Δημήτρης Καλαντζής: «Οι λαϊκές μουσικές του κόσμου συνομιλούν»

Δημήτρης Καλαντζής: «Οι λαϊκές μουσικές του κόσμου συνομιλούν»
Συνεχώς «ανήσυχος» μουσικά, με μεγάλη πορεία στον χώρο της ελληνικής τζαζ και όχι μόνο, ο Δημήτρης Καλαντζής σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και στο Αθηναϊκό Ωδείο. Το 1990 ξεκίνησε σπουδές στη Liszt Ferenc Academy of Music -jazz department και αποφοίτησε το 1994, ενώ έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς της ελληνικής και διεθνούς σκηνής της jazz, όπως οι Andy Sheppard, Alex Foster, Ralph Peterson, Rex Richardson, Dennis Baptiste, Abram Wilson, Marcelo Peliteri, Ron Afif, Tony Remy, Amik Guerra και Τάκης Πατερέλης, Τάκης Μπαρμπέρης, Γιώργο Φακανάς, Δήμος Δημητριάδης, Δημήτρης Βασιλάκης και πολλούς άλλους.

«Όπως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, σε κάποια στιγμή συμβαίνει κάτι σαν κεραυνοβόλος έρωτας. Αρκούσε η συλλογή του Parker και το Trio Pianism του Michel Petrucciani. Η απίστευτη ενέργεια που έχει αυτή η μουσική, είναι καθοριστική», λέει στο In2life για το πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με την τζαζ, ενώ για την σύνδεση ελληνικής και τζαζ παράδοσης σημειώνει: «Με κάποια διαδικασία, όσο κανείς κοιτάει μέσα στην ουσία τους, οι λαϊκές μουσικές του κόσμου βρίσκουν τον τρόπο να ‘συνομιλούν’».



«Εννοείται πως η ψυχή της τζαζ, αλλά και γενικότερα της μουσικής, βρίσκεται στα lives, οι δίσκοι υπάρχουν γιατί δεν μπορούμε όλοι να βρεθούμε σε όλα τα μέρη και όλες τις στιγμές που παίζεται μουσική. Υπάρχει δισκογραφική παραγωγή στην Ελλάδα και μάλιστα εξαιρετική».

Για το κατά πόσο ένας καλλιτέχνης μπορεί να ζήσει από την μουσική του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα σε λίγο δεν θα μπορεί να ζήσει κανείς, έτσι κι αλλιώς, οι μουσικοί της τζαζ είναι μάλλον κάπως πιο σκληραγωγημένοι σ αυτό το θέμα». Παράλληλα, θεωρεί πως αν και η μουσική δεν θα πρέπει να είναι ανταγωνιστική, υπάρχουν πολλοί Έλληνες τζαζίστες που μπορούν να σταθούν και στο εξωτερικό.



Ο Δημήτρης Καλαντζής θα παρουσιάσει στις 12 Μάιου δικές του συνθέσεις στην σκηνή του Half Note, ενώ ήδη έχει κυκλοφορήσει το νέο του άλμπουμ “Modes & Moods”, στο οποίο με την συνδρομή σπουδαίων μουσικών της ελληνικής τζαζ σκηνής και την εξαιρετική Ορχήστρα Πατρών, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη εισβάλλουν στο αρμονικό σύμπαν του Μίκη Θεοδωράκη.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v