James Brown: He felt good...

Νιώθεις ότι η ενέργεια του ”σκληρότερα εργαζόμενου στη σόου μπίζνες”, περνούσε με μαγικό τρόπο και στα τραγούδια του. Όμως η επιρροή του James Brown σε ολόκληρο το φάσμα της μουσικής είναι τέτοια, που θεωρείται θεμελιωτής της soul, αλλά και της funk, της disco και της rap μουσικής. Μια περιήγηση στα κατορθώματά του.

Ο James Brown αποτέλεσε βασική φιγούρα στην μετεξέλιξη της μαύρης θρησκευτικής μουσικής gospel και του Rhythm and Blues στη soul και τη funk μουσική, τόσο ως τραγουδιστής, συνθέτης και ηγέτης μπάντας, όσο και ως παραγωγός.

Παράλληλα, άφησε τη σφραγίδα του και σε άλλα είδη μουσικής όπως η rock, η jazz, η reggae, η disco, η dance, η electronic music, η afrobeat και η hip hop, κάτι που τον συγκαταλέγει μεταξύ των σπουδαιότερων μουσικών στην ιστορία του 20ου αιώνα.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως επαγγελματίας μουσικός το 1953 και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και τις αρχές του ’60, λόγω των εντυπωσιακών ζωντανών του εμφανίσεων αλλά και μιας σειράς από τραγούδια που σημείωσαν εμπορική επιτυχία. Παρά τα διάφορα προβλήματα που αντιμετώπιζε κατά καιρούς, κατάφερνε πάντοτε να αφήνει τη σφραγίδα του σε κάθε δεκαετία έως τα 80’s.

Παράλληλα, αποτέλεσε σημαντική φυσιογνωμία του πολιτικού σκηνικού στις ΗΠΑ, ιδίως τη δεκαετία του ’70, καθώς χρησιμοποίησε την επιρροή του και τα τραγούδια του στη μάχη υπέρ των δικαιωμάτων των αφροαμερικανών και των φτωχών, αλλά και εναντίον του πολέμου.

To πολυπληθές κοινό του του είχε προσδώσει μια σειρά τίτλων, ο γνωστότερος εκ των οποίων είναι ο ”Νονός της Soul”. Όμως ο James Brown ήταν γνωστός επίσης ως ”The Boss”, ”Soul Brother Number One”, ”Mr. Dynamite”, ”the Hardest-Working Man in Show Business”, ”Minister of The New New Super Heavy Funk” κ.α.

Ο Brown γεννήθηκε στη μικρή πόλη Bamwell της Νότιας Καρολίνας κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Το κανονικό του όνομα ήταν James Joseph Brown Jr., που ως ενήλικας πλέον, κίνησε νομικές διαδικασίες για την αφαίρεση του ”μειωτικού” Junior.

Στην ηλικία των 16 καταδικάστηκε για ένοπλη ληστεία και στάλθηκε σε αναμορφωτήριο. Πριν αφιερώσει την ενέργειά του στη μουσική, δοκίμασε μια σειρά επαγγελμάτων, χαρακτηριστικότερες των οποίων είναι οι προσπάθειές του να καθιερωθεί ως μποξέρ και ως παίκτης του μπέιζμπολ.

Το πρώτο του συγκρότημα, οι Flames, έπαιζε αρχικά rhythm n’ blues με επιρροές από τη gospel, τη ”μαύρη” θρησκευτική μουσική. Ωστόσο, σύντομα ο Brown ανέλαβε ηγετικό ρόλο, κάτι που αποτυπώθηκε και στην ονομασία της μπάντας, η οποία άλλαξε σε James Brown and The Famous Flames. Στις πρώτες επιτυχίες, τα ”I’ll Go Crazy,” ”Bewildered,” και το ορχηστρικό ”Night Train” είναι έντονες οι επιρροές από τον Ray Charles και τον Little Richard.

Ωστόσο, ενώ τα πρώτα singles του Brown έγιναν επιτυχίες στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες και στους κύκλους του rhythm n’ blues, η πραγματική απογείωση της μπάντας σε παγκόσμιο επίπεδο ήλθε με το ”ζωντανό” LP ”Live at the Apollo” το 1962, ο δίσκος που πολλοί θεωρούν ότι έθεσε τις βάσεις της μουσικής funk.

Τα μέσα της δεκαετίας του ’60 αποτελούν την πιο επιτυχημένη εμπορικά περίοδο του Brown, με τις κυκλοφορίες δυο τραγουδιών που έχουν αποτελέσει έκτοτε σήμα κατατεθέν του χαρισματικού μουσικού, το ”Papa’s Got a Brand New Bag” και το ”I Got You (I Feel Good)”.

Μεταξύ των 116 τραγουδιών του που έγιναν επιτυχίες στα αμερικανικά charts, μπορεί κανείς να βρει επίσης κλασικά κομμάτια, όπως το ”I Got the Feelin”, το ”Get Up (I Feel Like Being Like a) Sex Machine”, το ”Hot Pants (She Got To Use What She Got To Get What She Wants)”, η μπαλάντα ”It’s a Man’s Man’s Man’s World”, αλλά και το ”Cold Sweat”, ένα τραγούδι με μια μόνο αλλαγή χορδής, το οποίο πολλοί θεωρούν ως το πρώτο αμιγώς funk κομμάτι του Brown.

Τα ιδιαίτερα φωνητικά του, όχι ακριβώς τραγουδιστά αλλά ”μιλητά”, θα θέσουν τα θεμέλια της τεχνικής ραπ, η οποία θα ωριμάσει μέσα στις επόμενες δεκαετίες σε μουσικό ρεύμα, μαζί με την hip hop.

Το τραγούδι του, ”Give It Up Or Turnit A Loose”, είναι τόσο δημοφιλές στους οπαδούς της hip hop, που ο ”πατέρας” της, ο Kurtis Blow, το έχει χαρακτηρίσει εθνικό ύμνο της hip hop.

Ο Brown επηρέασε μουσικούς και καλλιτέχνες σε ολόκληρο το φάσμα της μουσικής σε τέτοια κλίμακα που θεωρείται στυλοβάτης της σύγχρονης μουσικής μαζί με τους Pink Floyd και τον Elvis Presley. Η επιρροή της μουσικής του James Brown είναι ιδιαίτερα εμφανής στους ”Sly and his Family Stone”, ”Charles Wright & the Watts 103rd Street Rhythm Band”, ”Booker T. & the M.G.’s”, τον David Bawie, τον Prince αλλά και στον Michael Jackson, ο οποίος χρησιμοποίησε τα χορευτικά και τα ουρλιαχτά του Brown στην mainstream pop μουσική με το συγκρότημα ”The Jackson 5” αλλά και στη μετέπειτα σόλο καριέρα του.

Τα τελευταία χρόνια, ο James Brown αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, έχοντας στο ενεργητικό του μεταξύ άλλων και μια εγχείρηση για καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, ο αεικίνητος καλλιτέχνης διατήρησε τη φήμη του ως ”ο πιο σκληρά εργαζόμενος στη σόου μπίζνες”, καθώς δεν έχασε ποτέ προγραμματισμένη παράσταση.

Σε γενικές γραμμές, η ζωή του δεν διέφερε πολύ από τα οργιώδη σόου που έδινε. Οι καταχρήσεις λύγισαν πέρυσι τα Χριστούγεννα, στην ηλικία των 73, το ”νονό” της soul, αλλά και της rap, της funk και της disco μουσικής.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v