Π. Καρκατσούλης: Η γραφειοκρατία μας κοστίζει 14,5 δισ. τον χρόνο

Για να μπορέσει να εξηγήσει κάποιος σήμερα τα προβλήματα του ελληνικού δημοσίου, όπως επισημαίνει ο κ. Παναγιώτης Καρκατσούλης, Διδάκτωρ στην Κοινωνιολογία του Δικαίου, θα πρέπει να πάει αρκετά χρόνια πίσω. «Αν δείτε το πράγμα ιστορικά, από την απελευθέρωση μέχρι τώρα θα διαπιστώσετε ότι δημιουργήθηκε ένα ιδιαίτερο μόρφωμα. Μια πολύ ιδιαίτερη κρατική ταυτότητα που αποτελούταν από δύο κομμάτια αντίθετα μεταξύ τους», λέει.

«Από την μία έχουμε ένα κράτος δυτικού τύπου, όμως επειδή το υπόστρωμα πάνω στο οποίο αυτό ακουμπάει είναι πράγματα που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις λαού, πολιτών και εξουσίας, αυτό το πελατειακό δίκτυο δηλαδή, όλοι οι θεσμοί του επηρεάζονται άμεσα από αυτό. Έτσι με αυτές τις δυνάμεις που είχαμε στην Ελλάδα, φτιάξαμε ένα δυτικό κράτος, το οποίο εν τέλει αποδείχτηκε τερατόμορφο», εξηγεί.

Δείτε το πρώτο μέρος της συνέντευξης, όπου ο κ. Καρκατσούλης εξηγεί τις βασικές αιτίες του κακού στο ελληνικό δημόσιο, δηλαδή τις πελατειακές σχέσεις, τον κρατικό παρεμβατισμό, το παρασιτικό στρώμα που δημιουργήθηκε από το πολιτικό μας σύστημα, αλλά και την αδυναμία της Κοινωνίας των Πολιτών.

 

«Το πλαίσιο αυτό μας πηγαίνει πολύ πίσω, δείχνει ότι στην Ελλάδα χρειάζονται να γίνουν πράγματα και θάματα», προσθέτει ο κ. Καρκατσούλης. «Αυτά δεν έγιναν ποτέ και έτσι οδηγηθήκαμε σε έναν δημόσιο τομέα τερατώδη, όπως αποκαλύπτεται τώρα. Διότι αν τώρα με ρωτήσετε πόσο πρέπει να μικρύνουμε τον δημόσιο τομέα, θα σας ακουστεί εξωφρενικό, αλλά θα σας απαντήσω ότι δεν έχει σημασία αν απολυθούν είκοσι χιλιάδες άτομα. Πιστεύω ότι το ελληνικό κράτος θα πρέπει αύριο το πρωί να πετάξει 100, 400, 500 χιλιάδες άτομα. Αυτά που σήμερα κάνει το ελληνικό κράτος, θα μπορούσε να τα κάνει με το ένα έκτο των υπαλλήλων του», προσθέτει.

Δείτε το δεύτερο απόσπασμα της συνέντευξης, όπου ο κ. Καρκατσούλης αναφέρεται στο θέμα της προσχηματικής απόλυσης των επίορκων, αλλά και στην αναγκαιότητα της διάκρισης της εκτελεστικής εξουσίας από την νομοθετική. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Είμαστε η μοναδική περίπτωση χώρας όπου οι εκλεγμένοι με βάση τα πελατειακά δίκτυα βουλευτές προΐστανται μονάδων του κράτους και της διοίκησής του. Αυτό πρέπει να κοπεί αμέσως. Δηλαδή, αν είσαι βουλευτής δεν θα είσαι Υπουργός. Πάπαλα. Τέρμα».

 

Εν συνεχεία, ο κ. Καρκατσούλης τονίζει ότι αν θα πρέπει να ξεκινήσει κάποιος από κάπου την εξυγίανση του Δημόσιου Τομέα, αυτό το «κάπου» θα πρέπει να είναι το τι κάνει το κράτος. «Το κράτος έχει αυτή τη στιγμή μόνο στο κέντρο 23.142 καταγεγραμμένες αρμοδιότητες. Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα απ’ ό,τι κάνετε στην καθημερινότητά σας στο οποίο να μην μπορεί να παρέμβει το κράτος. Μην κοιτάτε που δεν παρεμβαίνει εν τοις πράγμασι, θα μπορούσε να το κάνει γι’ αυτό και ζητάει συνεχώς περισσότερα χρήματα και περισσότερο χρόνο», αναφέρει.

