Τα highlights της ελληνικής Αποκριάς

Κοσμοπολίτικος αέρας στην Πάτρα, πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ξάνθη, παραδοσιακό άρωμα στο Βλάχικο Γάμο της Θήβας, Γέροι με κουδούνια στη Σκύρο... Εκμεταλευτείτε τις ιδέες μας και αφήστε το κεφάτο πνεύμα του καρναβαλιού να σας παρασύρει σε μια μίνι απόδραση, για να το... τιμήσετε όπως αρμόζει.

της Ηρώς Κουνάδη

Αφορμή για ανεπιτήδευτο ξεφάντωμα, πειράγματα, χορό μέχρι πρωίας και, φυσικά, ταξίδια αποτελεί η περίοδος της Αποκριάς. Και επειδή η επιλογή για το πού θα περάσουμε αυτές τις εορταστικές ημέρες καθίσταται όλο και πιο δύσκολη, δεδομένου ότι πλέον σχεδόν κάθε ελληνική πόλη έχει το δικό της καρναβάλι, ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες, κλασικές αλλά και πρωτότυπες, ιδέες για τριήμερες αποδράσεις εν όψει Καρναβαλιού.

Το Καρναβάλι στην Πάτρα σίγουρα δεν χρειάζεται συστάσεις. Κρατά, χρόνια τώρα, τα σκήπτρα του ελληνικού αποκριάτικου ξεφαντώματος, με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων και επισκεπτών. Το κέφι είναι ασύγκριτο, οι εκδηλώσεις μοναδικές και η ατμόσφαιρα κάτι παραπάνω από εορταστική. Φέτος, όμως, έχετε έναν ακόμη λόγο να το επισκεφθείτε: το γεγονός ότι η Πάτρα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2006 έχει δώσει έναν ”κοσμοπολίτικο” αέρα στην ετήσια διοργάνωση. Πέρα, λοιπόν, από τα πασίγνωστα Μπουρμπούλια (που μπορεί πλέον να φέρνουν στο μυαλό συνειρμούς σκανδάλου και διαφθοράς, παραμένουν όμως ένα από τα σημεία αναφοράς του πατρινού καρναβαλιού), το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού και τις Παρελάσεις των Αρμάτων, το καρναβάλι φέτος πλαισιώνουν καλλιτεχνικά σχήματα απ’ όλο τον κόσμο, όπως οι ακροβάτες – μουσικοί από τη Γαλλία Transe Express, από τις 23 έως τις 25 Φεβρουαρίου, οι China’s National Acrobatic Troupe, από τις 23 έως τις 26 Φεβρουαρίου και η Ορχήστρα Λαχανικών της Βιέννης που, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, κατασκευάζει τα μουσικά της όργανα από λαχανικά, από την 1η έως τις 2 Μαρτίου.

Διαμονή: Ιδανική επιλογή αποτελεί το Primarolia Art Hotel 5 αστέρων (Όθωνος 33 και Αμαλίας, τηλ.: 2610 624900 και 240740), το οποίο αποτελείται από 14 σουίτες οι οποίες διαθέτουν κλιματισμό, πρόσβαση στο Διαδίκτυο, φαξ, δορυφορική τηλεόραση, εικονοτηλέφωνο, συσκευή υδρομασάζ και mini bar.

Αν προτιμάτε διαμονή δίπλα στη θάλασσα, το Poseidon Palace (Καμίνια Πατρών, τηλ.: 2610 241313), επίσης 5 αστέρων, βρίσκεται μόλις 20 λεπτά από το πολύβουο κέντρο της πόλης και διαθέτει σουίτες, αλλά και απλά, δίκλινα δωμάτια.

