Warren Buffett: Ο αυτοδημιούργητος ”μάγος”

Εάν είχε επαγγελματική κάρτα, θα έγραφε ότι είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway. Όμως είναι ευρύτερα γνωστός, ή μάλλον παγκόσμια διάσημος, ως ο μεγαλύτερος χρηματιστηριακός επενδυτής της σύγχρονης εποχής ή... απλώς ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Επενδυτής, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος. ”Ο μάγος της Ομάχα”, έχει δημιουργήσει μια τεράστια περιουσία, κυρίως μέσω της εταιρίας Berkshire Hathaway, στην οποία είναι μεγαλομέτοχος και διευθύνων σύμβουλος. Με καθαρή προσωπική περιουσία ύψους 42 δισ. δολαρίων, είναι κατά Forbes το δεύτερο πλουσιότερο άτομο στον κόσμο, πίσω μόνο από τον ιδρυτή της Microsoft και καλό του φίλο, Bill Gates.

Ηρθε δριμύτερος στην επικαιρότητα (εφυγε ποτέ;) τον περασμένο Ιούνιο όταν δεσμεύτηκε να χαρίσει ολόκληρη την περιουσία του σε φιλανθρωπίες, με το 85% να πηγαίνει στο ίδρυμα Bill and Melinda Gates.

Παρά τα αμύθητα πλούτη του, ο Buffett είναι διάσημος για τον λιτό και απέριττο τρόπο ζωής του. Όταν αποφάσισε να δαπανήσει 6,7 εκατ. δολάρια από τα κεφάλαια της Berkshire για ένα εταιρικό τζετ το 1989, σε μια έξαρση αυτοσαρκασμού, το ονόμασε ”Ο αδικαιολόγητος” λόγω της έντονης κριτικής που είχε ασκήσει στο παρελθόν για τέτοιες αγορές από άλλους CEO’s.

Συνεχίζει να ζει στο ίδιο σπίτι στη Ομάχα που είχε αγοράσει το 1958 έναντι 31.500 δολαρίων, ενώ παντρεύτηκε πρόσφατα τη σερβιτόρα που τον εξυπηρετούσε στο μόνιμο στέκι του για φαγητό. Ο μισθός που έχει ορίσει για τον εαυτό του, στα 100.000 δολάρια ετησίως, είναι αστείος σε σχέση με το μέσο όρο των 9 εκατ. δολαρίων που λαμβάνουν στις αμερικανικές εταιρίες.

Τα παιδικά βιώματα

Ο Warren Buffett αντρώθηκε κυριολεκτικά μέσα στη χρηματιστηριακή εταιρία του πατέρα του, Howard, και φέρεται να απομνημονεύει ολόκληρο το ταμπλώ, τους τίτλους και τις τιμές, στην ηλικία των 8 ετών.

Το 1943, στην ηλικία των 13, ο Buffett συμπλήρωσε το πρώτο του έντυπο για επιστροφή φόρου, αφαιρώντας το ποδήλατό του από τον ”ισολογισμό” ως ”λειτουργική δαπάνη”.

Η πρώτη του μετοχή ήταν της Cities Services, στην τιμή των 38 δολαρίων. Τις πούλησε όταν πήγαν στα 40, για να τις δει να εκτινάσσονται στα 200 δολάρια λίγα χρόνια αργότερα. Αυτό του έμαθε τη σημασία της μακροπρόθεσμης επένδυσης σε καλές εταιρίες.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1945, φοιτώντας στην τελευταία τάξη του σχολείου ο Buffett μαζί με ένα φίλο του ξόδεψαν 25 δολάρια για να αγοράσουν ένα μεταχειρισμένο φλιπεράκι, το οποίο και τοποθέτησαν σε ένα κουρείο. Μέσα σε λίγους μήνες διέθεταν 3 φλιπεράκια σε διαφορετικά μέρη.

