Τα παιδικά μας χρόνια σε 12 βιντεάκια

Τα παιδικά μας χρόνια σε 12 βιντεάκια

Στο τηλεοπτικό χωριό… στρουμφίζει Κυριακή, και ο Νιλς Χόλγκερσον γυρίζει τον κόσμο στην πλάτη μιας χήνας, την ώρα που η Κάντι Κάντι θρηνεί τον αδικοχαμένο της έρωτα. Εν τω μεταξύ, ο Πίκος Απίκος ερευνά την πολύ μυστήρια υπόθεση της εξαφάνισης του Μανώλη του μανάβη από τη Φρουτοπία, και ο Ρούχλας (που είναι λα) διηγείται, με την φωνή του Παύλου Κοντογιαννίδη, παραμύθια μέσα από ένα κουτί.

Πατήστε το play στα βιντεάκια που ακολουθούν, και ακολουθήστε μας σε μια επιστροφή στο μέλλον των παιδικών μας χρόνων.

Φρουτοπία

Είναι μία, μόνο μία, η Ονειρεμένη Φρου-το-πία. Το τραγουδάκι των τίτλων εντυπώνεται στο υποσυνείδητο χιλιάδων παιδιών, που παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη του μυστηρίου της εξαφάνισης ενός μανάβη, σε μια από τις πιο «μπροστά» παραγωγές της ΕΡΤ. Η Άννα Παναγιωτοπούλου είναι η Μάτα η Ντομάτα, η Ντίνα Κώνστα η Πιπεριά η φαρμακόγλωσσα, ο Δημήτρης Πιατάς ο Πίκος Απίκος και ο Παύλος Κοντογιαννίδης ο Βρασίδας το Κρεμμύδι.

Candy Candy

Ένα ορφανό κοριτσάκι με ξανθές μπούκλες συστήνει στα ελληνόπουλα τον μαγικό κόσμο των ανατολίτικων manga με τα γιγάντια μάτια, και το ρομάντζο (όπως και οι τραγικές εξελίξεις) καλά κρατούν από επεισόδιο σε επεισόδιο.

Του Κουτιού Τα Παραμύθια

«Φα Δίεση ο Φιόγκος, κι ο Ρούχλας είναι Λα, ο Σεβαστιανός διηγείται στη γραμμή του Σι, και στο Μι τραγουδάει παραμύθια η Μελιά». Πιθανότατα το πιο… ροκ τραγούδι εισαγωγής σε παιδικό που έχει γραφτεί ποτέ (με έξτρα μπόνους τον Παύλο Κοντογιαννίδη ως Ρούχλα να… τα σπάει στα ντραμς).

Στρουμφάκια

Ο παπα-Στρούμφ, η Στρουμφίτα, ο Σπιρτούλης, ο Γκρινιάρης, ο Προκόπης, ο Σκουντούφλης και τα υπόλοιπα στρουμφάκια ζουν στα μανιταρόσπιτά τους στο στρουμφοχωριό, και καταφέρνουν πάντα να γλιτώνουν από τον Δρακουμέλ που θέλει να τα κάνει… σούπα, και να κοροϊδεύουν την κακιά και πονηρή του γάτα, την Ψιψινέλ.

Καμπαμαρού

Άλλος ένας εκπρόσωπος της anime κουλτούρας στην ελληνική τηλεόραση (και άλλο ένα εξαιρετικά «κολληματικό» τραγουδάκι, όσο και… αλαμπουρνέζικο στα παιδικά μας αυτιά), ο Καμπαμαρού είναι ένας νεαρός νίντζα που πηγαίνει στο Τόκυο να ζήσει με τη γιαγιά του όταν χάνει τον παππού που τον μεγάλωσε.

Νιλς Χόλγκερσον

Το μελωδικό (σχεδόν μελαγχολικό) τραγουδάκι των τίτλων ταιριάζει γάντι στην υπέροχη μεταφορά των περιπετειών του μικρού Σουηδού Νιλς, ο οποίος μπλέκεται σε απίθανες περιπέτειες με οδηγό ένα μυθικό πλάσμα που παγιδεύεται στη φάρμα όπου ζει ο άτακτος μικρός με τους γονείς του, και του κάνει μια… ενδιαφέρουσα πρόταση προκειμένου να το ελευθερώσει.

