Προφίλ: Έλλη Πασπαλά

Επάγγελμα: Ερμηνεύτρια
Έτος γέννησης: 1957


Πώς ορίζετε την ευτυχία;
Η ευτυχία είναι, σε συνδυασμό με την υγεία , να έχει ο καθένας αγάπη μέσα του, να μπορεί να την εισπράξει και να τη δώσει.

Οι αγαπημένοι σας πεζογράφοι και ποιητές;
Έχω πολύ καιρό να διαβάσω, αλλά αυτός που θεωρώ από τους σπουδαιότερους ποιητές είναι ο Shakespeare. Τρελαίνομαι για τη γλώσσα του, για την οικονομία του, το μέτρο του, το χιούμορ του και την τεράστια αγάπη του για τον άνθρωπο.

Ζωγραφική;
Από τους Έλληνες μου αρέσει πάρα πολύ ο Μόραλης. Επίσης, μου αρέσει πολύ ο Φράνσις Μπέκερ και έχω πολύ μεγάλη αδυναμία στον Γκόγια από τους κλασσικούς.

Ταλέντο;
Το ταλέντο είναι ένα θείο δώρο, που δεν ξέρουμε ποτέ γιατί το έχει κανείς, γιατί κάποιος το έχει στο βαθμό που το έχει και κάποιος άλλος λιγότερο. Από κει και πέρα το τι το κάνει κανείς είναι μια άλλη ιστορία. Άλλοι μπορούν να πορευτούν με αυτό για λίγο για πολύ, αλλά συνήθως πρέπει να το συνδυάσει κανείς με σκληρή δουλεια. Είναι κάτι παθητικό το ταλέντο και εάν πούμε ότι είναι θείο δώρο η δουλειά είναι η ανταπόδοση. Ευχαριστούμε το θείο γι’ αυτό που μας έχει χαρίσει. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι είναι ταλαντούχοι και έχουν δουλέψει σκληρά κατακτούν πολύ σπουδαία πράγματα στη ζωή τους.

Πολιτική προσωπικότητα που θαυμάζετε;

Είχα θαυμάσει πολύ τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τον θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν είχε κερδίσει τις εκλογές για πρώτη φορά και έδωσε μια συνέντευξη στον αμερικάνικο τύπο και ήταν πάρα πολύ εντυπωσιακός. Άσχετα αν διαφωνεί κάποιος με έναν πολιτικό για τις πολιτικές ή κοινωνικές του θέσεις, υπάρχουν πολιτικοί που οφείλει κανείς να θαυμάζει τον λόγο τους ή τη στάση τους. Δε θα μπορούσα όμως να πω ότι θα μπορούσα να ακολουθήσω έναν πολιτικό τυφλά, για τον απλούστατο λόγο, ότι η πολιτική απευθύνεται σε ανθρώπους με κρίση, την οποία πρέπει να χρησιμοποιεί. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές θα διαφωνήσεις και οφείλεις να διαφωνήσεις.

Φόβοι;
Φοβάμαι την αρρώστια. Δεν έχω συμφιλιωθεί απόλυτα με την ιδέα του θανάτου. Προσπαθώ να το φιλοσοφήσω και να βρω απαντήσεις που ταιριάζουν σε μένα γι’ αυτό το αναπόφευκτο, που αποτελεί και το μόνο για το οποίο είμαστε σίγουροι. Οπότε οτιδήποτε το φέρνει πιο κοντά, με φοβίζει. Επίσης, οι μίζερες σχέσεις των ανθρώπων, η μιζέρια στον κόσμο της μουσικής. Όταν βλέπω κάτι άθλιο στην τηλεόραση, φοβάμαι. Φοβάμαι για το γιο μου, για όλο τον κόσμο που τα βλέπει μέρα νύχτα και μπαίνουν στο υποσυνείδητο και δεν αντιστεκόνται και φοβάμαι για την εξέλιξη των πραγμάτων.

Έρωτας;
Ο έρωτας είναι η επιθυμία σου να χαθείς μέσα στον άλλον, να μην υπάρχει το εγώ, να θέλεις μόνο να είσαι μέσα και μαζί με τον άλλον και να χάνεις κάθε ίχνος του εαυτού σου. Το να έχεις νιώσει την επιθυμία να μπεις στο πετσί του άλλου ίσως είναι μια επιθυμία επιστροφής στην κοιλιά της μητέρας μας, τόσο πηγαίο είναι και θείο και αυτό. Ο άνθρωπος έχει το θείο μέσα του και οφείλει να το αναζητεί, να προσπαθήσει να το αγγίξει και να επικοινωνεί με αυτό όσο πιο συχνά μπορεί. Και αυτή είναι και η δουλειά της τέχνης.

Ταξίδια;
Μου αρέσει να ταξιδεύω πολύ και δεν ταξιδεύω τόσο πολύ όσο θα ήθελα. Έχω αγαπημένους προορισμούς αλλά υπάρχουν και μέρη που δεν έχω πάει, που θέλω πολύ να πάω.

Φιλοσοφία ζωής;
Όλα θα πάνε καλά!

  • Επάγγελμα: Ερμηνεύτρια
  • Έτος γέννησης: 1957
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v