«Αν εσάς σας αρέσουν οι πολεμικές τέχνες και από αυτές σας αρέσει η τέχνη τσιδαόμπα, τότε να ξέρετε ότι το ελληνικό κράτος έχει φροντίσει για εσάς. Μπορείτε να πάτε να ασκηθείτε ή ακόμα και να δουλέψετε καθώς υπάρχει ολόκληρη Ομοσπονδία για την υποστήριξη της τσιδαόμπα!», λέει χαρακτηριστικά.

Δείτε το τρίτο απόσπασμα της συνέντευξης για τις… epic αρμοδιότητες του ελληνικού κράτους, αλλά και τους λεγόμενους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης, αυτούς δηλαδή που «ρουφάνε» από τον κρατικό προϋπολογισμό χρήματα, ο ακριβής αριθμός των οποίων όπως επίσης και το ύψος των κεφαλαίων που απομυζούν είναι… άγνωστα. Σε αυτήν την τραγωδία του κρατικού προϋπολογισμού, ο κ. Καρκατσούλης αναφέρεται σε κάτι που ο κόσμος περνάει στο «ντούκου". Το πόσο μας κοστίζει σε ετήσια βάση η πολυνομία του κράτους και κατ’ επέκταση η γραφειοκρατία που προκύπτει από αυτήν. Κάθεστε;

 
«Όταν βγαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και λέει ότι το κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα είναι 14,5 δις. Ευρώ τον χρόνο δεν σαλεύει κανείς. Σου λέει και τι έγινε; Οκτώ ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, καταλαβαίνετε για τι πράγμα μιλάμε; Ίλιγγος!»,
λέει ο ίδιος.

Το χάος αυτό στον κρατικό προϋπολογισμό, ήταν αυτό που έκανε την Κυβέρνηση Στουρνάρα να οδηγηθεί στα λεγόμενα «κατώφλια». «Δηλαδή δεν με νοιάζει ούτε ποιος είστε ούτε τι κάνεις. Τριάντα τοις εκατό οριζόντιες περικοπές σε όλους. Εσύ κλέβεις; Όχι. Εγώ όμως κλέβω, όμως θα τα μοιραστούμε και θα πληρώσεις τα μισά από τα δικά μου κλεμμένα αφού το κράτος δεν μπορεί να βρει πόσα έχω κλέψει εγώ», λέει σχετικά. 

 

Εν κατακλείδι, ο κ. Καρκατσούλης τονίζει ότι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας, ίσως ο πιο σημαντικός, που κάνει το ελληνικό Δημόσιο να ασθενεί σήμερα είναι η νοοτροπία του Έλληνα. «Οι άνθρωποι δεν νοιάζονται για το Δημόσιο. Ο Έλληνας μπορεί να κατηγορεί το κράτος και να λέει πόσο μπουρδέλο είναι και τελειώνει εκεί. Άντε και ότι όλοι οι πολιτικοί είναι άχρηστοι. Μετά πάει για καφέ. Ο δυτικός δεν θα σταματήσει ποτέ εκεί, θα κάτσει να το ψάξει, να το σκαλίσει, θα κάτσει εκεί μπροστά, θα φωνάξει», αναφέρει σχετικά και προσθέτει: «Ο βασικός παράγοντας που μπορεί να σε οδηγήσει στην ανατροπή όλου αυτού του πράγματος, τσάμπα οι αναλύσεις δηλαδή, είναι η κουλτούρα. Η κουλτούρα όμως για να επηρεαστεί, θα πρέπει να πάτε στην εκπαίδευση και έτσι αρχίζουμε από τα πολύ βασικά».

Δείτε το βίντεο με το τι πρέπει να αλλάξει σύμφωνα με τον κ. Καρκατσούλη στο ελληνικό Δημόσιο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v