Φεστιβάλ Επιδαύρου 2013: Οι παραστάσεις που θα δούμε

Φεστιβάλ Επιδαύρου 2013: Οι παραστάσεις που θα δούμε
Φεστιβάλ Επιδαύρου 2013: Οι παραστάσεις που θα δούμε
Εννέα παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο, τέσσερις στο Μικρό, δύο γεμάτοι καλοκαιρινοί μήνες. Δύο αρχαίες τραγωδίες, ένα σατυρικό δράμα, δύο αριστοφανικές κωμωδίες και μία του Μενάνδρου, μια πειραματική παράσταση με αποσπάσματα των τριών τραγικών, και μια έκπληξη στην καρδιά του Δεκαπενταύγουστου. Δεν πρέπει να υπάρχει φίλος του Φεστιβάλ Επιδαύρου παραπονεμένος φέτος –εκτός ίσως από τους αναποφάσιστους, που θα δυσκολευτούν να επιλέξουν Σαββατοκύριακο.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

5-6 Ιουλίου – Μήδεια του Ευριπίδη από το Θέατρο Βασιλάκου
Η Μήδεια στην παράσταση του Σπύρου Ευαγγελάτου που ανοίγει φέτος την αυλαία του φεστιβάλ είναι… άνδρας! Ο Γιώργος Κιμούλης επιστρέφει στην Επίδαυρο και ερμηνεύει την αρχετυπική ηρωίδα του Ευριπίδη, σε μια ιδιαίτερη παράσταση που παίζεται μόνο από άνδρες, με τη χρήση μάσκας.

12-13Ιουλίου – Πλούτος του Αριστοφάνη από τον Θεατρικό Οργανισμό Ακροπόλ
Ο Διονύσης Σαββόπουλος αυτή τη φορά υπογράφει όχι μόνο τη μουσική, αλλά και τη σκηνοθεσία του αριστοφανικού Πλούτου. Πρωταγωνιστούν μαζί του οι Νίκος Κουρής, Χρήστος Λούλης, Αμαλία Μουτούση και Μάκης Παπαδημητρίου.

19-20 Ιουλίου – Σαμία του Μενάνδρου από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου
Χορός και τραγούδι κυριαρχούν στη φημισμένη παράσταση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, που επιστρέφει στην Επίδαυρο και πάλι με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στη διανομή. Η χρήση της καθαρεύουσας στη μετάφραση παραπέμπει στην Αθήνα των αρχών του 20ού αιώνα και η σκηνοθεσία στο κωμειδύλλιο.

26-27 Ιουλίου – Ειρήνη του Αριστοφάνη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Οι Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και Φάνης Μουρατίδης πρωταγωνιστούν στην πάντα επίκαιρη Ειρήνη (του 421 π.Χ.), όπου ο Αριστοφάνης καταγγέλλει τον πόλεμο, υμνεί την αγροτική ζωή και ταυτόχρονα παρωδεί το θέατρο της εποχής του. Σκηνοθετεί ο Σωτήρης Χατζάκης.

2-3 Αυγούστου – Κύκλωψ του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο
Ο Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί το μοναδικό σατυρικό δράμα που έφτασε ακέραιο ως τις μέρες μας. Το έργο πραγματεύεται τις περιπέτειες του Οδυσσέα και των συντρόφων του στα χέρια του Πολύφημου. Πρωταγωνιστούν οι Νίκος Καραθάνος, Δημήτρης Πιατάς και Νίκος Χατζόπουλος.

9-10 Αυγούστου – Τραχίνιες του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο μετά την επιτυχημένη Άλκηστη και σκηνοθετεί έναν 26μελή θίασο σε μία από τις σπουδαιότερες τραγωδίες του Σοφοκλή. Πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, οι Φιλαρέτη Κομνηνού, Άννα Μάσχα, Αργύρης Ξάφης, Κώστας Μπερικόπουλος, Θάνος Τοκάκης.

16 Αυγούστου – Γκόλφω του Σπυρίδωνος Περεσιάδη από το Εθνικό Θέατρο
Ο Νίκος Καραθάνος μας μεταφέρει σε ένα σκοτεινό «μαύρο» όνειρο στα βουνά του Χελμού, διατηρώντας τον δεκαπεντασύλλαβο, ανανεώνοντας το έργο σκηνοθετικά, δίνοντάς του νέα πνοή, για μία νύχτα στην Επίδαυρο.

