Οι γεύσεις φορούν... φερετζέ

Εμείς οι Ελληνες ως... μισοί ανατολίτες, έχουμε ταυτίσει τις ανατολικότερες γεωγραφικά περιοχές με το φαγητό. Είναι αλήθεια ότι οι μεσααντολίτες, οι Τούρκοι, αλλά και οι Πέρσες, οι Ινδοί θεωρούν το φαγητό μυσταγωγική απόλαυση και πολύ νωρίς το ανήγαγαν σε τέχνη.

Εμείς οι Ελληνες ως... μισοί ανατολίτες, έχουμε ταυτίσει τις ανατολικότερες γεωγραφικά περιοχές με το φαγητό. Είναι αλήθεια ότι οι μεσααντολίτες, οι Τούρκοι, αλλά και οι Πέρσες, οι Ινδοί θεωρούν το φαγητό μυσταγωγική απόλαυση και πολύ νωρίς το ανήγαγαν σε τέχνη.

Η ανατολίτικη κουζίνα σε γενικές γραμμές ταιριάζει με τις ελληνικές γευστικές συνήθειες, ενώ τα καρυκεύματα και το ”μυστήριο” που περιβάλλει την ανατολίτικη κουζίνα την έχουν καταστήσει ιδιαίτερα δημοφιλή στο ελληνικό κοινό.

Τα ανατολίτικα εστιατόρια κάθε άλλο παρά σπανίζουν στην Αθήνα. Εμείς ξεχωρίσαμε κάποια που κατά την άποψή μας είναι συνεπή στην καλή μαγειρική και προσφέρουν υπηρεσίες ανάλογες του κόστους.

Στην διασταύρωση των οδών Δραγούμη και Αδριανού, απέναντι από τον ηλεκτρικό της Κηφισιάς, θα βρείτε το τούρκικο Sirkeci. Τα κρύσταλλα και τα εντυπωσιακά χαλιά θα σας πείσουν ότι βρίσκεστε στην Ανατολή ενώ με περίπου 32-37 ευρώ το άτομο (χωρίς το κρασί) θα έχετε και την... γευστική ευκαιρία να το διαπιστώσετε. (τηλ. 210 6233900).

Επίσης στην Κηφισιά, το γνωστό και ”ντιζαϊνάτο” Tike σας περιμένει με μια από τις πιο δοκιμασμένες προτάσεις ανατολίτικης- πολίτικης κουζίνας που για κάθε άτομο τιμάται περί τα 30 ευρώ (με κρασί). Δοκιμάστε οπωσδήποτε το κεμπάμπ του. (Χαρ. Τρικούπη και Κρήτης 27. τηλ. 210 8014 584).

Λίγο νοτιότερα, στο Χαλάνδρι, το Al Amira φέρνει κοντά τις γεύσεις του Λιβάνου ενώ το γεύμα σας συνοδεύεται από αυθεντικά ανατολίτικους χορούς. Πειστική είναι και η διακόσμηση, ενώ όταν ο καιρός ”ανοίγει” μπορείτε να καθίσετε στην όμορφη αυλίτσα. Το φαγητό θα σας στοιχίσει 20-25 ευρώ με το κρασί. (Αριστοτέλους 43. τηλ. 210 6897640).

Σε άλλο... κόσμο σε βάζει το Μπέιτ Καρίμ στη Νέα Σμύρνη η εξαιρετική διακόσμησή του δεν σου επιτρέπει να θυμηθείς που πραγματικά βρίσκεσαι ενώ πρέπει να καταβάλεις προσπάθεια (εμείς δεν τα καταφέραμε!) για να μην προσέξεις τις λεπτομέρειες του χώρου, όπως τα καταπληκτικά πλακάκια και τα έπιπλα. Η κουζίνα καλύπτει όλη σχεδόν την αραβική μαγειρική τέχνη, ενώ πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για… δακτυλοφαγία. Η κατ’ άτομο τιμή είναι περίπου στα 35 ευρώ. (Ελ. Βενιζέλου 179. 210 9315 721).

Κλασσικό στο είδος του και συνάμα ένα από τα παλαιότερα ανατολίτικα εστιατόρια είναι το Beyrouth στη Γλυφάδα. Στεγασμένο σε παλιά μονοκατοικία, το Beyrouth δεν διεκδικεί δάφνες χλιδής. Το δυνατό του σημείο είναι τα φαγητό και όσοι το εμπιστευτούν δεν θα μετανοιώσουν. Δοκιμάστε τα σουβλάκια του καλυμμένα με λιβανέζικες πίτες, αλλά και τη σάλτσα με σκόρδο. Περίπου στα 30 ευρώ το άτομο με το κρασί. (Σάκη Καράγιωργα 13, τηλ. 210 8943169).

Για Ινδικό, σχεδόν... δεν υπάρχει δίλημμα. Το Jaipur Palace πέρα από το εξαίσιο φαγητό του που το έφερε στην κορυφή των ινδικών της πρωτεύουσας, το Jaipur αποτελεί ”gallery Restaurant”, αφού όλα τα αντικείμενα ινδικής τέχνης που βρίσκονται στο χώρο (τα έπιπλα, ακόμη και τα μαχαιροπίρουνα) πωλούνται. Πληρέστατη η κάβα, ενώ η τιμή κατ’ άτομο είναι στα 50-60 ευρώ. (Αγίου Κωνσταντίνου και Θέμιδος 73. τηλ. 210-80.52.762).

Oriental– trendy είναι ίσως ο πιο ταιριαστός χαρακτηρισμός για το Nargile, που αποτελεί πλέον γνωστό hot spot των Βορείων Προαστίων. Συνδυάζοντας στοιχεία Μέσης Ανατολής, αλλά και δυτικότροπου glamour το Nargile αποτελεί αξιόπιστη πρόταση για όποιο θελήσει να περάσει τη βραδιά του... ανατολικά. Θαμώνες- celebrities, αλλά και αυθεντικός ανατολίτικος χορός από επαγγελματίες. Δοκιμάστε χούμους, τάμπουλέ και Ναρτζίλε Κάφτα. Η τιμή είναι στα 35 ευρώ το άτομο, συμπεριλαμβανομένου και του κρασιού. (Χαριλάου Τρικούπη 50, Κηφισιά. τηλ. 210 8083333).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v