Μιχάλης Νουρλόγλου: Το "βασανισμένο" κατσικάκι

Μιχάλης Νουρλόγλου: Το βασανισμένο κατσικάκι
Ήμουν 10 χρονών όταν πρωτοείδα να φτιάχνεται το «βασανισμένο κατσικάκι». Οι εικόνες, ακόμα ξεκάθαρες στο μυαλό μου. Στην κουζίνα του σπιτιού μας στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, μια κουζίνα και γενικά ένα σπίτι που πάντα μύριζε ρίγανη και φρεσκοψημένο ψωμί της γιαγιάς. Για να σας δώσω μια εικόνα, το σπίτι ήταν ένα διώροφο παλιό αρχοντικό αλλά με λιγοστές ανέσεις. Στην κουζίνα για παράδειγμα υπήρχε μόνο ένας ξυλόφουρνος που πάντα φορτωνόταν με φαγητό για τουλάχιστον δέκα άτομα.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ανυπομονησία που ένιωθα για αυτό το «βασανισμένο». Ειδικά την πρώτη φορά που το έφτιαξα μόνος μου. Διακοπές ξέγνοιαστες και αξέχαστες οι οποίες συνήθως τελείωναν με μια σημαντική ιεροτελεστία: Μαμά, γιαγιά, η αδερφή μου και εγώ βάζαμε όλη μας τη μαεστρία στην προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ. Τα ξημερώματα της επομένης, η γιαγιά έβαζε το κατσικάκι στον ξυλόφουρνο έτσι ώστε το μεσημέρι να το φέρει μελωμένο στη παραλία του Αϊ Γιώργη.

Στη σκέψη αυτού οι γεύσεις μας δεν συμβιβάζονταν με τίποτε άλλο... Το περιμέναμε πώς και πώς! Ο μπαμπάς, ως κεφαλή, αναλάμβανε να ανοίξει το πουγκί με προσοχή και να απελευθερώσει «το βασανισμένο». Η τελευταία εικόνα: ο σκύλος μας να γλείφει τα απομεινάρια σαν τρελός!

Το βασανισμένο κατσικάκι

Υλικά για 8 άτομα:
4 κιλά κατσικάκι (μισό κατσικάκι περίπου)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 πράσινες πιπεριές κομμένες στη μέση
2 κόκκινες πιπεριές κομμένες στη μέση
½ κιλό κεφαλογραβιέρα
2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Πλένουμε, στραγγίζουμε καλά το κατσικάκι, και αλατοπιπερώνουμε. Απλώνουμε μια λαδόκολα. Τη ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και τοποθετούμε το κατσικάκι. Στο μπροστινό μέρος βάζουμε τις πιπεριές, τη κεφαλογραβιέρα και το σκόρδο. Διπλώνουμε το κατσικάκι, δηλαδή τοποθετούμε το μπούτι πάνω από το μπροστινό μέρος. Τυλίγουμε σφιχτά με λαδόκολλα και στο τέλος με χονδρό αλουμινόχαρτο. Τοποθετούμε το πακέτο σε ταψί (με το μπούτι του κρέατος στο κάτω μέρος) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 1 ώρα και στη συνέχεια στους 150 βαθμούς για 4 ώρες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v