Nico Manessis: Ο πρεσβευτής του ελληνικού κρασιού

Τα βιβλία του είναι πολύτιμα εργαλεία για κάθε οινόφιλο. Έχει εκπροσωπήσει και στηρίξει το ελληνικό κρασί σε διεθνές επίπεδο όσο ελάχιστοι. Ο Nico Manessis δηλώνει πιστός αναγνώστης του In2life, και μας μιλάει για την Ελλάδα, το ελληνικό κρασί, τα βιβλία του και τα μελλοντικά του σχέδια.

Συνέντευξη στον Θεόδωρο Λέλεκα

Πρόσφατα βρέθηκα στο Λονδίνο, για να παρακολουθήσω την πιο σημαντική διεθνή εκδήλωση του χώρου του κρασιού, το Fine Wine Encounter, που διοργανώνει κάθε χρόνο το έγκριτο Βρετανικό περιοδικό οίνου Decanter.

Οι Έλληνες που βρίσκονταν στην εκδήλωση ήμασταν πραγματικά ελάχιστοι, ειδικά αν εξαιρέσει κανείς τους τρεις οινοποιούς που βρίσκονταν εκεί ως εκθέτες. Εμείς οι λίγοι όμως είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά, να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να δοκιμάσουμε κρασιά παρέα. Έτσι, είχα τη χαρά να ξανασυναντήσω, και να περάσω αρκετή ώρα με τον Νίκο Μάνεση, τον πολυγραφότατο συγγραφέα οίνου.

Ελάτε λοιπόν να γνωρίσουμε μαζί την (μέχρι σήμερα) πλουσιότατη πορεία του Νίκου Μάνεση στο κρασί, και να μάθουμε όσα λέει αποκλειστικά για το In2life και τους αναγνώστες του.

Ο Νίκος Μάνεσης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1952, από πολύ νωρίς όμως έφυγε από την Ελλάδα και ζει στο εξωτερικό. Σπούδασε στην Αγγλία ξενοδοχειακά με ειδίκευση στο κρασί, και στη συνέχεια εργάστηκε στις κυριότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Γαλλίας, στην Καλιφόρνια, στη Νέα Υόρκη και στην Ελβετία, όπου και ζει μέχρι σήμερα. Οι γνώσεις αλλά και οι γνωριμίες του στον χώρο του κρασιού είναι ατελείωτες, καθώς έχει εργαστεί ως πωλητής, σύμβουλος προμηθειών, εισαγωγέας και διευθυντής οινοποιείου για μεγάλους οίκους κρασιού στην Ευρώπη και την Αμερική.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 90, ο Νίκος Μάνεσης ασχολούνταν ελάχιστα με το ελληνικό κρασί. Κάπου τότε όμως, όταν βρέθηκε στην Ελλάδα για διακοπές και δεν κατάφερε να βρει ένα βιβλίο για το ελληνικό κρασί, ώστε να ενημερωθεί για τα κρασιά της πατρίδας του, γεννήθηκε στο μυαλό του η ιδέα του Greek Wine Guide.

Επισκέφθηκε λοιπόν τα 15 σημαντικότερα οινοπαραγωγικά κτήματα της Ελλάδας (μην φανταστείτε ότι τότε ήταν πολύ περισσότερα), κατέγραψε τα χαρακτηριστικά τους, τα προϊόντα τους, τους ανθρώπους τους, κλπ, και ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο της Ελληνικής οινικής βιβλιογραφίας, κάτι που ως τότε υπήρχε μόνο στις μεγάλες χώρες και αγορές του οινικού κόσμου.

Μετά το Greek Wine Guide, που επανεκδόθηκε το 1994, 1995 και 1996, ακολούθησε το The Illustrated Greek Wine Book, το οποίο ήταν αλλη μία καινοτομία, καθώς εισήγαγε και την έννοια της οινο-φωτογραφίας, περιλαμβάνοντας ζωντανές και όμορφες φωτογραφίες από τοποθεσίες, πρόσωπα αλλά και μικρές λεπτομέρειες από ολόκληρο τον ελληνικό αμπελώνα. Τα βιβλία του Νίκου Μάνεση έχουν κάνει ρεκόρ πωλήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και ο οινικός κόσμος σήμερα περιμένει εναγωνίως την επόμενη συγγραφική του δημιουργία.

