Suicidal Angels: «Έχει έρθει η ώρα οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι να ρίξουν μια ματιά κατά δω»

Suicidal Angels: «Έχει έρθει η ώρα οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι να ρίξουν μια ματιά κατά δω»
Thrash metal στην Ελλάδα; Και όμως, οι Suicidal Angels το «ζωντάνεψαν» στις αρχές των ‘00s και το κρατούν ακόμα ζωντανό με μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα.Δημιουργήθηκαν το 2001 από τον κιθαρίστα και τραγουδιστή Νίκο Μελισσουργό ως σχολική μπάντα και δεν άργησαν, ύστερα από πολλές προσπάθειες και αποστολές demo, να κλείσουν το πρώτο τους live στο εξωτερικό το 2005 στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει τέσσερα studio albums και συνεχίζουν ακάθεκτοι.

«Ήταν μια μαθητική τρέλα, μη φανταστείς κάτι ιδιαίτερο. Ψιλοδιασκευές παίζαμε στην αρχή. Δεκαπέντε χρονών δεν έχεις την ωριμότητα να κάνεις οτιδήποτε. Μεγαλώνοντας και τελειώνοντας το σχολείο γνώρισα τον Ορφέα τον drummer και με κάποιες αλλαγές στο line up καταφέραμε να βγάλουμε τον πρώτο δίσκο το 2007, παρά τις αντιξοότητες», θυμάται ο Νίκος. «Απευθυνθήκαμε σε πάρα πολλές εταιρείες στην αρχή. Τότε το Internet δεν ήταν και τόσο διαδεδομένο. Τότε ήσουν ‘ταχυδρομείο, πακετάκι, βιογραφικό’. Η πρώτη μας εταιρεία ήταν η καλιφορνέζικη OCM, ενώ το 2009 κερδίσαμε σε έναν διαγωνισμό και κάναμε συμβόλαιο με την Nuclear Blast. Στην Ελλάδα μας βλέπανε σαν εξωγήινους που παίζαμε thrash, ‘που το θυμηθήκατε αυτό;’ μας έλεγαν». Το περιεχόμενο των κομματιών τους είναι κατά κύριο λόγο εναντίον οποιασδήποτε μορφής υποδούλωσης, θρησκευτικής ή μη. «Κάποια προσωπικά βιώματα επίσης, κάποια στραβή από το παρελθόν, τέτοια πράγματα. Πάντως όχι λουλούδια και έρωτες. Αυτά τα έχουμε αφήσει στους σκυλάδες Πλούταρχο κτλ.», λέει ο Νίκος.



«Σήμερα, η ελληνική metal σκηνή έχει ανέβει τρία σκαλιά παραπάνω από τότε που ξεκινούσαμε. Την τελευταία τετραετία μάλιστα έγινε αυτό που λέμε thrash revival, έχει ξαναγυρίσει αυτό το είδος στο προσκήνιο. Ξεπετάγονται από παντού μπάντες με πιτσιρικάδες που παίζουν εξαιρετική μουσική και στην Ελλάδα και έξω. Τα συγκροτήματα ασχολούνται περισσότερο με αυτό που κάνουν, αφιερώνουν χρόνο για πρόβες, χρόνο και χρήμα για εξοπλισμό», προσθέτει. «Νομίζω έχει έρθει η ώρα οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι να ρίξουν μια ματιά κατά δω γιατί υπάρχουν πάρα πολλές αξιόλογες μπάντες σε όλα τα είδη του metal», αναφέρει ο ίδιος.

Για τα «μυστικά» της επιτυχίας στα πρώτα βήματα ενός συγκροτήματος, ο Νίκος θεωρεί ότι το συγκρότημα θα πρέπει να πιστέψει αυτό που κάνει και να το κάνει όσο πιο καλά μπορεί. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Κονέ και τέτοια πράγματα δεν υπάρχουν πλέον. Δυσκολίες πάντα υπάρχουν, δεν ξέρεις πού να απευθυνθείς για live, δεν γνωρίζεις ποιος μπορεί να είναι ο ενισχυτής που σου ταιριάζει, δεν ξέρεις πως θα βρεις εταιρεία διανομής, πώς θα βγεις στο εξωτερικό. Νομίζω όμως, ότι η δυσκολία είναι μόνο στο μυαλό μας.

»Για να πετύχεις καλό θα είναι να ξεχάσεις τον καφέ, την διασκέδαση και οτιδήποτε πιθανώς να σε αποσπάσει από τον στόχο σου. Γιατί αν θέλεις να βγεις στο εξωτερικό χρειάζεται χρήμα, λεφτά που θα πρέπει να εξοικονομήσεις από κάπου. Εισιτήρια, ξενοδοχεία, φαγητό, πρέπει να έχεις χρήματα καβάτζα για να βγεις σε περιοδεία. Τα festival σου λένε ‘έλα να παίξεις, αλλά βάλε εσύ τα έξοδα’. Θα πρέπει να κάνεις μερικές θυσίες, να στείλεις καμιά πενηντάρια mail και κάποιος θα σου απαντήσει. Κάνοντας την αρχή, θα έρθει και ο δεύτερος και ο τρίτος…», επισημαίνει.



Για μια ελληνική μπάντα, το να καταφέρει να ‘βγάλει το ψωμί’ της παίζοντας μόνο στην Ελλάδα είναι αδύνατο κατά τον Νίκο. «Δεν έχουμε ούτε τις υποδομές ούτε τους χώρους. Το εξωτερικό είναι μονόδρομος για το heavy metal τουλάχιστον. Συν το γεγονός ότι εδώ υπάρχει μεγάλος αντιεπαγγελματισμός από πολλούς διοργανωτές και σε θέματα οργάνωσης και αντιμετώπισης της ελληνικής μπάντας. Στο εξωτερικό δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον σε εμάς μέχρι τώρα. Πήγαμε τον Γενάρη στο Μεξικό και την Βραζιλία και δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα και αντιμετωπίσαμε προβλήματα στην Ελλάδα. Δεν καταλαβαίνω γιατί», αναρωτιέται.

Οι Suicidal Angels θα συνεχίσουν την περιοδεία τους σε φεστιβάλ του εξωτερικού στην Γερμανία, την Πολωνία, το Βέλγιο και μετά την λήξη της μπαίνουν στο studio για να ηχογραφήσουν τον νέο τους δίσκο, ο οποίος αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2014 με την αυστριακή Noise Art Records.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v