10 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για τον Τσε Γκεβάρα

Η αγάπη για την ποίηση και το ράγκμπι, το χαμένο του πτώμα, τα τελευταία του λόγια και πολλές ακόμα "άγνωστες" πληροφορίες για το παγκόσμιο σύμβολο του ταξικού αγώνα.
10 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για τον Τσε Γκεβάρα

Παγκόσμιο σύμβολο της επανάστασης, ο Τσε γεννήθηκε μια μέρα σαν κι αυτή, το μακρινό 1928. Και μπορεί ο περισσότερος κόσμος να τον ξέρει ως αφίσα σε δωμάτιο ή στάμπα σε μπλούζα, όμως ο Ερνέστο Γκεβάρα ήταν ένας αληθινός θρύλος του 20ου αιώνα.

Γιατρός, πολιτικός φιλόσοφος, διπλωμάτης, στρατιωτικός και συγγραφέας, ο Τσε αμφισβήτησε τον καπιταλισμό με λόγια και σφαίρες.

Ακολουθούν δέκα γνωστές και λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής του.

H φωτογραφία θρύλος

Η πιο διαδεδομένη φωτογραφίας του Τσε παγκοσμίως τραβήχτηκε από τον κουβανό φωτογράφο Αλμπέρτο Κόρντα τον Μάρτιο του 1960, κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τα θύματα του σαμποτάζ στο πλοίο «La Coubre».

Δείτε το σχετικό μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για την ιστορία της:



Τσε ο Άγιος

Τη μέρα που ο Τσε δολοφονείται σε ένα χωριουδάκι στη Βολιβία, γεννιέται ένας άγιος. Για τους χωρικούς του χωριού Λα Ιγκέρα, ο Τσε λατρεύεται ως τέτοιος και αποτελεί επίκεντρο των ικεσιών και των παρακλήσεών τους. Προσεύχονται σε αυτόν για να προσφέρει υγεία στα παιδιά τους, ευτυχία σε αυτούς και καλή τύχη στην πατρίδα τους.

Δείτε το σχετικό ντοκιμαντέρ:



Οι τελευταίες του λέξεις

Όταν ο Κουβανός πρώην πράκτορας της CIA Φελίξ Ροδρίγκες ενημέρωσε τον κομαντάντε ότι θα τον εκτελούσαν, τον ρώτησε αν ήθελε να μεταφέρει κάποιο τελευταίο μήνυμα στην οικογένειά του. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ροδρίγκες: «Με κοίταξε και μου είπε να πω στη γυναίκα του να παντρευτεί ξανά και να προσπαθήσει να γίνει ευτυχισμένη».



Ένας ημι-Ιρλανδός

Ο προ-προ-προ-προπαππούς του Che ήταν ο Πάτρικ Λιντς, ο οποίος μετανάστευσε από την Ιρλανδία στη σημερινή Αργεντινή το 1700. Ο πατέρας του, Ερνέστο Γκεβάρα Λιντς, είχε δηλώσει ότι «το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί, είναι ότι στις φλέβες του γιου μου ρέει το αίμα των Ιρλανδών ανταρτών». Η άλλη πλευρά της οικογένειάς του ήταν Βάσκοι.

Λάτρης του ράγκμπι

Οι γονείς του ήταν μέλη της ομάδας του San Isidro, στην οποία ο Τσε έπαιζε πιτσιρικάς. Το 1951 κυκλοφόρησε το δικό του περιοδικό αφιερωμένο στο άθλημα, με τίτλο Tackle. Το μόνο πρόβλημα με το αγαπημένο του παιχνίδι; Έπασχε από άσθμα σε όλη του τη ζωή. Ο πατέρας του προσπάθησε να τον πείσει να εγκαταλείψει το άθλημα εξαιτίας αυτού, αλλά ο Τσε απάντησε: «Λατρεύω το ράγκμπι. Ακόμα κι αν με σκοτώσει μια μέρα, χαίρομαι που παίζω».



Ένα διαβασμένο παιδί

Περνώντας το μεγαλύτερο χρόνο της παιδικής του ηλικίας καθηλωμένος στο κρεβάτι λόγω κρίσεων άσθματος, ο Τσε διάβαζε πολύ: από βιβλία περιπέτειας και Πάμπλο Νερούδα, μέχρι ταξιδιωτικά μυθιστορήματα, Μποντλέρ και Βοκάκιο, Ζολά και Φρόιντ, αλλά και Έλληνες κλασικούς. Λέγεται πως στο σπίτι του είχε περισσότερα από 3.000 βιβλία, μεταξύ των οποίων και έργα των Μαρξ, Καμί, Σάρτρ, Ένγκελς, Ουέλς, Φροστ, Βερν και Λένιν.

Τσε όπως «δικε μ’»

Σύντομο, κοφτό και κολληματικό, το παρατσούκλι «Τσε» αποτελεί αργεντίνικο συνδετικό το οποίο χρησιμοποιούσε τόσο συχνά με τους συμπατριώτες του στην Κούβα που εν τέλει τον «βάφτισαν» με αυτό. Σκεφτείτε κάτι σαν το «φίλε», «δικέ μου», «μπρο» κ.τ.λ.



Ο τραπεζίτης

Μετά την επανάσταση του Κάστρο, ο Γκεβάρα έλαβε σημαντικές θέσεις που σχετίζονταν με τη χρηματοδότηση και την οικονομία, ενώ διορίστηκε Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας το 1959. Αυτό του έδωσε τεράστια δύναμη για να κατευθύνει την κουβανική οικονομία, την οποία χρησιμοποιούσε για να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τις εξαγωγές ζάχαρης και το εμπόριο, ειδικότερα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η περιφρόνησή του απέναντι σε οποιοδήποτε αξίωμα, είναι εμφανής από το γεγονός ότι υπέγραφε επίσημα έγραφα απλά ως «Che».

Επανάσταση σε τρεις χώρες

Μπορεί να είναι γνωστός για τον ρόλο του στην κουβανική επανάσταση, όμως βοήθησε και σε άλλες επαναστάσεις σε διαφορετικές χώρες. Στις περιπτώσεις της Βολιβίας και του Κονγκό, ενεπλάκη άμεσα στην ένοπλη επανάσταση στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ενώ ταξίδεψε στις ΗΠΑ και μίλησε στα Ηνωμένα Έθνη το 1964, σε μια ωριαία ομιλία όπου επέκρινε τον ίδιο τον ΟΗΕ όσο και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται οι ΗΠΑ στους αφροαμερικάνους.



Τα λείψανά του βρέθηκαν μόλις το 1997

Μετά τη δολοφονία του το 1967, τα χέρια του κόπηκαν για να εξακριβωθεί η ταυτότητά του πριν το πτώμα του πεταχτεί σε ομαδικό τάφο μαζί με άλλους αντάρτες. Πέρασαν 28 ολόκληρα χρόνια για να αποκαλυφθεί πού βρισκόταν το πτώμα του, το οποίο βρέθηκε ύστερα από εκτενείς ανασκαφές το 1997. Ο Τσε επανετάφη στην Σάντα Κλάρα της Κούβας, κάτω από ένα τεράστιο άγαλμα Ο Τσε επανετάφη στην Σάντα Κλάρα της Κούβας, κάτω από ένα τεράστιο άγαλμα, αντίστοιχο της σημασίας που είχε η δράση του για την αριστερή και όχι μόνο συνείδηση κατά τον 20ο αιώνα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v