Ιταλία: Η... μεσογειακή

Ιταλία: Η... μεσογειακή
Οι τομείς που έλκουν σε μεγάλο ποσοστό τους Έλληνες εδώ είναι η Φαρμακευτική, η Ιατρική, η Αρχιτεκτονική και Καλών Τεχνών. Η γνώση της ιταλικής γλώσσας είναι απαραίτητη, όχι μόνο επειδή τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια γίνονται στα Ιταλικά, αλλά και επειδή οι Ιταλοί ως γνωστόν δεν μιλούν (ή δεν θέλουν να μιλήσουν)… γρι αγγλικά.



Γενικά tips:

* Στις φοιτητούπολεις θα βρείτε εύκολα σπίτι με τιμές που κυμαίνονται από 500 έως 750€ μηνιαίως.

* Οι τιμές στις συγκοινωνίες είναι συμπαθητικές, εισιτήριο βγάζετε μέσα στο όχημα. Κοστίζει περίπου 1€.

* Οι τιμές των super market είναι εξαιρετικές και οι τιμές των εστιατορίων κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

* Το αντίστοιχο happy hour στην Ιταλία λέγεται «aperitivo» και πληρώνοντας έξι ευρώ μπορείτε να πιείτε το ποτό/ κοκτέιλ σας και παράλληλα να τσιμπολογήσετε… απεριόριστα από τον μπουφέ του εκάστοτε μαγαζιού.


Φοιτητική διαμονή

Ο Άγγελος σπουδάζει Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο του Ουρμπίνο και όπως μου λέει έχει δοκιμάσει όλες τις πιθανές λύσεις στέγασης. «Οι εστίες είναι δύο: η μία που προορίζεται κυρίως για καθηγητές-συνεργάτες είναι εξαιρετική, η δεύτερη των φοιτητών είναι αρκετά καλή. Σε σύγκριση με την ελληνική πάντως, είναι πολύ καλύτερη. Η πόλη είναι καθαρά φοιτητούπολη, επομένως είναι πολύ εύκολο να βρεις σπίτι. Για δίκλινο -παρόλο που οι Έλληνες δεν επιλέγουν την συγκατοίκηση- οι τιμές κυμαίνονται από 500 έως 750 ευρώ στο κέντρο. Μακριά από το κέντρο, οι τιμές πέφτουν κατά 100-200 ευρώ. Σε περίπτωση συγκατοίκησης το μηνιαίο κόστος διαμονής ανέρχεται στα 250€ περίπου. Υπάρχουν κι άλλες συνιστώσες πάντως, όπως πάρκινγκ, πλυντήριο και κοινόχρηστα», μου λέει.

Βοήθεια πάντως για εύρεση σπιτιού, δίνουν τοπικά γραφεία όπως το EDISU (Ente per il Diritto allo Studio Universitario).

Συγκοινωνίες

Απόλυτα ικανοποιημένος δείχνει ο Άγγελος από την μετακίνηση με συγκοινωνίες στην πόλη: «Απλά εξαιρετική. Η ακρίβειά τους είναι εξωπραγματική - λεπτομέρεια λεπτού, από τα τρένα έως τα λεωφορεία. Πρέπει να το ζήσεις για να το καταλάβεις. Η καθαριότητα είναι μέτρια, οι τιμές συμπαθητικές. Το εισιτήριο λεωφορείου κοστίζει 1,05 ευρώ και το βγάζεις μέσα στο όχημα, το οποίο δεν δίνει ρέστα. Η διαφορά με την Ελλάδα είναι τεράστια πάραυτα», μου λέει.

Καθημερινότητα – γλώσσα - κουλτούρα

Η προσαρμογή στην ιταλική καθημερινότητα είναι αρκετά εύκολη (αν εξαιρέσουμε την γλώσσα) σύμφωνα με τον Άγγελο: «Η ιταλική νοοτροπία μοιάζει με την καλή ελληνική. Όποιες διαφορές – π.χ. χρήση gas, ανακύκλωση κ.α. ξεπερνιόνται εύκολα. Δεν αντιμετώπισα καμία δυσκολία εκτός από την γλώσσα, αφού κανένας Ιταλός δεν μιλά αγγλικά», αναφέρει. Πιο συγκεκριμένα για την γλώσσα μου λέει: «Τα ιταλικά δεν είναι δύσκολη γλώσσα αλλά οι Ιταλοί δεν τα μιλάνε, τα… τραγουδάνε. Η ταχύτητα και η μελωδικότητα του λόγου τους είναι όμορφη στα τραγούδια τους, αλλά όχι όταν προσπαθείς να καταλάβεις λεπτομέρειες της ανθρώπινης ανατομίας!».

