SPECIALSΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αμαλίειο Οικοτροφείο

Αμαλίειο Οικοτροφείο

Το Αμαλίειον Οικοτροφείον Θηλέων ιδρύθηκε το 1855 με σκοπό να περιθάλψει και να φροντίσει παιδιά που έμειναν ορφανά εξ' αιτίας της θανατηφόρου επιδημίας χολέρας που έπληξε εκείνη την εποχή την χώρα και κυρίως την Αθήνα. Η ιδέα της ίδρυσής του ανήκει στην βασίλισσα Αμαλία, ενώ τα πρώτα τριάντα παιδιά του Αμαλιείου φιλοξενήθηκαν στο σπίτι της Πριγκίπισσας Μαρίας Υψηλάντου, στη Στησιχόρου. Με το πέρασμα των χρόνων τα ορφανά παιδιά άρχισαν να μειώνονται και έτσι σήμερα ύστερα από απόφαση της διοίκησης το 2000 το όνομα άλλαξε από «Ορφανοτροφείο» σε «Οικοτροφείο» και πλέον δέχεται και παιδιά από ευπαθείς ομάδες.

«Τα παιδιά που φιλοξενούμε είναι κατά το πλείστον φοιτήτριες από την επαρχεία με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα τα οποία διαφορετικά δεν θα τους επέτρεπαν να σπουδάσουν. Έχουμε 97 φοιτήτριες και 18 μαθήτριες», λέει η κ. Αθηνά Μουμουλίδη, Διευθύντρια του Οικοτροφείου. Η επιμόρφωση στο σπουδαστικό τμήμα και μαθητικό τμήμα είναι εντελώς δωρεάν, ενώ τα κορίτσια μένουν σε δίκλινα δωμάτια και τους παρέχονται δύο γεύματα ημερησίως.

Τα παιδιά πηγαίνουν σε δημόσια σχολεία της περιοχής έτσι ώστε να εξοικειώνονται με την κοινωνία, ενώ όταν επιστρέφουν από το σχολείο/ Πανεπιστήμιο το Ίδρυμα διαθέτει φροντιστηριακές τάξεις για να κάνουν τα μαθήματά τους υπό την επίβλεψη των υπευθύνων τους. Όπως μας πληροφορεί η κ. Μουμουλίδη το μαθητικό τμήμα έχει «κλείσει» από το 2004 και μετά, και δεν δέχεται άλλα παιδιά, καθώς στις μικρές ηλικίες το κόστος αυξάνεται κατακόρυφα κάτι που δεν συνάδει με την επίσης κατακόρυφη πτώση των εσόδων του ιδρύματος από την ακίνητη περιουσία.

«Τα περισσότερα κτίρια που έχουμε είναι ξενοίκιαστα, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και ο φόρος, το χαράτσι, το τέλος της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Μέχρι στιγμής δεν έχει ευαισθητοποιηθεί κάποιος, το τελευταίο πράγμα που κοιτάνε στην Ελλάδα οι πολιτικοί μας είναι η κοινωνική πολιτική. Δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι, ίσως τύχουμε κάποιας άλλης φορολογικής πολιτικής εφ’ όσον αποδεικνύεται ότι τα έσοδα των ενοικίων είναι για κάποιον σκοπό», λέει χαρακτηριστικά η κ. Μουμουλίδη και αναφέρει ότι το Ίδρυμα ελέγχεται συνεχώς από κρατικούς φορείς όπως η Κοινωνική Υπηρεσία της Περιφέρειας, η Πυροσβεστική και ο ΕΦΕΤ: «Εκεί είναι που τρελαίνεσαι, έρχονται όλοι αυτοί και ελέγχουν εμάς που τα έχουμε όλα στην εντέλεια, αντί να ελέγξουν αυτούς που πρέπει…»

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε, έχουμε κάνει μεγάλες περικοπές, απολύσεις. Έχουμε παιδιά που τα βοηθάμε στο σπίτι τους. Όμως όλα αυτά είναι στην ουσία μια παράταση πριν κλείσουμε, αφού δεν υπάρχουν εισροές. Τα ποσά είναι μεγάλα, μόνο για ρεύμα πέρυσι δώσαμε 120 χιλιάδες ευρώ», προσθέτει.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Αποτελεί πολιτική του Αμαλίειου να μην θέλει να μαζεύει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. «Ποτέ δεν υπήρξαμε το ίδρυμα που είχε τα φώτα στραμμένα πάνω του. Για να κάνεις ένα καλό πρέπει να έχεις την τηλεόραση δίπλα σου, εμείς δεν θέλουμε να εκθέτουμε τα κορίτσια και έτσι δεν μας προτιμούν για δωρεές», λέει χαρακτηριστικά η κ. Μουμουλίδη.
Αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη αυτή την στιγμή το Ίδρυμα πάντως είναι το πετρέλαιο, μιας και τα boiler δουλεύουν όλον τον χρόνο σε ένα κτίριο πέντε χιλιάδων τετραγωνικών.

Info: Λεωφ. Κηφισίας 219, Μαρούσι, τηλ: 210 8020610

άρθρα αφιερώματος

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2