Οι οργανωμένες ποδηλατικές συναντήσεις της πόλης

Οι οργανωμένες ποδηλατικές συναντήσεις της πόλης
Το πασίγνωστο ρητό «ισχύς εν τη ενώσει» έχει βρει τεράστια ανταπόκριση και στους λάτρεις του ποδηλάτου – ερασιτέχνες ή επαγγελματίες – οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να οργανωθούν σε ποδηλατοομάδες και συλλόγους και να ξεχυθούν στους δρόμους των πόλεων. Αν είστε κι εσείς λοιπόν, από αυτούς που αναζητούν βοήθεια, πληροφορίες ή απλώς παρέα για τις διαδρομές τους στην αφιλόξενη για τους ποδηλάτες πόλη, ακολουθούν μερικοί από τους πολυπληθέστερους ποδηλατικούς συλλόγους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η Αθήνα σε δύο ρόδες

Freeday:
H καθιερωμένη παρασκευϊάτικη ποδηλατάδα της δημοφιλούς αθηναϊκής ομάδας, ξεκινά κατά τις 9.30 από το σταθμό του Θησείου και περιλαμβάνει την μισή,ενίοτε κι ολόκληρη την Αττική, για να ξανακαταλήξει στο Θησείο γύρω στις 2.00 το πρωί. Πληροφορίες για τον εξοπλισμό, τους κανόνες και τα έξτρα ποδηλατικά events της ομάδας θα βρείτε στην ιστοσελίδα της στο Facebook.

Περιστεροπεταλιές:  Οι ποδηλάτες του Περιστερίου οργανώνονται και κάνουν βόλτες στις γειτονιές τους, διεκδικώντας ζωτικό χώρο για τις πεταλιές τους.

Critical Mass: Αντίστοιχης λογικής με τα παρασκευιάτικα FreeDays, τα critical mass rides αποτελούν μαζικές βόλτες με ποδήλατο μια προκαθορισμένη ημέρα κάθε μήνα, ώστε να διεκδικήσουν το μερίδιο που αναλογεί στο ποδήλατο στα οδοστρώματα, χωρίς να εναντιωθούν στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς. Στα rides δεν υπάρχει αρχηγός – αυτός που είναι μπροστά, χαράζει κάθε φορά την πορεία όλης της ποδηλατοπομπής.

Podilat(iss)es Notia: Τα Νότια Προάστια οργανώνουν τις διαδρομές τους μέσω του blog και των social media της σχετικής ομάδας, και δηλώνουν πως «οργανώνουν βόλτες, πορείες και άλλες "ποδηλατοκαταστάσεις" και διεκδικούν χώρο και υποδομές για το ποδήλατο».

Bike Fantasy στον Άγιο Δημήτριο: Φαντασία και ποδηλατάδες στον Άγιο Δημήτριο, από τους φανατικούς του πεταλιού που σουλατσάρουν χρόνια στην περιοχή, αλλά πλέον το κάνουν οργανωμένα. Στην σελίδα τους στο Facebook θα βρείτε χρήσιμα links, άρθρα και αγγελίες.

Moschato Bicycle Friends: Το Μοσχάτο αριθμεί εκατοντάδες online ποδηλατόφιλους και οργανώνει βόλτες στην περιοχή και όχι μόνο. 

Ποδηλάτες Παπάγου-Χολαργού: Οι «Π.Χ.» δίνουν ραντεβού κάθε Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι στην «Ομπρέλλα», ενώ στην ιστοσελίδα τους αναρτώνται οι ποδηλατοδρομίες, οι εκδηλώσεις και οι κυκλοφορίες βιβλίων που σχετίζονται με το ποδήλατο.

Ποδηλάτες Ηρακλείου Αττικής: Τίποτα δεν πτοεί τους ποδηλάτες της συγκεκριμένης ομάδας, και συχνά-πυκνά συγκεντρώνονται στον σταθμό του ΗΣΑΠ της περιοχής και ξεκινούν για εκδρομές που συχνά φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. 

Η Θεσσαλονίκη σε… χαλαρές ρόδες

Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης: Η πολυάριθμη πρωτοβουλία ποδηλατών διοργανώνει βόλτα κάθε Τετάρτη απόγευμα στο κέντρο της πόλης, αλλά έχει εκπονήσει και πλήρη μελέτη για την προώθηση της ποδηλατικής συνείδησης στην Θεσσαλονίκη. 

BikeRespect.gr: Ξεκίνησε από το μεράκι δέκα ποδηλατών και κατέληξε σε ένα κίνημα καθημερινών οδηγών που προσπαθούν να κάνουν την πόλη πιο ανθρώπινη, πιο όμορφη – και τα καταφέρνουν ακόμη και μέσα από το φωτεινό site τους, στο οποίο αναρτώνται νέα, δράσεις όπως τα ποδηλατικά Friday Night Fevers και διαγωνισμοί ποδηλατικής φωτογραφίας.

Καλές διαδρομές!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v