Κ. Σκανδαλίδης: ”Καθαρή Αθήνα ή... παραιτούμαι”

Την καθαριότητα της πόλης θέτει ως υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα σε περίπτωση εκλογής του ο Κ. Σκανδαλίδης σε συνέντευξή του στο in2life.gr, ενώ αναγνωρίζει ότι η ”δημοκρατική παράταξη” δεν ασχολήθηκε σοβαρά και σταθερά με το Δήμο από την εποχή του Δημήτρη Μπέη.

Την καθαριότητα της πόλης θέτει ως υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα σε περίπτωση εκλογής του ο Κ. Σκανδαλίδης, ενώ αναγνωρίζει ότι η ”δημοκρατική παράταξη” δεν ασχολήθηκε σοβαρά και σταθερά με το Δήμο από την εποχή του Δημήτρη Μπέη.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων δίνει ουσιαστικές απαντήσεις σε 7 ”γρήγορα” ερωτήματα του in2life.

κ. Σκανδαλίδη, τι ”φταίει” και οι Αθηναίοι φαίνεται να εμπιστεύονται περισσότερο υποψηφίους στηριζόμενους από τον χώρο της ”δεξιάς”; Είναι θέμα προγραμμάτων, αστικής στροφής προς το συντηρητισμό ή μήπως σύμπτωση που έχει να κάνει με τις συμπάθειες που συγκεντρώνουν οι εκάστοτε υποψηφιότητες;

Η εύκολη εξήγηση είναι ότι ο Δήμος της Αθήνας τις τελευταίες δεκαετίες είναι σταθερά συντηρητικός και ότι κερδήθηκε από τη δημοκρατική παράταξη μόνο αν οι δυνάμεις της υπήρξαν ενωμένες. Νομίζω ότι υπάρχει και μια υποκειμενική αιτία. Ότι δεν ασχοληθήκαμε με το Δήμο από την εποχή του Δημήτρη Μπέη σοβαρά, σταθερά, με συνέπεια και συνέχεια. Αφήσαμε την υπόθεση στην τύχη της και τη δεξιά να αλωνίζει χωρίς κιόλας να παράγει έργο. Τώρα όμως ήρθε η ώρα της ανατροπής. Οι Αθηναίοι πολίτες την Κυριακή 15 Οκτώβρη θα πουν ”φτάνει πια”!

Ποια είναι η υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητά σας για την Αθήνα και πως σκοπεύετε να την υλοποιήσετε;

Προτεραιότητα μου είναι να γίνει η Αθήνα καθαρή πόλη. Ισχύει η δέσμευση μου ότι αν δεν καθαρίσει η Αθήνα σε δύο χρόνια θα παραιτηθώ και από το Δήμο και από την κεντρική πολιτική σκηνή. Η υλοποίηση αυτή θα γίνει: όλοι οι εργαζόμενοι στην γειτονιά, όλα τα αυτοκίνητα στους δρόμους, όλες οι δυνάμεις του Δήμου θα καθαρίσουν την πόλη. Όπως ακριβώς οι ίδιοι άνθρωποι το κατάφεραν στην Ολυμπιάδα. Και αν χρειαστεί να συγκρουστώ με τα οργανωμένα συμφέροντα θα το πράξω.

Αποτελεί πρόβλημα για εσάς η εξεύρεση πόρων;

Ο Δήμος της Αθήνας είναι πολύ πλούσιος, αλλά σπάταλος και μίζερος διαχειριστής της καθημερινότητας. Πρότεινα δέκα πηγές χρηματοδότησης του προγράμματος μας που όχι μόνο θα επιτρέψουν να ολοκληρωθεί αλλά και να ικανοποιηθεί ταυτόχρονα η εξαγγελία για πάγωμα των ανταποδοτικών τελών και δραστική μείωση του τέλους κοινόχρηστων χώρων.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται πως το ”δυνατό χαρτί” της πρωτεύουσας είναι ο πολιτισμός. Πως σχεδιάζετε να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες αυτές, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν τέτοιες ελλείψεις όπως η απουσία ενός μουσείου Μοντέρνας Τέχνης;

Ο Δήμος Αθηναίων μπορεί να δημιουργήσει χώρους καλλιτεχνικής δημιουργίας και επικοινωνίας, θεατρικά και εικαστικά εργαστήρια, δημοτικά ωδεία, χορευτικές ομάδες, μπορεί και πρέπει να ανοιχτεί στους Αθηναίους και να επιδιώκει τη συμμετοχή τους.

