Φυσικό αέριο και αυτοκίνηση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Γιατί το φυσικό αέριο αρχίζει να κερδίζει έδαφος ως εναλλακτικό καύσιμο για τα αυτοκίνητα;
Φυσικό αέριο και αυτοκίνηση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Οικολογικό, οικονομικό, όλο και πιο δημοφιλές. Το φυσικό αέριο κίνησης έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα ως εναλλακτική πηγή ενέργειας, και πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων προχωρούν σε μετατροπή του κινητήρα τους.

Το φυσικό αέριο (CNG) είναι ένα αέριο μείγμα υδρογονανθράκων, που εξάγεται από γεωτρήσεις. Είναι ελαφρύτερο από τον ατμοσφαιρικό αέρα, και η θερμοκρασία ανάφλεξής του είναι υψηλότερη σε σχέση με τα άλλα καύσιμα, στους 650 βαθμούς Κελσίου. Δεν πρέπει να συγχέεται με το υγραέριο (LPG), το οποίο είναι παράγωγο του πετρελαίου και η θερμοκρασία ανάφλεξής του βρίσκεται στους 480 βαθμούς Κελσίου—σίγουρα υψηλότερα από της βενζίνης και του πετρελαίου, αλλά το γεγονός ότι είναι βαρύτερο από τον ατμοσφαιρικό αέρα το κάνει (σε περίπτωση διαρροής) να συγκεντρωθεί χαμηλά στο έδαφος, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μια πιθανή έκρηξη.

Η μεγαλύτερη, όμως, διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο βρίσκονται στο πόση ενέργεια μπορούν να μας παρέχουν. Συγκεκριμένα, το φυσικό αέριο (που πωλείται σε κιλά, και όχι σε λίτρα) ισοδυναμεί ενεργειακά με δύο λίτρα υγραερίου. Συνεπώς, εκτός από την μεγαλύτερη ασφάλεια που παρέχει ως καύσιμο, είναι και ιδιαίτερα πιο οικονομικό. Τα πρατήρια φυσικού αερίου στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι 9, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και στον Βόλο, στην Λάρισα και στην Λαμία. Υπάρχουν, όμως σχέδια για ίδρυση πρατηρίων σε ακόμα περισσότερα σημεία της Ελλάδας.

Τα οφέλη της μετατροπής σε φυσικό αέριο είναι πολλά. Καθώς το φυσικό αέριο είναι βραδύκαυστο, ο κινητήρας μπορεί να φτάσει σχεδόν στο μέγιστο της ισχύος τους, χωρίς να καταναλώνει πολύ. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως με ένα κιλό φυσικού αερίου, το αυτοκίνητο μπορεί να διανύσει περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα. Η εξοικονόμηση σε σχέση με την καύση βενζίνης μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο 50%.

Αυτοκίνητα φυσικού αερίου πωλούνται ήδη και στην ελληνική αγορά, από πολλές εταιρίες. Με το προγραμματισμένο άνοιγμα όλο και περισσότερων επιπλέον πρατηρίων φυσικού αερίου από την ΔΕΠΑ, πλέον η απάντηση στο ποιο είναι το καύσιμο του μέλλοντος φαίνεται να είναι προφανής.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v