Γερμανία: Οργάνωση, οργάνωση, οργάνωση

Γερμανία: Οργάνωση, οργάνωση, οργάνωση
Με περισσότερα από 4.600 προπτυχιακά και 3.000 μεταπτυχιακά προγράμματα, πολλά από τα οποία γίνονται στην αγγλική γλώσσα, τα Πανεπιστήμια της Γερμανίας συνδυάζουν παράδοση με σύγχρονες τεχνολογίες και άριστη οργάνωση προσελκύοντας φοιτητές από όλον τον κόσμο, καθώς και αρκετούς Έλληνες. Οι πιο δημοφιλείς τομείς εδώ είναι η Ιατρική, η Νομική, οι Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες, καθώς και η Διοίκηση Επιχειρήσεων και η Εκπαίδευση. Οι φοιτητές μπορούν κατά την διάρκεια των σπουδών τους να βρουν εύκολα δουλειά μέσω ειδικών γραφείων ανεύρεσης εργασίας, ενώ οι συγκοινωνίες είναι και εδώ άψογες. Γλώσσα διδασκαλίας στα γερμανικά πανεπιστήμια είναι τα γερμανικά, όμως η γνώση της γερμανικής γλώσσας δεν είναι απαραίτητη για την είσοδο σε πολλά διεθνή προγράμματα σπουδών (international degree programmes), όπου η διδασκαλία γίνεται εν μέρει ή και εξ ολοκλήρου στα αγγλικά.

 


Γενικά Tips

*Θα βρείτε αρκετά εύκολα δωμάτιο σε εστία με την βοήθεια της δωρεάν αντίστοιχης υπηρεσίας του Πανεπιστημίου.

* Αν θέλετε να δουλέψετε παράλληλα με τις σπουδές σας, υπάρχουν συγκεκριμένα γραφεία ανεύρεσης εργασίας για φοιτητές, στα οποία δηλώνετε

* Το κόστος ζωής (ενοίκιο ποτό, φαγητό διασκέδαση), κυμαίνεται γενικά μεταξύ των 600 και των 700€ μηνιαίως, ανάλογα με την πόλη


Φοιτητική διαμονή

Η επιλογή της εστίας είναι και η πιο συνηθισμένη για τους Έλληνες φοιτητές εδώ: «Είναι πάρα πολύ εύκολο να βρεις δωμάτιο σε εστία και υπάρχει υπηρεσία που προσφέρεται δωρεάν να σου βρει δωμάτιο, αφού πρώτα σε έχουν ενημερώσει για τις διαθέσιμες επιλογές. Δίνεις με προτεραιότητα τρεις επιλογές και έχεις θέση σίγουρα μέσα σε αυτές. Τα δωμάτια στα οικοτροφεία είναι από 12-18 τετραγωνικά και οι τιμές από 160 με 240€ το μήνα συμπεριλαμβανομένου ρεύματος, νερού, internet και των αντίστοιχων κοινοχρήστων», μου λέει η Κατερίνα η οποία αυτή τη στιγμή κάνει το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Freiburg στον τομέα της Υπολογιστικής Γλωσσολογίας.
Έτσι αν επιθυμείτε να βρείτε θέση σ' έναν από τους επιχορηγούμενους κοιτώνες, θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να ενημερώσετε σχετικά την Φοιτητική Υπηρεσία «Studentenwerk» ή την Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών Φοιτητών του πανεπιστημίου που έχετε επιλέξει. Αν τώρα προτιμάτε να στεγαστείτε ιδιωτικά, μπορείτε επιπλέον να δοκιμάσετε μέσω μεσολάβησης ενός διεθνούς πρακτορείου συλλογικής στέγασης, όπως το «Mitwohnzentral

Συγκοινωνίες - μετακίνηση

«Οι συγκοινωνίες εδώ είναι καταπληκτικές», λέει η Κατερίνα. «Υπάρχει συγκεκριμένη σελίδα στο internet που μπορείς να δώσεις την αφετηρία και το τέρμα της επιθυμητής διαδρομής και σου δίνει ακριβώς ποιο λεπτό θα περάσει το λεωφορείο ή το τραμ (και είναι όντως έτσι). Στα λεωφορεία, αν περάσει κάποιο νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα, θα περιμένει στη στάση», προσθέτει.

