Firewind: «Ο καλύτερος τρόπος για να προωθήσεις την δουλειά σου είναι το touring»

Firewind: «Ο καλύτερος τρόπος για να προωθήσεις την δουλειά σου είναι το touring»
Οι πιο… «νέοι» από τους «παλιούς» της ελληνικής metal σκηνής, οι Firewind έχουν κλείσει ήδη μια δεκαετία και κάτι στον χώρο και η πορεία τους, από το 1998, όταν και δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα είναι συνεχώς ανοδική. Έχουν κυκλοφορήσει συνολικά επτά studio abums, οι περιοδείες τους σε παγκόσμια κλίμακα ακολουθούν η μία την άλλη, ενώ κατόρθωσαν να γίνουν η πρώτη metal μπάντα στην ιστορία που βρέθηκε στο Νο1 του ελληνικού chart πωλήσεων δίσκων.

«Η ιδέα για την μπάντα ξεκίνησε το ’98 όταν ακόμα ήμουν φοιτητής στο Berklee College of Music στην Βοστώνη. Αφού αποφοίτησα, προσπάθησα να κάνω κάποια δικά μου demo με φίλους από το κολλέγιο. Δεν ήμασταν ακριβώς μπάντα, περισσότερο ήμασταν project, το οποίο και ονόμασα Firewind», λέει o Κώστας Καραμητρούδης, κατά (metal) κόσμον Gus G, κιθαρίστας του σχήματος αλλά και του Ozzy Osbourne.

«Στέλναμε τα demo σε δισκογραφικές ανά τον κόσμο και σε κάποια φάση ενδιαφέρθηκε μια μικρή εταιρεία από την Αμερική, η Leviathan και μου πρόσφερε συμβόλαιο. Κάπως έτσι ηχογραφήσαμε το πρώτο μας άλμπουμ. Οι πρώτοι μας δίσκοι ήταν με session μουσικούς. Το line up σταθεροποιήθηκε το 2005», εξηγεί ο ίδιος. «Τα πράγματα έχουν αλλάξει σήμερα. Υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη στον χώρο, οι μπάντες σκέφτονται πιο επαγγελματικά και κάνουν περισσότερες κινήσεις στο εξωτερικό. Απλά από τις καινούργιες δεν έχω ακούσει κάποια που να έχει κάτι δικό της, κάτι original. Όχι ότι εμείς εφηύραμε την φλόγα, heavy metal παίζουμε, αλλά έχουμε δικό μας στυλ που το δίνουμε», προσθέτει.



«Αν παίξεις heavy metal μουσική με ξένο στίχο, η αγορά σου είναι όλος ο κόσμος. Κατευθείαν θα πρέπει να βρεις μια εταιρεία που θα έχει παγκόσμια ή ευρωπαϊκή διανομή. Πάντως ο καλύτερος τρόπος για να προωθήσεις την δουλειά σου είναι το touring. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει και δεν είναι καθόλου εύκολο. Είσαι πολύ καιρό μακριά από το σπίτι σου, οι όροι δεν είναι πάντα ό,τι καλύτερο και όταν ξεκινάς κανείς δεν σε περιμένει με ανοιχτές αγκάλες. Πρέπει να βγάλεις ένα όνομα, να το κερδίσεις με κόπο και ιδρώτα. Να το χτίσεις».

Ο Κώστας στέκεται και στην ελληνική κουλτούρα, η οποία δεν είναι τόσο ‘φιλική’ προς τον τον metal ήχο, αλλά ευτυχώς δείχνει να αλλάζει. «Κάποιος πρέπει να ακούσει μπουζούκι και ελληνικό στίχο για να ταυτιστεί. Το ξένο το φοβάται ο Έλληνας στην μουσική. Αλλά βλέπεις και στο κοινό μας πιτσιρίκια 14 χρονών με τους γονείς τους και καταλαβαίνεις ότι ξεπηδά μια γενιά που σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με τους παλιούς. Τα περί σατανισμού έχουν εκλείψει πλέον. Έχουμε εξελιχθεί, ευτυχώς», αναφέρει.



Οι καλές αναμνήσεις από το παρελθόν δεκάδες, όπως λέει: «Το 2008 παίξαμε στο Download Festival, από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Επίσης, ακόμα θυμάμαι την πρώτη μας συναυλία στην Ιαπωνία πριν δέκα χρόνια, ήμασταν οι μόνοι Έλληνες καλλιτέχνες που έχουν παίξει εκεί, όπως και την συνεργασία μου με τον Ozzy με τον οποίον περιόδεψα από το 2009 μέχρι το 2012. Εκείνος με προσέγγισε και ταξιδεύαμε σε ολόκληρο τον κόσμο για τέσσερα χρόνια. Εννοείται ότι με τους Firewind έχουμε μια καριέρα, αλλά το να παίζεις με τον Ozzy, το level της δημοσιότητας είναι πολύ διαφορετικό».

Οι Firewind έχουν στα σκαριά ένα νέο άλμπουμ με ζωντανές ηχογραφήσεις από Ευρώπη και Ελλάδα ονόματι “Apotheosis 2012”, ενώ συνεχίζουν την περιοδεία τους σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ μέχρι και τον Αύγουστο. Παράλληλα, ο Κώστας δουλεύει τον πρώτο του σόλο δίσκο, ο οποίος θα κυκλοφορήσει το 2014 με αρκετούς guest στα φωνητικά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v