Σε απόσταση αναπνοής από την Πάτρα, στην Κυλλήνη, βρίσκεται και το πολυτελές συγκρότημα της Grecotel, Olympia Riviera Resort (τηλ.: 26230 64400), το οποίο διοργανώνει για το τριήμερο το πρόγραμμα ”Μέρες Καρναβαλιού και Καθαρή Δευτέρα”. Το Σάββατο 4 Μαρτίου Κλόουν και Ξυλοπόδαρος θα διασκεδάσουν τους μικρότερους, όσο οι μεγάλοι θα επιδίδονται σε δωρεάν μαθήματα λατινοαμερικάνικων χορών για το καταπληκτικό Bal-masqué του ξενοδοχείου το ίδιο βράδυ. Στη διάθεσή τους και το μοναδικό Κέντρο Θαλασσοθεραπείας Elixir με 4.500 τ.μ. αφιερωμένα στη χαλάρωση και αναζωογόνηση. Η Κυριακή 5 Μαρτίου ανήκει στο Βασιλιά Καρνάβαλο και το ξέφρενο αποκριάτικο γλέντι. Όσο για την Καθαρή Δευτέρα, το πέταγμα του χαρταετού με παραδοσιακά κεράσματα στην παραλία θα ακολουθήσουν σαρακοστιανό φαγοπότι και ελληνικοί χοροί στο Κεντρικό Εστιατόριο. Οι τιμές για το οικογενειακό δωμάτιο ξεκινούν από 220 ευρώ, ενώ οι σουίτες από 250 ευρώ. Η χρέωση για το Bal-masque είναι 65 ευρώ το άτομο, με απεριόριστη κατανάλωση φαγητού και ποτού, ενώ για τα παιδιά θα υπάρχει έκπτωση 50%.

Επάξιο ”ανταγωνιστή” της πόλης που έχει, σχεδόν, καταστήσει το αποκριάτικο γλέντι συνώνυμο του ονόματός της, αποτελεί η Ξάνθη. Με πλήθος λαογραφικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων να το πλαισιώνουν, το ξανθιώτικο καρναβάλι συναγωνίζεται το πατρινό σε κέφι, εορταστικές εκδηλώσεις και αυθεντικά έθιμα. Το κάψιμο του Τζάρου, για παράδειγμα, ενός ξύλινου ομοιώματος που λέγεται ότι διώχνει τους ψύλλους, είναι ένα θεαματικό γεγονός που θα μπορούσε να δικαιολογεί, από μόνο του, την επίσκεψή σας στην Ξάνθη για τις ημέρες του Καρναβαλιού. Για να το δείτε από κοντά, θα πρέπει να βρεθείτε στην πόλη την τελευταία ημέρα του καρναβαλιού, στις 5 Μαρτίου.

Για τη διαμονή σας, το ξενοδοχείο 4 αστέρων Z Palace (Τέρμα Γεωργίου Κονδύλη, Ξάνθη, τηλ.: 25410 64411-8) διαθέτει 88 δωμάτια και 5 σουίτες, και προσφέρει σάουνα, κομμωτήριο, εστιατόριο, πάρκινγκ και εξωτερική πισίνα.

Το ξενοδοχείο Έλενα (Λεωφ. Στρατού 2, Ξάνθη, τηλ.: 25410 63901), δίπλα στον ποταμό Κόσυνθο και την παλιά πόλη της Ξάνθης, διαθέτει bar, υπηρεσίες Ιnternet και το πολυτελές εστιατόριο Δρυάδες με ελληνική και διεθνή κουζίνα, ενώ τα 45 δωμάτιά του είναι εξοπλισμένα με δορυφορική τηλεόραση, air condition και ψυγείο.

Εκτός από φαντασμαγορικό καρναβάλι με πλήθος μασκαράδων, στην Κοζάνη θα παρακολουθήσετε και το παραδοσιακό έθιμο των φανών. Πρόκειται για μεγάλες φωτιές που ανάβουν οι κάτοικοι σε μία από τις γειτονιές της πόλης κάθε ημέρα του Καρναβαλιού. Ο διαγωνισμός μεταξύ των κατοίκων για το ποια συνοικία θα έχει τη μεγαλύτερη φωτιά προσδίδει στην παράδοση την ένταση του συναγωνισμού, ενώ γύρω από τις φωτιές στήνεται πάντα μεγάλο γλέντι, που περιλαμβάνει μουσική, χορό, φαγητό και ποτό. Την τελευταία Κυριακή ανάβουν όλες οι φωτιές μαζί, και το θέαμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μαγευτικό.

