Προφίλ: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος

Επάγγελμα: Συνθέτης
Έτος γέννησης: 1957


Πώς ορίζετε την ευτυχία;
Υγεία πρώτα και καλή παρέα.

Οι αγαπημένοι σας πεζογράφοι και ποιητές;
Ο Παπαδιαμάντης, θεωρώ ότι εάν έγραφε σε μια γλώσσα που την μιλάνε πολλά εκατομμύρια θα ήταν της αξίας του Ντοστογιέφσκι. Οι ποιητές που διαβάζω πολύ είναι Άγγλοι της δεκαετίας του 1960, όπως ο Βrian Patten και ο Μac Gough και μία Αμερικάνα νέγρα με ελληνικό όνομα η Maya Agelou. Μου αρέσει να διαβάζω ποιήματα αγνώστων από site όπως το poemhunter.com, με βοηθάνε πολύ να πάρω μπρος, να γράψω. Επίσης ο Jacques Prevert και ο Ντύλαν.

Ποίηση και στιχουργική;
Είναι ταπεινό πράγμα η στιχουργική, με την έννοια ότι δεν πόζαρε ποτέ για να γίνει αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά πιστεύω ότι η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου έχει γράψει καλύτερα πράγματα από τον Παλαμά. Ποτέ στη ζωή μου δε μου άρεσε η πόζα και τους ποιητές τους πιάνω πολλές φορές να ποζάρουν, ο ρομαντισμός και ο λυρισμός φαίνεται με απωθούν. Ενώ οι σύγχρονοι Εγγλέζοι, ο Καβάφης ή οι Αρχαίοι, όπως ο Σοφοκλής δεν πόζαραν, δεν τους απασχολούσαν αυτό που μας λέγανε στο σχολεία «μεταφορές» ή «κοσμητικά επίθετα».

Ζωγραφική;
Στη ζωή μου με συγκίνησαν οι αγιογραφίες του Πανσέληνου στα Μετέωρα, τα Φαγιούμ, η Πομποιία, οι Ρώσοι της αρχής του 20ου αιώνα,η συλλογή Κωστάκη, τους οποίους θεωρώ πιο πρωτοπόρους από την pop art του Andy Warhol. Επίσης ο Τέρνερ στην Tate Gallery, του οποίου οι πίνακες είναι σαν έκρηξη φωτός.

Ταλέντο;
Ταλέντο είναι αυτό που λέμε η κλίση. Στον καθένα δίνονται κάποια χαρίσματα σ’ αυτή τη ζωή. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι εκεί που είναι η κλίση σου εκεί θα πάει και η ζωή, η δουλειά σου, διότι το σύστημα έχει «ταλέντο» να καταστρέφει αυτά τα ταλέντα. Περνάς μια επεξεργασία μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, την κοινωνία, την τηλεόραση που άλλες κλίσεις ενισχύονται και άλλες καταστρέφονται. Στους ατέλειωτους αυτοσχεδιασμούς που φέρνει η κλίση του καθενός, πρέπει να μπορείς συνέχεια να έχεις ένα κάδρο μπροστά σου και να λες ποια θα πάνε στο κάδρο και ποια στον κάλαθο των αχρήστων διότι το 99% πρέπει να το πετάξεις. Στην ουσία κάνεις ένα απόσταγμα του ορυμαγδού που φέρνει η κλίση σου. Εκεί είναι το κλειδί του θαύματος που αφορά το ταλέντο στο να αποφασίσεις τι θα κρατήσεις και τί θα πετάξεις, να πάρεις τις σωστές αποφάσεις και να εργαστείς σκληρά για να τις φέρεις εις πέρας.

Πολιτική προσωπικότητα που θαυμάζετε;
Ένα πρόσωπο που με γοήτευε πάντα ήταν η Ίντιρα Γκάντι.

Έλληνες πολιτικοί και κόμματα;
Δεν έχω την καλύτερη γνώμη για τους Έλληνες πολιτικούς διότι θεωρώ ότι δεν έχουν σαν εκκίνηση το «κοινόν όφελος». Στα πρακτικά ζητήματα της χώρας, όπως η παιδεία, η πολεοδομία, η οικονομία, αντί να ενεργήσουν με βάση το κοινόν όφελος ενεργούν για το ίδιον όφελος το κοματικό. Και ο κύριος λόγος είναι ότι τα κόμματα, μπήκαν πιο βαθιά από ό,τι έπρεπε σε πολλούς τομείς της κοινωνίας. Το πρόβλημα που έχουν οι πολιτικοί είναι ότι είναι μύωπες, διότι παίρνουν αποφάσεις με βάση το χρονικό ορίζοντα των εκλογών. Κάποια πράγματα δεν μπορούν να γίνουν από μια στιγμή στην άλλη και έχουν κόστος. Είναι ελάττωμα της σύγχρονης δημοκρατίας, να μην μπορείς να δεις πέρα από τις εκλογές, πέρα από το εάν θα υπάρχεις ή δε θα υπάρχεις εσύ, με γνώμονα το κοινόν όφελος. Τα κόμματα πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Για να συμβούν αυτά που όλοι συμφωνούμε πράγματα πρέπει να ενεργήσεις με ανοιχτό χρονικό ορίζοντα, μακροπολιτικά.

Φοβοι;
Φοβάμαι για την υγεία μου, μη χάσω και χαθώ από τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Ο φόβος του θανάτου με απασχολεί, όπως όλους τους ανθρώπους. Ένας μικρότερος φόβος μου είναι να μη διαχειριστώ το χρόνο που μου μένει ώστε να δώσω τους καρπούς που θέλω.

Ήρωες;
Δεν έχω ήρωες. Ακόμα και αυτούς που με έχουν επηρεάσει βαθιά, δεν τους σκέφτομαι σαν ήρωες. Θεωρώ πλεονέκτημα της εποχής ότι δεν έχουμε μεγάλες πολιτικές φυσιογνωμίες, όπως παλιά. Σημαίνει ότι ο κόσμος ωρίμασε με τέτοιο τρόπο, που δεν ανέχεται να δώσει λευκή επιταγή σε έναν που θα λύσει όλα του τα προβλήματα για λογαριασμό του. Το θεωρώ ευοίωνο σημείο τον καιρών, να είναι υγειώς καχύποπτες οι κοινωνίες προς τους ήρωες.

Έρωτας;
Έρωτας σημαίνει ότι συνέβη κάτι μέσα σου και είσαι έτοιμος να εκχωρήσεις τον εαυτό σου στον άλλο. Γεννιέται μιά νέα οντότητα που είναι ζυγή. Γιατί το λένε σύζυγος εσύ είσαι το ένα από τα δύο ή το μισό του όλου. «Το άλλο μου μισό» που λένε και τα τραγούδια.

Φιλοσοφία ζωής;
Ένας επιθετικός προσδιορισμός του Ιπποκράτη μου αρέσει, που λέει το «παν μέτρον άριστον» με επιθετικό τρόπο, «Παν το πολύ τη φύσει πολέμιον». Οτιδήποτε καθ’ υπερβολή είναι εχθρικό προς την φύση.

  • Επάγγελμα: Συνθέτης
  • Έτος γέννησης: 1957
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v