Flintstones

Ένα από τα πιο επιτυχημένα animation όλων των εποχών ακολουθεί τις περιπέτειες του Φρεντ και της Βίλμα Φλίντστοουν, και των εξίσου… πρωτόγονων φίλων τους, που ζουν σε σπηλιές, οδηγούν το περίφημο… ποδοκίνητο και στολίζουν τα μαλλιά της μικρής Σταλίτσας με (κυριολεκτικά) κοκαλάκια. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Μπορεί στην Ελλάδα να το πρωτοείδαμε στα 80s, το cartoon όμως προβλήθηκε για πρώτη φορά την Πρωταπριλιά του 1966 στο αμερικανικό ABC.

Μικρό μου Πόνι

«Μικρό μου πόνυ, ήρθε η άνοιξη ξανά, μικρό μου πόνυ, γλύκαναν τα δειλινά…» ξεκινούσε το τραγουδάκι πριν από κάθε επεισόδιο με τα χρωματιστά αλογάκια τα οποία λίγο αργότερα, ως κουκλάκια, κοσμούσαν το δωμάτιο κάθε μικρού κοριτσιού που σεβόταν τους ροζ τοίχους του.

Thundercats

«Θάντερ… θάντερ… θάντερκατς». Το τραγούδι των τίτλων μπορεί να μη μεταφράστηκε ποτέ (θα ήταν άλλωστε μάλλον… τραγελαφικό το αποτέλεσμα) δεν υπήρχε όμως παιδί το 1985 που να μην ήξερε τα λόγια. Το ταξίδι των αιλουροειδών με τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά από τον πλανήτη Θαντέρα ως την Τρίτη Γη προοριζόταν αρχικά για ενήλικο κοινό (προβλήθηκε για πρώτη φορά στη βραδινή ζώνη) αλλά τελικά βρήκε την επιτυχία του ανάμεσα στα ανήλικα μέλη των οικογενειών που το παρακολουθούσαν.

Αστυνόμος Σαΐνης

«Πρόβλημα, πρόβλημα, πες μου πώς το λύνεις… Αστυνόμος Σαΐνης». Ο δαιμόνιος ντετέκτιβ που έδωσε νόημα στην φράση «εμπρός καλό μου πόδι» διάβαζε μηνύματα που… αυτοκαταστρέφονταν, έκρυβε κάτω από την γκρίζα καμπαρντίνα του ένα σωρό προχωρημένα για την εποχή τους τεχνολογικά gadgets και κατάφερνε πάντα να μπλέκει στις πιο σουρεάλ περιπέτειες.

Οι Φωτεινούληδες

«Αγάπη, τι σημαίνει; Να κάνεις το καλό και να το ρίχνεις στο γιαλό. Μα ποιος λέει τέτοια πράγματα τη σήμερον ημέρα;». Η απτή απόδειξη ότι κάθε εποχή πιστεύουμε στην… αγνότητα των προηγούμενων ήταν το τραγούδι στην ονειρική εισαγωγή των Φωτεινούληδων. Το αγαπημένο αυτό cartoon που βλέπαμε κατά βάση σε βιντεοκασέτες ήταν δημιούργημα της Marvel Productions (ναι, της Marvel Productions του Spiderman και των Transformers) και προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1986 ως μέρος της σειράς My Little Pony and Friends (εναλλασσόμενο με τις Βαβουροπατάτες και τα Παιδιά του Ονείρου).

Τάο Τάο

Στις (πολύ) αρχές της δεκαετίας του ’80 βλέπαμε στην τηλεόραση, και αργότερα σε βιντεοκασέτες, τις περιπέτειες του μικρού πάντα Τάο Τάο που ζούσε στην καλά κρυμμένη Κοιλάδα (ναι, σκέτο Κοιλάδα) μαζί με τη μαμά του, την Μητέρα Πάντα, στην οποία άρεσε πολύ να διηγείται παραμύθια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v