Ο Buffett ξεκίνησε τις σπουδές του στο University of Pennsylvania το 1947 και το 1949 μεταπήδησε στο University of Nebraska από όπου και αποφοίτησε το 1950. Εκείνη την περίοδο, αφού διάβασε το ”The Intelligent Investor” του Benjamin Graham, το ενδιαφέρον του για τις επενδύσεις άρχισε να αναπτύσσεται. Το 1951 αποκτά μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στα οικονομικά, υπό την καθοδήγηση του Benjamin Graham.

Φοίτησε υπό τον Benjamin Graham, συγγραφέα του Intelligent Investor και είναι ο μόνος που μπορεί να καυχιέται ότι τελείωσε το μάθημα της ανάλυσης μετοχών με Α+.

Το 1950 ο Buffett έκανε αίτηση στο Harvard Business School αλλά απορρίφθηκε. Τελικά γράφτηκε στο Columbia αφότου έμαθε ότι ο προαναφερθείς Benjamin Graham και ο David Dodd, δίδασκαν εκεί.

Εκείνη τη περίοδο, ο Buffett εντάχθηκε στην αδελφότητα Alpha Sigma Phi. Ακόμα και σήμερα είναι ενεργό μέλος κάνοντας κάθε χρόνο κάποια δωρεά.

Το 1962 ξεκίνησε να αγοράζει μετοχές της Berkshire Hathaway, μιας παραπαίουσας εταιρίας υφασμάτων, επειδή οι μετοχές της άξιζαν λιγότερο από τα κεφάλαια της εταιρίας, για να την μετατρέψει σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες συμμετοχών στον κόσμο, καθώς κατεύθυνε τα ελεύθερα κεφάλαια της εταιρίας σε εξαγορές και αγορές μετοχών. Η βασική στρατηγική ήταν η απόκτηση μεριδίων σε υποτιμημένες εταιρίες σε φθηνή τιμή.

O φιλάνθρωπος Buffett

Τον Ιούνιο του 2006, ο Buffett ανακοίνωσε το σχέδιό του να διαθέσει 10 εκατ. μετοχές της Berkshire (αξίας περίπου 30,7 δισ. δολαρίων) στο ίδρυμα Bill & Melinda Gates, στο οποίο αποτελεί μέλος, αν και δεν σκοπεύει να εμπλακεί ενεργά στη διαχείρισή του.

Επίσης, ανακοίνωσε τη διάθεση μετοχών αξίας 6,7 δισ. δολ. στο ίδρυμα Suzan Thompson Buffett και σε άλλα ιδρύματα, τα οποία διαχειρίζονται τα τρια παιδιά του. Στο ίδρυμα αυτό κατέληξε και η περιουσία της γυναίκας του, ύψους 2,6 δισ. δολαρίων, όταν αυτή απεβίωσε το 2004.

Συνεπώς, τα παιδιά του δεν έχουν να λαμβάνουν μεγάλο μερίδιο από την προσωπική του περιουσία, σε μια πράξη συμβατή με δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν, όπου εναντιώνεται στην μεταφορά του πλούτου από τη μια γενιά στην άλλη. Κάποτε είχε πει: ”Θέλω να δώσω στα παιδιά μου αρκετά ώστε να αισθάνονται ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα, αλλά όχι τόσα πολλά ώστε να μπορούν να μην κάνουν και τίποτα”.

Όταν ο γιος του, Howard, είπε στον πατέρα του ότι ήθελε να αγοράσει ένα ράντσο, ο Buffett προσφέρθηκε να βοηθήσει, αλλά με τους ίδιους όρους που θα πρόσφερε σε έναν συνέταιρο. Του είπε ότι θα αγόραζε ο ίδιος το ράντσο και θα του το νοίκιαζε. Ο γιος του δέχτηκε.

Σε γενικές γραμμές, οι ομιλίες του είναι διάσημες για το ευχάριστο μείγμα επιχειρηματικού ορθολογισμού με εξαιρετικό χιούμορ. Κάθε χρόνο, ο Buffett απευθύνεται στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Berkshire στην Ομάχα, με την εκδήλωση να προσελκύει πάνω από 20.000 επισκέπτες τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από το εξωτερικό, δικαιολογώντας το παρατσούκλι ”Το Γούντστοκ του καπιταλισμού”.

