Eurovision 2013: Όσα θα δούμε και θα ακούσουμε

Eurovision 2013: Όσα θα δούμε και θα ακούσουμε
του Γιώργου Κόκουβα

Ποιοι διεκδικούν επάξια φέτος τα «ντουζ πουάν» μας; Χάρη στην περσινή εύκολη νίκη της Loreen με το Euphoria, η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στο Μάλμε της Σουηδίας. Οι δύο ημιτελικοί θα λάβουν χώρα την Τρίτη 14 και την Πέμπτη 16 Μαΐου, από όπου θα προκύψουν οι 20 υποψήφιοι για τον μεγάλο τελικό του Σαββάτου, όπου θα προστεθούν οι «Big 5» και η περσινή νικήτρια χώρα. Η ελληνική συμμετοχή, ήτοι ο Αγάθωνας και οι Koza Mostra με το «Alcohol is Free» θα εμφανιστεί ένατη στον β’ ημιτελικό της Πέμπτης.

Και αφού τελειώσαμε με τις διαδικαστικές λεπτομέρειες, ας προχωρήσουμε στο ψητό: Ποια τραγούδια θα μας απασχολήσουν φέτος; Ποιες χώρες είναι τα φαβορί και ποιες είναι οι δικές μας προβλέψεις για το Alcohol is Free και τις υπόλοιπες συμμετοχές; Εμείς κάναμε την μελέτη μας, ανοίξαμε τον μουσικό μας καζαμία και σας παρουσιάζουμε:

-Τα φαβορί

*Δανία – Only Teardrops




Τα στοιχήματα της δίνουν την πρωτιά: Μια κοπελίτσα –όχι και τόσο σέξι όσο θα περίμενε κανείς-, ένας τύπος με φλάουτο για την απαραίτητη φολκ νότα που είναι της μόδας τελευταία και συνοδεύει άριστα το περίεργο όνομα της καλλιτέχνιδας (την λένε… Έμιλι του Δάσους) και μια αξιοπρεπής ποπ μελωδία είναι το μίγμα που πιθανότατα θα φέρει την Δανία στην τριάδα, αν όχι στην κορυφή.

*Ουκρανία – Gravity



Πεταλουδίτσες και άλλες σαχλίτσες για τινέιτζερς σε συσκευασία μελαχρινής ομορφούλας περιλαμβάνει η αισθητική της φετινής ουκρανικής συμμετοχής που έρχεται μέχρι στιγμής δεύτερη στις αποδόσεις των στοιχημάτων, αλλά δεν πείθει κανέναν που έχει μυαλό άνω των 18 ετών.

*Νορβηγία – I feed you my love



Πιο δυναμικό, σκοτεινό (αλλά βαρετό) από τα υπόλοιπα, το τραγούδι της Νορβηγίας περιλαμβάνει τον πολύ ουσιαστικό τίτλο «σε ταΐζω την αγάπη μου» αλλά δυστυχώς δεν μας χορταίνει. Οι εταιρίες στοιχημάτων από την άλλη έχουν διαφορετική άποψη και την κατατάσσουν στην τρίτη θέση.

*Ρωσία – What if



«Τι θα γινόταν αν γινόμασταν όλοι ένα», «μαζί θα αλλάξουμε τον κόσμο», και άλλα τέτοια πρωτότυπα και μετριοπαθή υπόσχεται η μπαλάντα εκ Ρωσίας με την συμπαθή νεαρή αοιδό που έρχεται τέταρτη στα στοιχήματα. Και μπορεί να βαριόμαστε από το δέκατο δευτερόλεπτο, αλλά μετά την νίκη της αίσχιστης μπαλάντας του Αζερμπαϊτζάν προ διετίας, όλα τα περιμένουμε.

*Ιταλία – L’ essenziale



Αν δεν ήταν τόσο γλυκανάλατη και αδιάφορη, αυτή η μπαλάντα με τον ιταλικό στίχο και τον αοιδό που λανσάρει μια χιπστερική εκδοχή του Ramazzoti ίσως και να είχε επιτυχία. Με αυτά τα δεδομένα όμως, πολύ αμφιβάλλουμε, και διαφωνούμε με τα γραφεία στοιχημάτων που το βλέπουν στην πεντάδα.

-Όσα θα συζητηθούν

*Ηνωμένο Βασίλειο



Κανείς δεν ψηφίζει το Ηνωμένο Βασίλειο. Κανένας καλλιτέχνης δεν θέλει να εκπροσωπήσει το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά όλο κάτι σκαρφίζονται στην Γηραιά Αλβιόνα και μας εκπλήσσουν: Αυτή τη χρονιά, αποφάσισαν να στείλουν μια φίλη από τα παλιά, την Bonnie Tyler. Η μπαλάντα με την οποία διεκδικεί το δωδεκάρι μας είναι ό,τι και η ίδια (ελαφρώς ξεπερασμένη), αλλά η προσπάθεια και η νοσταλγία μετράει. Άλλωστε, η ελληνική ψηφοφορία του OGAE (του επίσημου ελληνικού fan club του θεσμού) την φέρνει ήδη στην έκτη θέση.

*Φινλανδία



‘Marry me’ λέγεται το τραγούδι της Φινλανδίας, και πέρα από την νυφική αμφίεση της ξανθιάς τραγουδίστριας, η συγκεκριμένη συμμετοχή απειλεί να τραβήξει τα βλέμματα για έναν ακόμη λόγο: Η καλλιτέχνιδα δήλωσε πως θα δώσει ένα παθιασμένο φιλί με χορεύτριά της επί σκηνής, για να δηλώσει την συμπαράστασή της στον αγώνα των ομοφυλόφιλων για ισότητα. Αναμένουμε να δούμε αν θα το τολμήσει τελικά ή θα… της βάλει χέρι η EBU (το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κρατικών Τηλεοπτικών Ιδρυμάτων που διοργανώνει την Eurovision).

*Η Ελλάδα και η Κύπρος



Ο Αγάθωνας και οι Koza Mostra φιγουράρουν προς το παρόν στην δωδέκατη θέση των στοιχηματικών προβλέψεων, ενώ οι ίδιοι οι έλληνες φαν του θεσμού θεωρούν σε σχετικό poll πως θα πατώσουμε. Μετριοπαθείς με άλλα λόγια οι ελπίδες μας για την συμμετοχή, την ίδια ώρα που ο Αγάθωνας μιλά παντού για πρωτιά. Πάντως, για να είμαστε ειλικρινείς, έχοντας ακούσει τα περισσότερα φετινά κομμάτια, στέλνουμε ένα από τα πιο ευχάριστα τραγούδια της φετινής διοργάνωσης.



Η Κύπρος από την άλλη, στέλνει άλλη μια δακρύβρεχτη μπαλάντα με την ωραία φωνή της Δέσποινας Ολυμπίου, αλλά δύσκολα θα γλιτώσει τα χασμουρητά του κοινού και ακόμη πιο δύσκολα θα περάσει στον τελικό. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για… τριακοστή θέση – εδώ που τα λέμε, η Κύπρος μπορούσε και καλύτερα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v