Διαμονή: Ο ξενώνας Α΄ κατηγορίας APSIS (Εμπόριο Κοζάνης, τηλ. 24630 62201) διαθέτει δέκα δωμάτια και μία σουίτα, ενώ η παραδοσιακή του διακόσμηση και οι παρεχόμενες υπηρεσίες (σαλόνι με τζάκι, υδρομασάζ στη σουίτα και δορυφορική τηλεόραση είναι μερικά παραδείγματα) εγγυώνται την αξέχαστη διαμονή σας.

Μία ακόμη καλή επιλογή είναι το ξενοδοχείο Αγνάντι (Βελβεντό Κοζάνης, τηλ.: 24640 49002), χτισμένο στους πρόποδες των Πιερίων και με υπέροχη θέα προς τη λίμνη του Αλιάκμονα. Παραδοσιακό κατάλυμα, που προσφέρει, όμως, όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες και ανέσεις.

Αν, πάλι, πιστεύετε ότι έχετε δει αρκετές παρελάσεις αρμάτων και ολονύχτιους χορούς και αναζητάτε κάτι διαφορετικό για τις φετινές Απόκριες, ο Βλάχικος Γάμος της Θήβας σίγουρα δεν θα σας απογοητεύσει. Πρόκειται για ένα έθιμο μοναδικό, που τελείται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Δύο άντρες ”παντρεύονται” στην πλατεία του χωριού, υπό διάφορες κωμικοτραγικές συνθήκες, και ο γάμος εορτάζεται στη συνέχεια με μεγάλο γλέντι, όπως αρμόζει στην περίσταση. Ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών, σε συνδυασμό με το κέφι των κατοίκων της πόλης που αναβιώνουν κάθε χρόνο αυτό το διασκεδαστικό έθιμο, δίνει στο Βλάχικο Γάμο το παραδοσιακό άρωμα που ορισμένες φορές φαίνεται να λείπει από τις, τόσο κεφάτες κατά τα άλλα, ελληνικές αποκριάτικες εκδηλώσεις.

Διαμονή: Το ξενοδοχείο Νιόβη (Επαμεινώνδα 63, τηλ.: 22620 29888 και 89093) είναι πρόσφατα ανακαινισμένο και διαθέτει 24 άνετα δωμάτια, εξοπλισμένα με mini bar, δορυφορική τηλεόραση και πρόσβαση στο Ιnternet.

Στο Καρναβάλι του Ρεθύμνου θα συναντήσετε πολύχρωμες παρελάσεις, ευφάνταστα άρματα, πολύ χορό και, βέβαια, το καθιερωμένο κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού. Αν μη τι άλλο, θα έχετε την ευκαιρία να ξεφύγετε από τους ρυθμούς των πόλεων και να συμμετάσχετε σε μία λιγότερο προβεβλημένη, αλλά εξίσου ζωντανή γιορτή –που μάλιστα θα πλαισιώνεται από τη νησιώτικη ατμόσφαιρα που δεν έχετε συχνά την ευκαιρία να νιώσετε στην καρδιά του χειμώνα.

Διαμονή: Το 4 αστέρων Achillion Palace (Γιαμπουδάκη 27, Ρέθυμνο, τηλ.: 28310 51502 και 54423) παρέχει πισίνα, επιτραπέζιο τένια, bar και εστιατόριο, ενώ διαθέτει 72 δωμάτια με air condition, χρηματοκιβώτιο, ραδιόφωνο, τηλεόραση και στεγνωτήρα μαλλιών.

Το Grecotel Creta Palace (Μισίρια, Ρέθυμνο, τηλ.: 28310 55181) διαθέτει 202 μπάνγκαλοους και 153 πολυτελή δωμάτια, πισίνα, καταστήματα, μπαρ και εστιατόριο.

