H Deniz Rojda Tunç έγινε η πρώτη τρανς πολιτική πρόσφυγας στην Ελλάδα

Η Κούρδισσα τρανς γυναίκα που παλεύει ενάντια στο καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν έλαβε άσυλο στην Ελλάδα.
H Deniz Rojda Tunç έγινε η πρώτη τρανς πολιτική πρόσφυγας στην Ελλάδα
Πριν από μερικούς μήνες έκανε την αίτηση για να αναγνωριστεί ως πολιτικός πρόσφυγας στην χώρα μας.

Σήμερα, η αίτησή της έγινε δεκτή και η Deniz Rojda Tunç είναι επίσημα η πρώτη τρανς πολιτική πρόσφυγας στην Ελλάδα.

Η Deniz ζει από το 2018 στην Ελλάδα, είναι Κούρδισσα και έφυγε από την Τουρκία για να γλιτώσει από τις επιθέσεις ακροδεξιών ομάδων, οι οποίες επιτίθονταν σε κάθε διαδήλωση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Πέρα από αυτές τις επιθέσεις όμως, η ρητορική μίσους της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν έχει θρέψει το ρατσιστικό και ομοφοβικό μίσος και τα τελευταία χρόνια οι επιθέσεις προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αυξάνονται ραγδαία στην γείτονα χώρα.

Μιλώντας στο In.gr, η Deniz ανέφερε πως είχε φοβηθεί για τη σωματική της ακεραιότητα όταν είχε επισκεφτεί το αστυνομικό τμήμα ως μέλος της Istanbul LGBTI Solidarity Association, έπειτα από αστυνομικό πογκρόμ κατά trans sex workers. Ένας αστυνομικός την οδήγησε στο πίσω μέρος του τμήματος όπου δεν είχε κάμερες και μάρτυρες, τη χαστούκισε και την προειδοποίησε για τις δράσεις της, προειδοποιώντας την πως αν συνεχίσει θα «έχει πολλά προβλήματα».

«Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για τα μη cis και τρανς άτομα», ανέφερε.

«Το όνειρό μου είναι, όταν καταφέρω να πάρω το άσυλο, να μάθω τη γλώσσα και να συνεχίσω και εδώ τον αγώνα που έκανα στην Τουρκία», δήλωνε πέρσι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v