Hostel στην Αθήνα: Κρεβάτι με θέα... Ακρόπολη

Οι hostelier της πόλης εξηγούν πού πάνε οι backpackers που (όχι, δεν) «τη βγάζουν με ένα σουβλάκι και μια μπύρα» και γιατί η Αθήνα έχει τόσο λίγα hostel.
Hostel στην Αθήνα: Κρεβάτι με θέα... Ακρόπολη
της Ηρώς Κουνάδη

«Μας συναντούν στα μεζεδοπωλεία της γειτονιάς και λένε ‘α ναι, είστε εσείς με το κοινόβιο’». Ο κύριος Χρήστος Αγγελόπουλος συνοψίζει σε μια φράση όλες τις πιθανές απαντήσεις στην ερώτηση από την οποία ξεκίνησε αυτό το ρεπορτάζ: Γιατί δεν έχει πολλά hostel η Αθήνα; Τα γέλια μας σκεπάζουν οι πρώτες νότες των Red Hot Chili Peppers, που ακούγονται στα ηχεία της ταράτσας του Athenstyle, του hostel του στο Μοναστηράκι. Εδώ πάνω, με θέα τη φωτισμένη Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό, και soundtrack από δυνατές μουσικές και χαρούμενες παρέες που έχουν αρχίσει να καταλαμβάνουν τα τραπεζάκια, το τελευταίο που θα μπορούσες να πιστέψεις είναι ότι τέτοιοι χώροι μπορεί να φαίνονται «ύποπτοι» σε κάποιους.

Κι όμως. Δεν είναι μόνο οι φοβίες της αγίας ελληνικής οικογένειας απέναντι στο ενδεχόμενο της συγκατοίκησης, έστω και εντελώς προσωρινής, «με τον καθένα, που δεν ξέρεις ποιος είναι». Είναι και τα στερεότυπα δεκαετιών για τον «μπατίρη τουρίστα που θα τη βγάλει όλη μέρα με ένα σουβλάκι και μια μπύρα», που έφτασαν να αποτελούν target group προς αποφυγή στον σχεδιασμό των επίσημων καμπανιών για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού. Κάπως έτσι, η φήμη της Ελλάδας ως ακριβού προορισμού εδραιώθηκε, και οι πτωτικές τάσεις του εισερχόμενου τουρισμού άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Πάλι καλά, όμως, γιατί τέτοιον τουρισμό «δεν τον θέλουμε».

Είμαστε σίγουροι; Είναι οι ένοικοι των μετρημένων στα δάχτυλα αθηναϊκών hostel αυτό που απεικονίζει η μέση σκηνή-με-φόντο-συρτάκι-στην-Πλάκα της δεκαετίας του ’70; Γιατί επιλέγουν, παρ’ όλες τις αντιξοότητες, να έρθουν στην Αθήνα; Πόσο πληρώνουν για το κρεβάτι στο hostel; Τι ρωτάνε στη reception για την πόλη, και πού βγαίνουν τα βράδια; Και τελικά, για να επιστρέψουμε στην αρχική ερώτηση, γιατί είναι τόσο λίγα τα hostel της Αθήνας;

Ρωτήσαμε τρεις από τους ιδιοκτήτες τους, κι εκείνοι μας έδωσαν απαντήσεις που δεν περιμέναμε να ακούσουμε. Διαβάστε τις, μία-μία, κάνοντας κλικ στη δεξιά στήλη, "Άρθρα Αφιερώματος".


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v