Εάν η ιδέα περί νησιώτικης ατμόσφαιρας σας φαίνεται ελκυστική, αλλά θεωρείτε την Κρήτη μακρινή για προορισμό Σαββατοκύριακου, στη Σκύρο διοργανώνεται ένα εξίσου ενδιαφέρον καρναβάλι, και μάλιστα διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Ντυμένοι με δέρματα ζώων και κουδούνια οι κάτοικοι του νησιού αναβιώνουν ένα παλιό έθιμο, σύμφωνα με το οποίο ένας τσοπάνης ζώστηκε τα κουδούνια του κοπαδιού του, το οποίο κατέστρεψε μια μεγάλη θεομηνία, και κατέβηκε στο χωριό για να ειδοποιήσει τους υπόλοιπους. Ανάμεσά τους και ο Φράγκος, με παραδοσιακά ρούχα και παντελόνι, σατιρίζει τις ξένες επιρροές που δέχτηκε, και εξακολουθεί να δέχεται, η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το έθιμο της τράτας, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Και αν ακόμη δεν πήρατε αρκετό παραδοσιακό άρωμα, παρακολουθήστε και τους χορούς που στήνουν οι μεγαλύτεροι από τους κατοίκους του νησιού, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές των προγόνων τους, στις κεντρικές πλατείες την Καθαρά Δευτέρα.

Διαμονή: Το ξενοδοχείο 4 αστέρων Skiros Palace (Πέρα Κάμπος Σκύρου, τηλ.: 22220 91994 και 92212) διαθέτει πισίνα, κήπο, μπαρ και εστιατόριο, ενώ βρίσκεται σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από τη θάλασσα.

Ιδανική επιλογή αποτελεί και το ξενοδοχείο Dioni (Άσπους, Σκύρος, τηλ.: 22220 92199), περίπου 6 χιλιόμετρα από τη χώρα της Σκύρου, με εξωτερική πισίνα, άνετο πάρκινγκ και bar.

Για όσους θα προτιμήσουν την ηπειρωτική Ελλάδα ως ιδανικότερο χειμερινό προορισμό για το τριήμερο, το Καρναβάλι των Ιωαννίνων διαθέτει ξεχωριστή, παραδοσιακή ομορφιά, με τις μεγάλες φωτιές (τις λεγόμενες Τζαμάλες) που ανάβουν σε όλες τις γειτονιές, το γλέντι που στήνεται γύρω τους και την παραδοσιακή φασολάδα που σερβίρεται στους περαστικούς.

Ειδικά για το φετινό τριήμερο, το ταξιδιωτικό γραφείο Μάνεσσης διοργανώνει 4ημερη εκδρομή στα Ιωάννινα, από τις 3 έως τις 6 Μαρτίου, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επίσκεψη στο φαράγγι του Βίκου και τα Ζαγοροχώρια, διαμονή στο πολυτελές ξενοδοχείο Du Lac και γνωριμία με τα παραδοσιακά έθιμα της πόλης. Η τιμή κατ’ άτομο, για διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο, συμπεριλαμβανομένων των εκδρομών με πούλμαν, είναι 340 ευρώ.

Τέλος, για όσους μείνουν… αποκριάτικα στο κλεινόν άστυ το πολυτελές Cape Sounio (τηλ.: 22920 69700) της Grecotel, μια ανάσα από την Αθήνα, δίνει τη λύση για μια αξέχαστη μονοήμερη εκδρομή και παραδοσιακά Κούλουμα. Άλλωστε, το έθιμο του εορτασμού της Καθαρής Δευτέρας σημαίνει εξόρμηση στην εξοχή, πέταγμα του χαρταετού και νηστίσιμα εδέσματα για την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής. Τι καλύτερο από την κοντινή πανέμορφη εξοχή στο Σούνιο, ένα από τα πιο συγκλονιστικά σημεία του κόσμου. Μέσα από τα πεύκα και την αμμουδερή παραλία αγναντέψτε το Ναό του Ποσειδώνα, ζήστε την πολυτέλεια της φύσης, χαρείτε πολύτιμες στιγμές με τους αγαπημένους σας, πετάξτε το χαρταετό σας και απολαύστε αυθεντική κουζίνα και παραδοσιακές, νηστίσιμες γευστικές δημιουργίες σε μπουφέ, 50΄ από την Αθήνα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v