Βεβαίως, το γεγονός ότι έχει καιρό να εκδόσει βιβλίο του δεν σημαίνει ότι ο Νίκος Μάνεσης έχει σταματήσει να γράφει – ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Συγκεκριμένα, συνεργάζεται, ως ειδικός επί του ελληνικού αμπελώνα, με τους πιο επιτυχημένους διεθνείς οδηγούς κρασιού, όπως το Wine Report του Tom Stevenson, και το Pocket Wine Book του Hugh Johnson, στα οποία συνεισφέρει, σε κάθε ετήσια έκδοση, επικαιροποιημένη ανάλυση για το ελληνικό κρασί, νέα από κάθε εσοδεία, παρουσιάσεις των κρασιών που ξεχωρίζουν κάθε χρόνο, κ.α.

Παράλληλα, είναι αρθρογράφος και κριτής των ελληνικών κρασιών στο περιοδικό Decanter και στους διαγωνισμούς που διοργανώνει, ενώ γράφει την μηνιαία σελίδα κρασιού στο περιοδικό Athens Insider, που απευθύνεται στους αγγλόφωνους κατοίκους της Αθήνας.

Επίσης, πρόσφατα ανέλαβε και την θέση του Editor At Large για το περιοδικό Wine Pleasures, που εκδίδεται 4 φορές το χρόνο και διατίθεται δωρεάν από τις μεγάλες κάβες της Αθήνας. Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004, ο Νίκος Μάνεσης παρουσίασε για λογαριασμό του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC ένα πεντάλεπτο αφιέρωμα στην Ελλάδα και το κρασί της.

Τέλος, στις αρχές του Νοεμβρίου, το εξαιρετικά ενδιαφέρον φωτο-οδοιπορικό του Νίκου Μάνεση φιλοξενήθηκε στις σελίδες της διεθνούς εφημερίδας Wall Street Journal Europe, φέρνοντας το ελληνικό κρασί στην πρώτη σελίδα της εγκυρότερης ευρωπαϊκής ενημέρωσης.

Οι υποχρεώσεις του όμως δεν σταματούν εκεί. Ο Νίκος Μάνεσης είναι μέλος της Academie Internationale Du Vin, και κάνει συνεχώς παρουσιάσεις σχετικά με το ελληνικό κρασί σε μεγάλα ιδρύματα οινικής εκπαίδευσης της Ευρώπης – ανάμεσα σε αυτά το École du Vin στην Nyon της Ελβετίας και το Université du Vin στην περιοχή του Ροδανού στη Γαλλία. Ταυτόχρονα, κάνει γύρω στις 15 παρουσιάσεις σε ενώσεις, ινστιτούτα, clubs και εταιρείες στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Κύριε Μάνεση, πώς βλέπετε την εικόνα του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό;

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του ελληνικού κρασιού είναι οι 3 λέξεις στην ετικέτα του: ”Produce of Greece”. Οι ξένοι καταναλωτές, παρότι εντυπωσιάζονται από την ιδιαιτερότητα των ελληνικών ποικιλιών, καθώς και από την ποιότητα κάποιων κρασιών μας, έχουν στο μυαλό τους αρνητικά στερεότυπα για την Ελλάδα – συνήθως από κάποια αρνητική εμπειρία που είχαν ως τουρίστες στη χώρα μας. Έτσι, ένα κρασί που υπό άλλες συνθήκες θα θεωρούνταν premium και θα έκανε καλές πωλήσεις σε υψηλή τιμή, τώρα σκονίζεται στα ράφια των ελάχιστων σημείων όπου θα το βρει κανείς σε μία ξένη αγορά.

Ποια είναι η γνώμη σας για την γενικότερη εξέλιξη του ελληνικού κρασιού;

Όπως σε όλους τους τομείς, υπάρχουν και στο κρασί κάποιοι που έχουν όραμα, τόλμη, γνώσεις και δύναμη, και υποχρεώνουν ουσιαστικά έναν ολόκληρο κλάδο να τους ακολουθήσει σε μία πορεία βελτίωσης. Έτσι, βλέπουμε συγκεκριμένα ελληνικά κρασιά που είναι πραγματικά εξαιρετικά, στέκονται άνετα δίπλα στα ξένα, και δίνουν σε εμάς που ασχολούμαστε με το κρασί την πεποίθηση ότι το ελληνικό κρασί βελτιώνεται καθημερινά. Τα προβλήματα όμως ξεκινούν στην επικοινωνία και την εξωστρέφεια. Σε μεγάλες εκθέσεις κάθομαι στα ελληνικά περίπτερα και παρακολουθώ τις αντιδράσεις των ξένων επισκεπτών που δοκιμάζουν τα κρασιά μας, ενθουσιάζονται από την γεύση και την ποιότητά τους, και πραγματικά δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ένα τόσο καλό κρασί είναι ελληνικό.

