Colin McRae: Ο μπαμπάς που έτρεχε…

O τραγικός θάνατος του σπουδαίου οδηγού ράλλυ Colin McRae συγκλόνισε την Παγκόσμια Κοινότητα Μηχανοκίνητων Αθλημάτων. Ποιος ήταν, από πού ερχόταν και πού ήθελε να πάει. Οι ειδικές διαδρομές της ζωής του.  
Όταν ένας κορυφαίος οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων χάνει τη ζωή του πιλοτάροντας… ελικόπτερο, οι ζώνες ασφαλείας μοιάζουν πολύ ανίσχυρες να αποτρέψουν την τραγική ειρωνεία ενός τέτοιου θανάτου.

Ο λόγος για τον 39χρονο πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή του ράλλυ Colin McRae, που σκοτώθηκε το Σάββατο, μαζί με τον 5χρονο γιο του και δύο οικογενειακούς φίλους, τον 37χρονο Graeme Duncan και τον 6χρονο φίλο του γιού του Ben Porcelli, όταν το ελικόπτερο το οποίο οδηγούσε συνετρίβη μερικά μέτρα από το σπίτι του, στο Lanarkshire της Αγγλίας.

Οι λάτρεις του WRC γνώριζαν τον McRae ως έναν δεινό οδηγό που, από το 1995, όταν κέρδισε τον τίτλο του παγκόσμιου οδηγού, μέχρι το 2006, στο τελευταίο του παγκόσμιο ράλλυ στην Τουρκία, κατάφερε να αναδείξει το υποτιμημένο άθλημα σε ένα από τα κορυφαία του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού. Στο ενεργητικό του είχε 146 συμμετοχές σε παγκόσμια ράλλυ, 25 νίκες, 42 τερματισμούς στο πόντιουμ, ενώ τιμήθηκε από τη βασίλισσα της Αγγλίας με το MBE (Member of the Order of the British Empire) για τις εξαίρετες επιδόσεις του. Μεταξύ άλλων, έλαβε μέρος στο «δικό μας» ράλλυ Ακρόπολης και στέφθηκε νικητής τέσσερις φορές.

Η επιδεξιότητά του αυτή, ωστόσο, δεν ήταν τυχαία. Ο πατέρας του, Jimmy McRae, υπήρξε πέντε φορές πρωταθλητής στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ ο αδερφός του Alister, ακολουθεί με καλές προοπτικές τα βήματά τους. Με την ταχύτητα να ρέει στις φλέβες του, λοιπόν, ο σκοτσέζος πρωταθλητής, ξεκίνησε να λαμβάνει μέρος στους επίσημους αγώνες από τα 17 του, όταν έτρεξε για πρώτη φορά το 1987 στο Ράλλυ Σουηδίας, καταφέρνοντας με ένα λιλιπούτειο Vauxhall Nova να τερματίσει στην 28η θέση.

Ο περίτεχνος τρόπος με τον οποίο οδηγούσε -το πόδι του πάντα κολλημένο στο πάτωμα- κραύγαζε το αστείρευτο ταλέντο του. Οι δύσκολες ειδικές διαδρομές ήταν γι’αυτόν μια πρόκληση που αντιμετώπιζε πατώντας το γκάζι ακόμα πιο δυνατά, φτάνοντας τις δυνατότητες των αυτοκινήτων του, είτε αυτά ήταν Subaru, Citroen, Ford ή Skoda, στα άκρα.

Η καριέρα του, όμως, είχε και σκαμπανεβάσματα.
Το 1989, στο περίφημο tour της Κορσικής, μία τρομερή πρόσκρουση με το Ford Focus του παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή. Τη γλίτωσε με ένα θρυμματισμένο ζυγωματικό και ένα τραυματισμένο μάτι, συνεχίζοντας απτόητος τη θριαμβευτική του πορεία. Το 2003, μετά από μία κακή σεζόν με τη Citroen, ο McRae αντικαθιστάται από τον Carlos Sainz και μένει εκτός μιας ανταγωνιστικής ομάδας, αποχωρώντας για ένα διάστημα από τις επίσημες διοργανώσεις. Αυτό φάνηκε να είναι και η αρχή του τέλος της καριέρας του, αφού τον ξαναείδαμε το 2005 σε δύο μέτριες εμφανίσεις με τη Skoda και το 2006, στο ράλλυ της Τουρκίας, όταν για έναν μόνο αγώνα αντικατέστησε τον τραυματισμένο Sebastien Loeb.

Κι αν έγινε μία φορά γνωστός για την έξοχη μέχρι τότε πορεία του στο WRC (πολλοί τον χαρακτήρισαν Michael Schumacher του ράλλυ), το όνομά του κοσμεί τα τελευταία χρόνια και τη σειρά των ιδιαίτερα επιτυχημένων video games της κατασκευάστριας Codemasters, που πρωτοεμφανίστηκαν με τον τίτλο Colin McRae Rally το 1998 στα Game Boys της Nintendo. Η δεύτερη έκδοση του δημοφιλούς παιχνιδιού λανσαρίστηκε το 2000 για το Playstation της Sony αλλά και για PC ενώ προωθήθηκε και στο Game Boy Advance. Η τρίτη έκδοση βρήκε μεγάλη απήχηση και στο X-box, ενώ οι εκδόσεις 04 και 2005 διατέθηκαν σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες.

Το τελευταίο παιχνίδι της σειράς, με το όνομα Colin McRae: DiRT, σε μορφή racing stimulator με χωμάτινες διαδρομές, για PC, X-box 360 αλλά και Playstation 3, κυκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία στις 14 Σεπτεμβρίου, μία μέρα, δηλαδή, πριν τον τραγικό θάνατο του McRae. Σε μία ψηφιακή εποχή, τα παιχνίδια αυτά μέλλουν να αποτελέσουν τα κειμήλια ενός σπουδαίου οδηγού.

Στην προσωπική του ζωή, ο Colin McRae ήταν παντρεμένος με την Alison, με την οποία είχε αποκτήσει δύο παιδιά, την Hollie και τον αδικοχαμένο Johnny. Το 1995 είχε μετακομίσει για ένα διάστημα στο Μονακό, όπου και διέμενε ο καλός του φίλος -και επιτυχημένος οδηγός της Formula 1- David Coulthard. Όταν, όμως, η οικογένειά του άρχισε να μεγαλώνει, αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του, το Lanarkshire, όπου και αγόρασε τη μοναδική έπαυλη του 17ου αιώνα Jerviswood House.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο McRae είχε πει ότι βρισκόταν στη διαδικασία ανεύρεσης μιας θέσης για το WRC του 2008 και ανέφερε συγκεκριμένα ότι «αν αυτό δεν συμβεί του χρόνου, τότε δεν θα επιστρέψω γιατί δεν μπορείς να απέχεις από κάτι τόσο σημαντικό παραπάνω καιρό.» Σήμερα ο Colin McRae αναζητά, συντροφιά με τον μικρό του γιο, μια θέση στον ουρανό. Και όχι μια οποιαδήποτε θέση: Θα είναι οπωσδήποτε μια καλοστημένη μπάκετ.

Έλενα Μπούλια

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v