Προωθούμε τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών ”Αθήνα: Τέσσερις Εποχές”, κατά μήκος του Μεγάλου Περιπάτου, την ανάδειξη των Αναφιώτικων σε πολιτιστική αγορά της Αθήνας, την ίδρυση του Μουσείου των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος, τη μετατροπή του χώρου του ”Φωταερίου Αθηνών” στο Γκάζι σε χώρο πολιτισμού και ελεύθερης έκφρασης των καλλιτεχνών, σε έναν Καλλιτεχνικό Πανδέκτη (Αrt Index) της Αθήνας, τη λειτουργία στο εσωτερικό του Γκαζιού ενός κέντρου αφιερωμένου στην παιδική λογοτεχνία κι ενός μονοθεματικού μουσείου για παιδιά, τις Τέχνες του Δρόμου στις γειτονιές ντύνοντας με ζωή το δημόσιο χώρο, τη δημιουργία Πολυδύναμων Πολιτιστικών Κέντρων σε κάθε Διαμέρισμα, τη μόνιμη διοργάνωση της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Τέχνη και τον Πολιτισμό, τη δημιουργία ”Σπιτιού της Τυπογραφίας”, τη διεκδίκηση του ”Φεστιβάλ Αθηνών” από το Δήμο Αθηναίων, την καθιέρωση της ”λευκής νύχτας”, μιας ετήσιας νυχτερινής γιορτής τέχνης και πολιτισμού.

Το ιδεολογικό πλαίσιο για τον πολιτισμό, το οποίο θα επεξεργασθούμε ως δημοτική αρχή, πρέπει να περικλείει διαφορετικά ρεύματα και τάσεις, να επιλέγει από ένα ευρύ φάσμα προτάσεων τα καλύτερα, να μένει μακριά από μονομέρειες και μονομανίες. Ένα φεστιβάλ δεν είναι δυνατόν να καλύπτει μόνο μία κατεύθυνση της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Φολκλόρ, ακαδημαϊσμός και πρωτοπορία θα βρουν το χώρο τους στο Γκάζι και αλλού. Ταυτόχρονα άλλες προτάσεις θα υλοποιούνται σε άλλους χώρους για το επί μέρους κοινό που προτιμά το κάθε είδος. Η αυθαίρετη επιβολή του δικού μας γούστου στο κοινωνικό σύνολο είναι ενέργεια εγωιστική και ολοκληρωτική. Οι προτάσεις του Δήμου θα είναι ακριβού γούστου αλλά πολυσυλλεκτικές.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο στην Αθήνα;

Η Πλατεία Αβυσσηνίας, να κάνω ποδήλατο και να παίζω τάβλι με τον φίλο μου τον Βαγγέλη.

Όταν οι εκλογές τελειώσουν, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε για τον εαυτό σας, για να χαλαρώσετε;

Μια βόλτα στα νησιά με την γυναίκα μου και να κάνω τα λίγα μπάνια του καλοκαιριού που μου έλειψαν.

Ένα καλό βιβλίο που διαβάσατε τελευταία και μια ωραία ταινία που είδατε;

Η ποιητική συλλογή του Χριστόφορου Λιοντάκη ”Με το φως”, και ”Οι πειρατές της Καραϊβικής” σε θερινό σινεμά στη γειτονιά μου (πριν χαλάσει ο καιρός).

Δημήτρης Γλύστρας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v