Ίδρυμα Χατζηκώνστα

Ίδρυμα Χατζηκώνστα
Δημιουργήθηκε με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα σε εφαρμογή της δωρεάς που είχε κάνει μέσω της διαθήκης του ο Γεώργιος Χατζηκώνστας και φέτος κλείνει τα 160 χρόνια λειτουργίας. Το ίδρυμα Χατζηκώνστα ξεκίνησε την λειτουργία του ως ορφανοτροφείο αρρένων με έδρα το κτίριο όπου σήμερα βρίσκεται η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου στην Πειραιώς. Το 1940 επιτάχθηκε και λειτούργησε ως στρατόπεδο χωροφυλακής , εν συνεχεία στρατόπεδο της ιταλικής φρουράς της Αθήνας και έπειτα ως φυλακές. Στα Δεκεμβριανά το κτίριο ανατινάχθηκε όμως το Ίδρυμα συνέχισε την λειτουργία του όσον αφορά την παιδική προστασία από το 1871 στις εγκαταστάσεις του Χαλανδρίου, όπου και συνεχίζει μέχρι σήμερα να προσφέρει έργο σε παιδιά άπορων οικογενειών.

Φιλοξενία και οικονομική στήριξη

«Αυτή τη στιγμή λειτουργούμε δύο δομές φιλοξενίας παιδιών. Η μία είναι στο Χαλάνδρι όπου φιλοξενούμε εξήντα αγόρια σε 24ωρη βάση 365 ημέρες τον χρόνο και η άλλη είναι σε συνεργασία με το Ζάννειο ορφανοτροφείο στην Εκάλη, όπου έχουμε αναλάβει την προστασία σαράντα κοριτσιών. Καλύπτουμε δηλαδή τα έξοδα που αφορούν το προσωπικό, το χαρτζιλίκι και τα ρούχα τους», λέει ο κ. Λεωνίδας Δραγουμάνος, Διευθυντής του Ιδρύματος. Παράλληλα, το Ίδρυμα βρίσκεται σε συνεννόηση με το Ζάννειο για την δημιουργία ενός μεικτού τμήματος, ώστε να μην υπάρχει διαχωρισμός αρρένων και θηλέων.

Εκτός από τις δύο παραπάνω δομές, το Ίδρυμα διαθέτει πρόγραμμα ημερήσιας φροντίδας συνολικής δύναμης τριάντα παιδιών. «Είναι φτωχά παιδιά τα οποία μένουν σπίτι τους και έρχονται και στους δύο χώρους του Ιδρύματος στην Εκάλη και το Χαλάνδρι, τρώνε, διαβάζουν, παίζουν και το βράδυ πηγαίνουν στο σπίτι τους. Παράλληλα έχουμε σε λειτουργία πρόγραμμα εξωτερικών οικοτρόφων, για μονογονεϊκές ή πολύτεκνες οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Τους προσφέρουμε μηνιαίο βοήθημα 100€ ανά παιδί, ενώ μπορεί να καλύψουμε και τα φροντιστήριά τους αν εκτιμήσουμε ότι αξίζει τον κόπο», επισημαίνει ο κ. Δραγουμάνος.

Τα παιδιά όταν τελειώσουν το Λύκειο παραμένουν κάτω από την «στέγη» του Ιδρύματος. «Δεν τα αφήνουμε μόνα τους. Όσα περάσουν σε σχολές μπαίνουν σε πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης δικό μας, αφού πρώτα εξετάσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την επιτυχία που έχουν στην ακαδημαϊκή τους καριέρα. Η βοήθεια στα αγόρια συγκεκριμένα συνεχίζεται μέχρι να τελειώσουν και το στρατιωτικό τους», λέει σχετικά.

«Κάποιοι έχουν αποφασίσει ότι τα Ιδρύματα δεν χρειάζονται»

Τα οικονομικά προβλήματα του Ιδρύματος αφορούν ως επί το πλείστον την φορολογία, αλλά και την γενικότερη άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας. «Η περιουσία μας προέρχεται από ακίνητα εμπορικής χρήσης, τα οποία όμως πλέον είναι κενά, ενώ στα νοικιασμένα με δυσκολία πληρώνουν πλέον. Για τις τραπεζικές μετοχές που είχαμε δεν χρειάζεται να το συζητήσουμε… Έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει μέρισμα. Τα έσοδά μας συρρικνώνονται ολοένα και περισσότερο και σε αυτό φροντίζει και η Ελληνική πολιτεία. Πέρυσι φορολογηθήκαμε με 800.000 ευρώ. Αν είχα στα χέρια μου αυτά τα χρήματα θα μπορούσα το πρόγραμμα των τριακοσίων παιδιών να το κάνω να υπερβεί τα χίλια», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δραγουμάνος.

«Όχι μόνο δεν εξαιρούμεθα από την φορολογία και τα χαράτσια, αλλά επιβαρυνόμαστε με επιπλέον φόρους. Το 20% επί των ακαθάριστων εσόδων που αποδίδουμε αυξήθηκε στο 27% βάση νόμου. Αυτό έχει οδηγήσει σε κλείσιμο πάρα πολλά ιδρύματα. Κάποιοι έχουν αποφασίσει ότι τα ιδρύματα δεν χρειάζονται μάλλον….», προσθέτει και τονίζει ότι το έργο των Ιδρυμάτων αποτελεί κοινωνική πολιτική που θα έπρεπε να ασκήσει το ίδιο το κράτος.

«Η πολιτική που ακολουθούμε είναι τελείως αντίθετη από το οικονομικά σωστό. Το σωστό θα ήταν να περικόπτουμε τα προγράμματα και τις δαπάνες μας, όμως κάνουμε το ακριβώς αντίθετο γιατί νομίζουμε ότι ρόλος μας είναι σε περιόδους κρίσης να αυξάνουμε τις δαπάνες μας προς όφελος των φτωχών παιδιών, ο πληθυσμός των οποίων έχει αυξηθεί υπέρμετρα», λέει ο κ. Δραγουμάνος. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι οι αιτήσεις που δέχεται σε καθημερινή βάση το Ίδρυμα για φιλοξενία παιδιών έχουν υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

«Τα Ιδρύματα βρίσκονται σε δεινή κατάσταση. Παίρνουν ιδιωτικούς φορείς που βοηθούν παιδιά και τα στέλνουν στην χοάνη του δημόσιου χρέους, για να μην αναφέρω την γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις. Ας μας ελέγξουν τις δαπάνες, να γίνει κάποια ρύθμιση αλλά δεν είναι δυνατόν να με φορολογείς από τη στιγμή που δεν έχω χρήματα και τρώω τις σάρκες μου για να βοηθήσω κάποια παιδιά. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, τα Ιδρύματα θα σταματήσουν την λειτουργία τους όσον αφορά την παιδική προστασία», καταλήγει.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Εκτός από τις δωρεές σε τραπεζικούς λογαριασμούς το Ιδρύματος, μπορείτε να κάνετε και προσφορές σε είδος (κρεβάτια, τηλεοράσεις, ρούχα, αερόθερμα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κτλ.). Αναλυτικά η λίστα αναγκών του ιδρύματος εδώ

Info: Λ. Κηφισίας 374, Χαλάνδρι. Τηλ: 210.6810.687 - 210.6810.524 - 210.6827.973.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v