και έχει παραδεχτεί ότι διατηρούσε ερωτική σχέση με την συμπρωταγωνίστριά της στο Foxfire, Jenny Shimizu.

Το 2006, η Τζολί παραδέχτηκε δημόσια ότι είχε ερωτική σχέση με τον ηθοποιό Μπραντ Πιτ, μετά από πολλαπλές αναφορές σε σκανδαλοθηρικά έντυπα ότι διατηρούσαν σχέσεις από τα γυρίσματα της ταινίας Mr & Mrs Smith το 2005 και ενώ ο Πιτ ήταν παντρεμένος με την Τζένιφερ Άνιστον.

Αργότερα εντός του έτους, η Τζολί γέννησε το πρώτο βιολογικό της παιδί, την Σιλοά Νουβέλ Τζολί ενώ τον Μάρτιο του 2007, υιοθέτησε ένα ακόμη, τον μικρό Παξ Τιέν Τζολί από το Βιετνάμ.

Στην μέχρι τώρα καριέρα της, η Τζολί έχει βραβευθεί αναρίθμητες φορές για την ανθρωπιστική της δράση αλλά και για τις ικανότητές της στην ηθοποιία. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε ευρύτατη δημοσκόπηση του βρετανικού Channel 4 στο internet, η οποία την κατατάσσει στην πρώτη θέση των πιο sexy ανθρώπων στην ιστορία, ξεπερνώντας τον Έλβις Πρίσλεϊ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v