Προσαρμογή στη καθημερινότητα – κουλτούρα

«Λόγω της Πανεπιστημιακής Κοινότητας μου ήταν πολύ εύκολο να προσαρμοστώ», λέει η Κατερίνα και προσθέτει: «Δίνει όλες τις απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές για να μη δυσκολευτεί κανείς τον πρώτο καιρό και να «μπει σε μία σειρά. Αντιμετώπισα δυσκολίες όσων αφορά τις παρέες Γερμανών εκτός Πανεπιστημίου, γιατί υπάρχει έντονη προκατάληψη απέναντι στους Έλληνες, αλλά είναι στο χέρι του καθενός να το αντιμετωπίσει -εφόσον φυσικά τον ενδιαφέρει. Αν θέλετε πάντως να δουλέψετε παράλληλα με τις σπουδές σας στη Γερμανία, τότε υπάρχουν συγκεκριμένα γραφεία ανεύρεσης εργασίας για φοιτητές, όπου καταχωρείται το πρόγραμμα σπουδών τους και τους βρίσκουν δουλειά, σύμφωνα με τις ώρες που μπορούν να εργαστούν. Συνήθως είναι ενδοπανεπιστημιακές θέσεις εργασίας (βιβλιοθήκη, γραμματεία, φωτοτυπείο), αλλά αν ενδιαφέρεται για κάτι άλλο μπορεί να το δηλώσει ο καθένας στην αίτησή του".

Όσον αφορά τις διαφορές σε σχέση με την ελληνική κουλτούρα, οι Γερμανοί είναι αρκετά πιο κλειστοί, όμως όπως λέει η Κατερίνα έχουν διάθεση να βοηθήσουν. «Ο τρόπος διασκέδασης είναι εξίσου «συντηρητικός», αλλά με όρεξη για το καινούργιο και το διαφορετικό. Όλα πρέπει να γίνουν στην ώρα τους, αν όχι, ταράζονται. Επίσης έχουν πολύ συγκεκριμένες ώρες για το φαγητό και φυσικά οργάνωση, οργάνωση, οργάνωση!", λέει.

Κόστος ζωής

Το κόστος ζωής στη Γερμανία (ενοίκιο ποτό, φαγητό διασκέδαση), κυμαίνεται γενικά μεταξύ των 600 και των 700€ μηνιαίως, ανάλογα με την πόλη. «Ποτό, φαγητό και διασκέδαση είναι όλα φθηνά», λέει η Κατερίνα, «ξεφεύγουν όμως οι τιμές των ρούχων, αν προσανατολιστείς σε τοπικά μαγαζιά και όχι σε γνωστές αλυσίδες (H&M, Zara κλπ). Ένας φοιτητής που μένει σε εστία, έχει κάρτα για να τρώει σε φοιτητικά εστιατόρια και ένα πλήρες γεύμα (σαλάτα, πρώτο πιάτο, κυρίως πιάτο, αναψυκτικό & γλυκό) κυμαίνεται στα 5€», προσθέτει.

Ελλάδα vs. Γερμανία

Μπορεί οι Γερμανοί να… μην είναι φίλοι μας, όμως δεν γίνεται να μην τους βάλεις το καπέλο στον τομέα της οργάνωσης- και όχι μόνο. «Μου αρέσει η οργάνωση και που είμαι σε θέση να κάνω ένα πρόγραμμα της ημέρας, χωρίς να αλλάξει είκοσι φορές μέχρι την περάτωσή του, η μηδενική γραφειοκρατία, η καθαρή πόλη χωρίς σκουπίδια στους δρόμους και που όλοι ανεξαιρέτως φροντίζουν γι αυτό», αναφέρει σχετικά.

Τι θα συμβούλευε κάποιον που ήθελε να σπουδάσει εκεί; «Να είναι ανοιχτός στη διαφορετικότητα των ανθρώπων και να μην ‘κουβαλήσει’ μαζί του την ελληνική νοοτροπία, γιατί θα αποτελέσει έντονο πρόβλημα και ‘φρένο’ στην ένταξή του. Επίσης, αν δεν ξέρει γερμανικά, δίνονται μαθήματα δωρεάν από τα Πανεπιστήμια για τους αλλοδαπούς και από τον κόσμο που ζει εδώ εκτιμάται πολύ η προσπάθεια να επικοινωνήσεις στη γλώσσα του»

Χρήσιμες διευθύνσεις:
 
STUDENTENWERKE - Φοιτητική Μέριμνα 
STUDY IN GERMANY - Ζωή και σπουδές στη Γερμανία 
TATSACHEN ÜBER DEUTSCHLAND - Γενικές πληροφορίες και δεδομένα για τη Γερμανία
Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη ζωή και τις σπουδές στη Γερμανία σε PDF

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v