Ποιά είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Αυτή τη στιγμή έχω 2 μεγάλα projects στα σκαριά: ένα σχετικό με το κρασί, και ένα όχι. Το επόμενο οινικό μου project είναι ένα μεγάλο βιβλίο για το ελληνικό κρασί και την Ελλάδα, όπως την έχω γνωρίσει και την αισθάνομαι. Θα είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό οινοτουριστικό, θα βασίζεται πολύ στην καλή φωτογραφία, και θα είναι στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Το άλλο μου project είναι μία προσωπική μου έρευνα στις ρίζες μου και την καταγωγή των προγόνων μου, που ελπίζω ότι θα γίνει η βάση για ένα τηλεοπτικό ντοκυμαντέρ για την πολιτιστική ταυτότητα των ”Παιδιών της Βενετίας”.

Ποιά συμβουλή δίνετε στους Έλληνες οινόφιλους;

Να είναι ανοιχτόμυαλοι και να δοκιμάζουν κάθε κρασί που μπορούν. Κάθε κατηγορία τιμής στο κρασί κρύβει τις δικές της απολαύσεις...

Τί σας τράβηξε στο In2life και έχετε γίνει τακτικός αναγνώστης του;

Μπορεί να γνωρίζω καλά τον ελληνικό αμπελώνα, αλλά το ελληνικό αστικό περιβάλλον μου είναι τελείως ξένο. Συμβουλεύομαι συχνά το In2life γιατί μου αρέσει η φρεσκάδα των ιδεών του, η ποιότητα του ρεπορτάζ του, οι σωστές απόψεις του και οι έγκυρες και χρήσιμες διευθύνσεις που δίνει.

Και βέβαια, απολαμβάνω να διαβάζω την σελίδα του οίνου του In2life. Για μένα είναι ένα από τα βαρόμετρα για τα οινικά δρώμενα της πατρίδας μου. Χαίρομαι επειδή ο τρόπος γραφής συνδυάζει σωστά την γνώση με τον μεταδοτικό ενθουσιασμό – όλα αυτά όμως με υγιή ρεαλισμό, και όχι με την συνηθισμένη σοβαροφάνεια που κάποιοι χρησιμοποιούν για να κρύψουν την άγνοια και τον σνομπισμό τους, που δεν έχουν καμία θέση στο κρασί.

Ποιες είναι οι οινικές προτάσεις σας στους αναγνώστες του In2life για τις φετινές γιορτές;

Εύχομαι στους αναγνώστες του In2life Καλές Γιορτές, και έχω να τους προτείνω για το γιορτινό τους τραπέζι:

- ένα αρωματικό ξηρό λευκό κρασί: Επιλογές 2005, Βιολογική Ντεμπίνα, Συνεταιρισμός Ζίτσας, ενδ. τιμή: 6.50 Ευρώ

- ένα φρέσκο και φρουτώδες κόκκινο: Μαύρο σε Κόκκινο 2005, Νεμέα ΟΠΑΠ, Κτήμα Μητραβέλα, ενδ. τιμή: 6 Ευρώ

Ο Νίκος Μάνεσης επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα, για οινικούς και μη λόγους. Στις αρχές του 2007 θα έρθει για να παρακολουθήσει την έκθεση ΒορΟινά, που θα γίνει στην Αθήνα, και τότε θα έχουμε την χαρά να δοκιμάσουμε μαζί τα τελευταία επιτεύγματα του Βορειο-ελλαδίτικου αμπελώνα, τον οποίο εκείνος γνωρίζει τέλεια. Όσοι όμως τυχεροί από εμάς θα βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη στις 20 Δεκεμβρίου, μπορούν να παρευρεθούν στην παρουσίαση των βιβλίων του (και την γευστική δοκιμή που θα ακολουθήσει), που θα γίνει στο βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη στις 8μμ.

Εις υγείαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v