23-24 Αυγούστου – Τρωάδες του Ευριπίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
Τριάντα δύο μουσικοί και δεκατέσσερις ηθοποιοί επιχειρούν μια μουσική ανάγνωση σε ένα κλασικό έργο, το οποίο αποτυπώνει το θρίαμβο και την εξουσία των νικητών μέσα από τα πάθη και τον όλεθρο των ηττημένων. Σκηνοθετεί ο Θοδωρής Αμπαζής, και πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Άννα Κοκκίνου, Κόρα Καρβούνη, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης.

31 Αυγούστου – Άσκηση Επίδαυρος-Σύσσημον από την Εταιρεία Θεάτρου Χώρος
Με στόχο την ουσιαστική έρευνα, η ομάδα Χώρος προσεγγίζει το αρχαίο θέατρο μέσα από σπαράγματα των τριών τραγικών και κομμάτια από το Σύσσημον του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Σκηνοθετεί ο Σίμος Κακάλας και πρωταγωνιστούν οι Έλενα Μαυρίδου, Δήμητρα Κούζα, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Κρανιώτης.

Και στο Μικρό Θέατρο, στην Αρχαία Επίδαυρο…

5-6 Ιουλίου – Σταμάτης Κραουνάκης & Σπείρα Σπείρα: Αριστοφάνης τώρα - το γλέντι της κωμωδίας
Το Αριστοφάνης τώρα –με όχημα τη μουσική– είναι ένας μεγάλος ύμνος στην πόλη, στη δημοκρατία, στον τόπο που γέννησε τους ποιητές και ένα σκληρό χαστούκι στη διαφθορά.

12-13 Ιουλίου – Συναυλία με την Ηρώ & τον Javier di Ciriaco
Querer είναι ο τίτλος της μουσικής συνάντησης του αργεντίνου ερμηνευτή του Sexteto Milonguero, Javier Di Ciriaco, με την Ηρώ: Μαζί, υπόσχονται να μας ταξιδέψουν στους δρόμους της Αργεντινής και τα μονοπάτια του τάνγκο.

19-20 Ιουλίου – Encardia
Από τα χωριά της Κάτω Ιταλίας έρχονται τραγούδια πολυφωνικά, χοροί εκστατικοί και θρύλοι μαγικοί. Αυτή την παραδοσιακή μουσική της Μεσογείου αναζητούν και ερευνούν οι Encardia δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις τοπικές διαλέκτους, κυρίως στα γκρεκάνικα, διάλεκτο ποιητική και τραγουδιστή, που συνδιαλέγεται με κιθάρες, φυσαρμόνικες, ακορντεόν και κρουστά, και χορεύει στους ρυθμούς της ταραντέλας pizzica pizzica.

26-27 Ιουλίου - Ηλίας Ανδριόπουλος: Μια διαδρομή από τα Γράμματα στον Μακρυγιάννη στις Ωδές του Ανδρέα Κάλβου
Αγαπημένα τραγούδια από τους κύκλους «Γράμματα στο Μακρυγιάννη», «Λαϊκά Προάστια», «Προσανατολισμοί» «Αργοναύτες» και «Ωδές». Ένα κουαρτέτο κλασικού κλίματος, που αποτελείται από πιάνο, βιολί, βιολοντσέλο και μαντολίνο, θα αποδώσει μοναδικά τις συνθέσεις του Ηλία Ανδριόπουλου, μέσα από νέες και φρέσκιες ενορχηστρώσεις του συνθέτη. Το πρόγραμμα και τις δυο βραδιές θα ερμηνεύσουν οι καλλιτέχνες Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Θεοδώρα Μπάκα. Φιλική συμμετοχή η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή.

Info:
Οι παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο ξεκινούν στις 21.00, και στο Μικρό στις 21.30, εκτός εάν αναφέρεται κάτι διαφορετικό στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ
Τα εισιτήρια για το Μικρό Θέατρο κυμαίνονται στα 20-25€ (φοιτητικά και άνω των 65 στα 10€, ανέργων και ΑΜΕΑ στα 5€)
Τα εισιτήρια για το Αρχαίο Θέατρο ξεκινούν από 10€ (για το Άνω Διάζωμα) και φτάνουν έως τα 45€ για τις VIP θέσεις στις πρώτες κερκίδες.
Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινά τρεις εβδομάδες πριν από κάθε παράσταση, τόσο online όσο και σε πολλές διευθύνσεις ανά την Αθήνα και την Επίδαυρο, τις οποίες μπορείτε να δείτε εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v