Πολλές δηλώσεις του έχουν μείνει στην ιστορία για τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο περνάει το μήνυμα που θέλει με χιούμορ. Βασικό επενδυτικό μοτό του είναι το: ”Κανόνας Νο 1: Ποτέ μην χάνετε χρήματα. Κανόνας Νο 2: Ποτέ μην ξεχνάτε τον κανόνα Νο 1”.

Επίσης, καυτηριάζοντας την αμερικανική αγορά, έχει πει: ”Η Wall Street είναι το μοναδικό μέρος στον πλανήτη όπου οι άνθρωποι που οδηγούν Rolls Royce παίρνουν συμβουλές από ανθρώπους που χρησιμοποιούν το μετρό”.

”Ζούμε σε μια κοινωνία της αγοράς όπου ένας εντυπωσιακός μποξέρ όπως ο Μάικ Τάισον μπορεί να κερδίσει 10 εκατ. δολάρια επειδή έριξε έναν τύπο με νοκ άουτ σε 10 δευτερόλεπτα. Όμως, εάν είστε ένας εξαιρετικός δάσκαλος ή μια μοναδική νοσοκόμα, ο κόσμος δεν θα πληρώσει περισσότερα για τις υπηρεσίες σας”, αναφέρει.

Ο Buffett έχει σχολιάσει ιδιαίτερα εύστοχα την μη παραγωγική πλευρά του χρυσού: ”Σκάβουμε για να τον βγάλουμε από το έδαφος στην Αφρική ή οπουδήποτε. Μετά τον λιώνουμε, σκάβουμε μια νέα τρύπα, τον θάβουμε και πληρώνουμε ανθρώπους για να τον φυλάνε. Δεν έχει καμία χρησιμότητα. Εάν μας παρακολουθούσε κάποιος από τον Άρη, θα έξυνε το κεφάλι του με απορία”.

Προσωπική ζωή

Ο Buffett είχε παντρευτεί την Suzan Thompson το 1952. Έκαναν μαζί τρία παιδιά, τη Susie, τον Howard και τον Peter. Το ζευγάρι ήταν σε διάσταση από το 1977, αν και παρέμειναν μαζί έως το θάνατό της τον Ιούλιο του 2004.

Στα 76α γενέθλιά του, ο Buffett παντρεύτηκε τη σύντροφό του επί πολλά χρόνια, Astrid Menks, η οποία ζούσε μαζί του από τότε που τον εγκατέλειψε η γυναίκα του για να αφοσιωθεί στην καριέρα της στο τραγούδι. Το ενδιαφέρον είναι ότι η Susan Thomson- Buffett ήταν αυτή που κανόνισε τη γνωριμία τους λίγο προτού φύγει από την Ομάχα. Ωστόσο, συνέχισε να διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις μαζί τους και οι ευχετήριες κάρτες που στέλνονταν στους φίλους τους είχαν την υπογραφή ”Warren, Susie και Astrid”.

Πολιτικά, φαίνεται να ανήκει στους φιλελεύθερους.

O Βuffett είναι μανιώδης παίκτης του μπριτζ. Φέρεται να περνά περίπου 12 ώρες την εβδομάδα παίζοντας το ”σκάκι των χαρτιών” ενώ συχνά, παρτενέρ του είναι ο ”κολλητός” Bill Gates.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνεχίζει να τρώει στο μόνιμο στέκι του, το Gorat’s Steak House στην Ομάχα, όπου κάποτε του εξυπηρετούσε η νυν γυναίκα του, ενώ πάντοτε παραγγέλνει μπριζόλα T-bone και Coca Cola. Μέχρι το 2001 οδηγούσε ένα Lincoln Town Car το οποίο πούλησε σε δημοπρασία στο eBay για να συγκεντρώσει χρήματα για ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα. Πλέον οδηγεί μια Cadillac DTS.

Έφη Ρουτζάκη- Γιώργος Φλώκας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v