Όσον αφορά τις σχέσεις με τους υπόλοιπους φοιτητές, η… παραδοσιακή ελληνική κοινότητα είναι παρούσα και στην Ιταλία: «Οι Έλληνες στο εξωτερικό δημιουργούν δική τους κοινότητα, αυτό είναι γνωστό. Το να κάνεις φίλους Έλληνες είναι πανεύκολο. Με τους Ιταλούς πάλι, είναι σχετικά δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο, κυρίως εξαιτίας της γλώσσας», αναφέρει. Στην κουλτούρα πάντως, οι διαφορές είναι ελάχιστες όπως λέει, για την ακρίβεια… μόλις μία: «Αφορά την διατροφή τους, πολύς πολύς υδατάνθρακας! Πίτσες, μακαρόνια και όλα αυτά σε καθημερινή βάση».

Κόστος ζωής

Το κόστος ζωής στην Ιταλία είναι σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με την Ελλάδα, όπως διαπιστώνει ο Άγγελος: «Τιποτένιο. Οι τιμές των super market είναι εξαιρετικές και τα εστιατόρια είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά ένας φοιτητής ή θα μαγειρέψει ή θα φάει στην εστία (5 ευρώ το πλήρες γεύμα, 3 πιάτα). Ενδεικτικά, ένα cocktail κοστίζει 5 ευρώ». Το αντίστοιχο happy hour στην Ιταλία πάντως λέγεται «aperitivo» και πληρώνοντας έξι ευρώ μπορείτε να πιείτε το ποτό/ κοκτέιλ σας και παράλληλα να τσιμπολογήσετε… απεριόριστα από τον μπουφέ του εκάστοτε μαγαζιού ιταλικά ορεκτικά: μπρουσκέτες, μοτσαρέλα και τηγανιτά, αλλά και πατέ ή ό,τι άλλο θέλει η φαντασία του σεφ- γιατί παρά το όνομά του (σημαίνει απεριτίφ) το aperitivo είναι φαγητό κανονικότατο. Η διάρκεια του ιταλικού αυτού happy hour είναι κάθε μέρα από τις 7 μέχρι τις 10 το βράδυ.

Ελλάδα vs. Ιταλία

Οι διαφορές/ ομοιότητες με το ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι αρκετές, αλλά όχι τόσες όσες θα περίμενε κανείς, λέει ο Άγγελος: «Περνώντας τρία χρόνια αλληλεπίδρασης με το ιταλικό πανεπιστήμιο καταρρίφθηκε η αρχική μου άκρως θετική εντύπωση και κατάλαβα ότι τελικά οι διαφορές δεν είναι και τόσο τεράστιες. Σε θέμα οργάνωσης επικρατεί και στα δύο Πανεπιστήμια χάος, παρόλο που στο ιταλικό είναι καλύτερα καμουφλαρισμένο. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρόλο που στο ιταλικό πανεπιστήμιο πληρώνεις τις εγγραφές σου στα εξάμηνα, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά νοοτροπίας. Οι τύποι καθηγητών επίσης μοιάζουν - περίεργοι, τυπικοί, κλινικώς τρελοί, άλλοι που βοηθάνε αρκετά τους φοιτητές».

«Η μόνη διαφορά είναι η απουσία των γνωστών τραπεζιών των κομμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πολιτική δεν ενδιαφέρει τους Ιταλούς φοιτητές», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: « Έχουν πάντως τον στοιχειώδη πολιτισμό να απέχουν από τριήμερα στην Μύκονο, μπουζούκια, καταλήψεις επειδή ο καφές είναι κρύος και λοιπούς τραμπουκισμούς - φαινόμενα άκρως ελληνικά που πάνε το ελληνικό πανεπιστήμιο αιώνες πίσω».

«Μου αρέσει επίσης ο πολιτισμός που συναντώ εκεί, παντού. Ο κόσμος δεν πετάει σκουπίδια κάτω, δεν φωνάζει για ψύλλου πήδημα, δεν φοβάται την διαφορετικότητα και άλλα τόσα γνωρίσματα ενός φυσιολογικού πολιτισμού. Από την άλλη με χαλάει η γλώσσα και ο καιρός. Σαν τον ελληνικό καιρό δεν έχει πουθενά», λέει.

Τι θα συμβούλευε τους νέους φοιτητές; Να ρωτάνε για τα πάντα: «Όταν πρωτοξεκίνησα όλες τις διαδικασίες πραγματικά βομβάρδισα τους πάντες με ερωτήσεις. Οι - χρήσιμες- συμβουλές που αποκόμισα είναι πάρα πολλές. Επίσης, τα στοιχεία μου είναι στην διάθεση οποιουδήποτε αναγνώστη θέλει βοήθεια».

Χρήσιμες διευθύνσεις

* Υπουργείο Εκπαίδευσης Πανεπιστημίων & Έρευνας/Ministero dell’ Istruzione, dell’ Universita e della Ricerca
* Επιτροπή Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων της Ιταλίας/ Conferenza dei Rettori delle Universita Italiane
Προεγγραφές στα ιταλικά Πανεπιστήμια
Το μοναδικό site που παρουσιάζει την ιταλική πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην αγγλική γλώσσα
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v