Ο Πούτιν κήρυξε επιστράτευση - «Η Δύση θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία» λέει

Την πρώτη επιστράτευση στη Ρωσία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κήρυξε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, επιχειρώντας να στείλει ένα μήνυμα προς την Δύση.
Ο Πούτιν κήρυξε επιστράτευση - «Η Δύση θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία» λέει
«Αν η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας απειληθεί, θα κάνουμε χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για να προστατεύσουμε τον λαό μας - δεν είναι μπλόφα», είπε ο Πούτιν στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει «πληθώρα όπλων για να απαντήσει».

Καθώς η ουκρανική αντεπίθεση κερδίζει έδαφος, ωθώντας τις ρωσικές δυνάμεις σε οπισθοχώρηση και την παράδοση ουκρανικών εδαφών που είχε κατακτήσει ο ρωσικός στρατός, η επιστράτευση 300.000 επιπλέον ανδρών φαίνεται να κλιμακώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν διευκρίνισε ότι η μερική επιστράτευση των 2 εκατομμυρίων εφέδρων που έχει συνολικά στην διάθεσή της γίνεται για την υπεράσπιση της Ρωσίας και των «εδαφών της», ισχυριζόμενος ότι η Δύση δεν επιθυμεί ειρήνη στην Ουκρανία.

Το διάγγελμα του Πούτιν αποτελεί ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που διατυπώνει πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν, δήλωσε στο Sky News η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γκίλιαν Κίγκαν. «Είναι σαφές ότι είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπ' όψιν, διότι, ξέρετε, δεν έχουμε τον έλεγχο –δεν είμαι βέβαιη ότι και αυτός έχει τον έλεγχο, στην πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι πρόκειται για κλιμάκωση», είπε.

Το ρούβλι υποχώρησε και οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά το διάγγελμα Πούτιν, στο οποίο ο Πρόεδρος της Ρωσίας έκανε λόγο μεταξύ άλλων για «απελευθέρωση» της περιοχής του Ντονμπάς, στην οποία οι άνθρωποι κατά τα λεγόμενά του «δεν θέλουν να επιστρέψουν στον ‘ζυγό’ της Ουκρανίας».

Από την πλευρά του, ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε σήμερα ότι το προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση προβλέπει την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών για να συμμετάσχουν στην «στρατιωτική επιχείρηση», όπως την αποκαλεί η Μόσχα, στην Ουκρανία.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ρωσία έχει δυνατότητα επιστράτευσης περίπου 25 εκατομμυρίων ανδρών, και η επιστράτευση που κήρυξε τώρα ο Πούτιν αφορά το 1% από αυτούς.

Ο Σοϊγκού είπε ακόμη ότι η Ρωσία δεν πολεμάει στο ουκρανικό έδαφος τόσο εναντίον της Ουκρανίας όσο εναντίον της Δύσης.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v