Παλιές τολκινικές αγάπες: Οι χαρακτήρες που (δεν) θα ξαναδούμε

Παλιές τολκινικές αγάπες: Οι χαρακτήρες που (δεν) θα ξαναδούμε
της Ηρώς Κουνάδη

Μία από τις καλύτερες στιγμές κάθε sequel (ή prequel, στην προκειμένη περίπτωση) είναι εκείνη που πιάνεις τον εαυτό σου να χαμογελά σαν να είδε έναν παλιό φίλο, όταν στην οθόνη εμφανίζεται ένας γνώριμος χαρακτήρας –πολλώ δε μάλλον όταν αυτός ο χαρακτήρας είναι η προσωπική σου αδυναμία.

Μπορεί ο Aragorn, ο Legolas και ο Gimli να λείψουν στους fans της προηγούμενης τριλογίας του Peter Jackson, αλλά πλάι σε μια πλειάδα νέων και ιδιαίτερα ενδιαφερόντων χαρακτήρων θα επιστρέψουν αρκετοί παλιοί γνώριμοι, από εκείνους που στις ταινίες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών αγαπήσαμε, ή λατρέψαμε να μισούμε.

Σήμερα το βράδυ, λοιπόν, έχουμε ραντεβού με πολλούς παλιούς «φίλους».


Saruman:
Ας το παραδεχτούμε, λίγοι «κακοί» στην ιστορία του κινηματογράφου είναι τόσο ενδιαφέροντες όσο ο Saruman –κι ακόμα λιγότεροι διαθέτουν την φωνή του Christopher Lee. Τιμής ένεκεν, λοιπόν, θα ξεκινήσουμε την λίστα των αγαπημένων μας χαρακτήρων που επιστρέφουν απόψε στη μεγάλη οθόνη, από τον λευκό μάγο που παραστράτησε και απέδειξε ότι ακόμα και οι Istari μπορούν να διαφθαρούν από τον πειρασμό της εξουσίας που συμβολίζει το Δαχτυλίδι.

Ο Saruman είναι ένας εκ των πέντε μάγων που στέλνονται στη Μέση Γη για να βοηθήσουν τους ελεύθερους λαούς της ενάντια στον Sauron. Περίπου την εποχή που ο Smeagol (αργότερα γνωστός ως Gollum) βρίσκει το δαχτυλίδι, ο Saruman έχει ήδη αρχίσει να υποκύπτει στην επιρροή του Sauron. Μερικά χρόνια αργότερα, θα προδώσει τον σκοπό του και τους υπόλοιπους μάγους συμμαχώντας με τον Sauron, και τα υπόλοιπα είναι Ιστορία που την έχουμε δει στο Two Towers –και στις κομμένες σκηνές του The Return of the King, όσοι μπήκαν στον κόπο να δουν τα director’s cut. Ακόμη και απογοητευμένοι μαζί του, δεν θα μπορούσαμε να ακούσουμε την φωνή του Christopher Lee να αντηχεί ξανά στη σκοτεινή αίθουσα χωρίς να χαμογελάσουμε.


Gollum: Ή αλλιώς ο Smeagol, ο πρωταγωνιστής της πρώτης σκηνής στην τρίτη ταινία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, που σκοτώνει τον φίλο του στη λίμνη για να του πάρει το δαχτυλίδι και εν συνεχεία εξαφανίζεται στα βουνά με το «πολύτιμο», όπως το λέει, μέχρι να μετατραπεί, εξαιτίας της επιρροής που του ασκεί το δαχτυλίδι, στο πλάσμα που όλοι ξέρουμε ως Gollum. Για τους λάτρεις της κινηματογραφικής μεταφοράς του Τολκινικού σύμπαντος, το Gollum ήταν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του σκηνοθέτη, Peter Jackson, και του ηθοποιού που το υποδυόταν, του Andy Serkis.

Ο Serkis επρόκειτο αρχικά να κάνει μόνο την φωνή του Gollum, ο σκηνοθέτης όμως ενθουσιάστηκε τόσο πολύ από την οντισιόν του, που αποφάσισε ότι ο ίδιος θα έπρεπε να ερμηνεύσει και τις κινήσεις του χαρακτήρα του –πράγμα που έκανε, καλωδιωμένος με αισθητήρες οι οποίοι μετέφεραν τις κινήσεις του στο ψηφιακό Gollum που βλέπουμε στις δύο τελευταίες ταινίες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και στην τριλογία του Χόμπιτ. Ο ηθοποιός δήλωσε ότι βάσισε την απόγνωση και τις κινήσεις του Gollum στο στερητικό σύνδρομο των ηρωινομανών. Το μόνο εμπόδιο στην υποψηφιότητα για Όσκαρ του Serkis, την οποία υποστήριξαν ο σκηνοθέτης και ο παραγωγός της ταινίας, ήταν ο κανονισμός της Ακαδημίας Κινηματογράφου που υπαγορεύει ότι δεν μπορεί να βραβευτεί ηθοποιός που δεν έχει φυσική παρουσία στην οθόνη. Προφανώς, διαφωνούμε.


