CNG: Το επαγγελματικό καύσιμο

Ποια είναι τα οφέλη της χρήσης φυσικού αερίου κίνησης έναντι της βενζίνης και του πετρελαίου;
CNG: Το επαγγελματικό καύσιμο
Το φυσικό αέριο κίνησης (CNG) ακολουθεί και στην Ελλάδα ανοδική πορεία και ο λόγος είναι απλός: προσφέρει «δυνατά» οφέλη στους ιδιώτες οδηγούς αλλά και στους εμπορικούς στόλους επιχειρήσεων.

Ένα εξ αυτών, και ίσως το πιο σημαντικό, είναι το κόστος του και εν συνεχεία,  η απόδοσή του. Με βάση τις τρέχουσες τιμές, η τιμή του φυσικού αερίου είναι περίπου 60% χαμηλότερη σε σύγκριση με τη βενζίνη, 25%-30% χαμηλότερη σε σύγκριση με το πετρέλαιο και περίπου 40% χαμηλότερη σε σύγκριση με το LPG.  Σε όρους απόδοσης, ένα κιλό φυσικό αέριο κίνησης περιέχει πολύ περισσότερη ενέργεια σε σχέση με ένα λίτρο από όλα τα άλλα υγρά καύσιμα. Ενεργειακά ισοδυναμεί με 1,6 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης, 1,3 λίτρα πετρελαίου και 2 λίτρα υγραερίου.

Δείτε στην παρακάτω εικόνα τι κερδίζουμε από τη χρήση φυσικού αερίου κίνησης


Αξίζει να σημειωθεί πώς το θεσμικό πλαίσιο της χώρας επιτρέπει τη μετατροπή συμβατικών οχημάτων βενζίνης και πετρελαίου σε διπλού καυσίμου και η αγορά διαθέτει έτοιμες λύσεις χαμηλού κόστους προκειμένου οι οδηγοί, επαγγελματίες και ιδιώτες, να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη επένδυση. Πλην αυτών, υπάρχουν και νέα κίνητρα τα οποία από την πλευρά της αγοράς ενθαρρύνουν τη χρήση του «πράσινου καυσίμου» στις μεταφορές.

Για την προώθηση της «Αεριοκίνησης» στην Ελλάδα, η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με τις εταιρείες εισαγωγής οχημάτων, εφαρμόζει προγράμματα χρηματοδότησης επαγγελματικών εργοστασιακών οχημάτων διπλού καυσίμου βενζίνης/CNG.

Τα προγράμματα χρηματοδότησης που βρίσκονται σε ισχύ, αφορούν τα παρακάτω οχήματα από μεγάλες αντιπροσωπείες όπως είναι η Skoda, η Mercedes, η Volkswagen και η Opel. 



Πρατήρια… παντού!

Αν σας απασχολεί το ερώτημα «που θα βρω καύσιμο για ανεφοδιασμό» τότε η απάντηση είναι άκρως ενθαρρυντική. Η ΔΕΠΑ προωθεί το φυσικό αέριο κίνησης μέσω των πρατηρίων Fisikon,  από τα οποία ανεφοδιάζονται ΙΧ, επαγγελματικά οχήματα και ταξί, λεωφορεία και απορριμματοφόρα που καίνε φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα, πρατήρια λιανικής πώλησης για τον ανεφοδιασμό οχημάτων επαγγελματικής και ιδιωτικής χρήσης με κινητήρα φυσικού αερίου ή διπλού καυσίμου θα βρείτε στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Βόλο και τη Λαμία. 

Στην Αθήνα μέχρι στιγμής, υπάρχουν τέσσερα πρατήρια: στην Κηφισιά (Λεωφόρος Κηφισίας 264), τη Νέα Φιλαδέλφεια (8ο Χλμ Εθνικής Αθηνών Θεσσαλονίκης - ρεύμα προς Λαμία), την Ανθούσα (1ο χλμ Λεωφόρου Ανθούσας) και τα Άνω Λιόσια (Καραϊσκάκη και Νικηταρά). Ακόμη, λειτουργούν δύο πρατήρια στη Θεσσαλονίκη, στην Πυλαία (Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 128) και στη Νέα Μαγνησία (Κων/νου Καραμανλή 136, Ιωνία), ένα πρατήριο στη Λάρισα (Οδός Βόλου 65), ένα στη Λαμία (6ο ΧΛΜ Π.Ε.Ο. Λαμίας Στυλίδας) και ένα στο Βόλο (Οδός Λαρίσης 202).

Και από μοντέλα;

Στην ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά κυκλοφορούν ΙΧ και επαγγελματικά CNG μοντέλα από όλες τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Τα πιο γνωστά μοντέλα κυκλοφορούν και σε CNG εκδόσεις, ενώ η γκάμα τους διευρύνεται συνεχώς με νέα μοντέλα να κάνουν την εμφάνισή τους στη διεθνή και την ελληνική αγορά.

Ήδη στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν CNG οχήματα γνωστών αντιπροσωπειών όπως είναι η Fiat (Fiat 500LNaturalPower, FiatQubo 1.4 70 PS, FiatPunto 1.4 70 PS, FiatPanda, FiatDoblo 1.4 T-Jet 120 PS), η Audi (Audi A3 Sportback g-tron),η MercedesBenz (BClass 200, E 200 NTG, BenzSprinterNGT), η Lancia (LanciaYpsilon 0.9 TwinAir), η Piaggio,η  Iveco  (IvecoDaily), η Volskwagen (VW Golf 1.4 TGi, Passat 1.4 TSI 150 PS EcoFuel, EcoUp, CaddyVannEcofuel),  η Seat (SeatLeon 1.4 TGI 110 PS), η Skoda(OctaviaG-TEC) και η Opel (OpelZafiraTourer 1.6 CNG Turbo, OpelCombo 1.4 T-Jet 120 PS).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v