Gandalf: Ο αγαπημένος χαρακτήρας πολλών –πάρα πολλών– fan του Τόλκιν και των ταινιών του Peter Jackson ήταν επίσης, όπως και ο Saruman, ένας εκ των πέντε Istari που βρέθηκαν στη Μέση Γη για να βοηθήσουν τους κατοίκους της να πολεμήσουν τον Sauron. Σε αντίθεση με τον παραστρατημένο τελικά ομόλογό του, ο Gandalf ο Γκρίζος, που αργότερα… προήχθη σε Λευκό, ο Gandalf πολεμά τις δυνάμεις του Κακού στη Μέση Γη για περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια, ως το τέλος του Πολέμου του Δαχτυλιδιού. Είναι ο σοφότερος από όλους τους Maiar, και εκείνος που η Galadriel επιμένει (μάταια) ότι πρέπει να αναλάβει αρχηγός του Λευκού Συμβουλίου των Istari αντί για τον Saruman, ο οποίος έχει πολλούς λόγους για να τον φθονεί.

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Στην πρώτη ταινία της τριλογίας του Χόμπιτ, αυτήν που θα δούμε απόψε, ο Gandalf εμφανίζεται στο Shire ως γέρος ταχυδακτυλουργός που διασκεδάζει τα παιδιά με πυροτεχνήματα. Σε αυτήν την φάση, εμείς ξέρουμε πολλά περισσότερα για την ταυτότητά του από το μέσο χόμπιτ.

Ο Ian MacKellen, που τον υποδύεται, έχει δηλώσει ότι αν και είναι σνομπ απέναντι σε κάθε είδους στερεότυπα, δεν βρίσκει τίποτα κακό στο να τον συνδέουν με τον Gandalf. «Για την ακρίβεια, δεν θα μπορούσα να χαίρομαι περισσότερο» έχει πει. Από την στιγμή που δεν μπορούμε να φανταστούμε κανέναν άλλον να ερμηνεύει τον Gandalf στη θέση του, ούτε εμείς.


Elrond: Πολύ λυπόμαστε που θα στεναχωρήσουμε τους fans της Liv Tyler, αλλά στις επερχόμενες ταινίες θα πρέπει να συμβιβαστούν με τον πατέρα της. Πράγμα που για εμάς τους υπόλοιπους δεν είναι καθόλου λίγο. Ο άρχοντας του Rivendell και κάτοχος (αρχικά εν αγνοία του) ενός εκ των τριών δαχτυλιδιών των ξωτικών περιγράφεται στο βιβλίο «Το Χόμπιτ» ως «ευγενής, και όμορφος στο πρόσωπο σαν άρχοντας των ξωτικών, δυνατός σαν πολεμιστής, σοφός σαν μάγος, σεβαστός σαν βασιλιάς των νάνων και καλός σαν το καλοκαίρι». Ο απολαυστικός Hugo Weaving, που τον υποδύεται στις ταινίες, είναι στην πραγματικότητα εννέα χρόνια μεγαλύτερος από την Cate Blanchett που υποδύεται την πεθερά του.
 

Galadriel: Η ομορφότερη των ξωτικών, η «Κυρά του Δάσους» του Lothlorien, που παρείχε καταφύγιο στη Συντροφιά του Δαχτυλιδιού στην πρώτη ταινία, είναι και μία εκ των τριών κατόχων των δαχτυλιδιών που δόθηκαν στα ξωτικά. Είναι, επίσης, εκείνη που ακούγεται στην εισαγωγή της πρώτης ταινίας, να διηγείται την ιστορία των δαχτυλιδιών, ξεκινώντας «τρία δόθηκαν στα ξωτικά: αθάνατα, σοφότερα και ομορφότερα από όλα τα πλάσματα».

Το γεγονός ότι η Galadriel δεν αναφέρεται πουθενά στο Χόμπιτ, το βιβλίο που διηγείται τις περιπέτειες του Bilbo Baggins, ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων από τους fans του Τόλκιν, όταν πρωτοανακοινώθηκε το cast της δεύτερης τριλογίας του Peter Jackson. Όπως διευκρίνισε σε μια συνέντευξή του ο Elijah Wood, που έχει ένα μικρό ρόλο στην ταινία (φυσικά) ως Frodo Baggins, το σενάριο της τριλογίας αντλεί πολλές πληροφορίες και ιστορίες από το Σιλμαρίλλιον, αλλά και τα παραρτήματα των βιβλίων και τις σημειώσεις του συγγραφέα –δεν ακολουθεί, δηλαδή, γραμμικά την ιστορία του βιβλίου.

Κι όσοι μείνατε παραπονεμένοι από την απουσία των αγαπημένων σας χαρακτήρων, σημειώστε τα εξής: Μπορεί η καινούρια τριλογία να μην έχει Gimli και Legolas, έχει όμως τους… μπαμπάδες τους, Gloin και Thranduil, τους οποίους υποδύονται οι Peter Hambleton και Lee Pace αντίστοιχα. Επίσης, ο Orlando Bloom θα κάνει ένα πέρασμα από τις οθόνες μας ως Legolas στην τελευταία ταινία της τριλογίας, There and Back Again, που θα βγει στις αίθουσες το 2014. Δέκα χρόνια περιμένατε το prequel, τι είναι άλλα δύο χρονάκια υπομονή;

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v