Ολλανδία: Η φοιτητική ζωή στο ποδήλατο

Ολλανδία: Η φοιτητική ζωή στο ποδήλατο
Αν και όχι το ίδιο «δημοφιλής» στους Έλληνες φοιτητές όσο άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Ιταλία), η Ολλανδία τα τελευταία χρόνια διεκδικεί μεγάλο μερίδιο στις προτιμήσεις των Ελλήνων. Οι λόγοι αρκετοί: Η ποιότητα ζωής που προσφέρει, η αρκετά οικονομική διαμονή και – το κυριότερο – το γεγονός ότι η γνώση της γλώσσας δεν είναι απολύτως απαραίτητη για να παρακολουθήσει ο φοιτητής τα μαθήματα σε ένα ολλανδικό Πανεπιστήμιο. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, πως οι Ολλανδοί έχουν τα αγγλικά σαν δεύτερη επίσημα γλώσσα.

Γενικά tips

* Ξεκινήστε το ψάξιμο για σπίτι από νωρίς. Τα student house αποτελούν καλή και οικονομική επιλογή

* Χρησιμοποιήστε τα social networks για να βρείτε συγκάτοικο

* Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το "δημοφιλές" ποδήλατο για τις μετακινήσεις σας

* Το κόστος ζωής είναι περίπου ίδιο με την Ελλάδα

Φοιτητική διαμονή

Είναι αρκετά δύσκολο να βρείτε σπίτι, επομένως καλό θα ήταν να ξεκινήσετε το ψάξιμο από πολύ νωρίς. Χαρακτηριστικό είναι πως οι αγγελίες έχουν ημερομηνία λήξης. Στην πράξη ένα δωμάτιο μπορεί να νοικιαστεί αστραπιαία. Τα λεγόμενα student house (φοιτητικά σπίτια) θεωρούνται καλή επιλογή, καθώς είναι και αξιοπρεπή και οικονομικά. Τα Πανεπιστήμια θα σας βοηθήσουν και θα σας δώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το πού θα πρέπει να απευθυνθείτε. Οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται από 250€ μέχρι 450€ και συμπεριλαμβάνουν φως, νερό, τηλέφωνο και Internet. Την κουζίνα και το μπάνιο τα μοιράζεστε με τους υπόλοιπους κατοίκους του ορόφου. Αν είστε τυχεροί, σε αρκετά από αυτά έχουν την δική τους κουζίνα και μπάνιο.

Αν θέλετε συγκάτοικο, τότε μια απλή αναζήτηση σε ιστοσελίδες ή στο Facebook είναι σίγουρο πως θα αποδώσει καρπούς.

Συγκοινωνίες – μετακίνηση

Μια λέξη μόνο: ποδήλατο.
Και πάλι όμως, αν επιλέξετε τα μέσα μεταφοράς θα μείνετε κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι. Απόλυτη ακρίβεια στα δρομολόγια και καλές τιμές εισιτηρίων. Η απλή διαδρομή κοστίζει 1.60€, το 48ωρο εισιτήριο απεριορίστων διαδρομών 12€ και οι μηνιαίες κάρτες ποικίλουν ανάλογα με την πόλη. Ξεκινάνε από τα 40€ και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 250€.

Προσαρμογή στη καθημερινότητα – κουλτούρα

Η προσαρμογή για τους φοιτητές δεν θεωρείται δύσκολη στην χώρα. «Προσαρμόστηκα αμέσως, ειδικά αφού πήρα και ποδήλατο, όλα ήταν απλά και γρήγορα. Και δεν υπήρχε κάτι εξωφρενικά διαφορετικό», λέει ο Θοδωρής, φοιτητής στο Faculty of Arts του πανεπιστημίου του Groningen, στην Ολλανδία, «κακή συμπεριφορά δεν αντιμετώπισα, τουλάχιστον μπροστά στα μούτρα μου».

Κόστος ζωής

Το κόστος ζωής στην χώρα είναι πάνω – κάτω ίδιο με την Ελλάδα. Υπολογίστε περίπου 1000€, ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται έξοδα διαμονής, φαγητό και μεταφορές. Επίσης, απαραίτητη είναι η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη που κοστίζει γύρω στα 550 € ανά έτος. Πιο συγκεκριμένα, ένα άτομο αν ψωνίζει από το σούπερ μάρκετ θα πληρώσει γύρω στα 25€ σε εβδομαδιαία βάση. Νυχτερινή ζωή σε στυλ… ελληνικό δεν υφίσταται στην χώρα, όμως υπάρχουν ουκ ολίγες μπυραρίες, pubs και καφετέριες. Ενδεικτικά η μισόλιτρη μπύρα κοστίζει περί τα 2.50€, τα ποτά 6€ και οι καφέδες περί τα 2.50€. Τα εστιατόρια στις πόλεις είναι σχετικά ακριβά, με το μενού για δύο άτομα να ξεκινά από τα 40€. Αν αναζητάτε οικονομικό φαγητό, υπάρχουν τα τούρκικα εστιατόρια με φαγητό τύπου κεμπάμπ – πίτα, τα ιταλικά με πιάτα που ξεκινούν από 5€ και αρκετά κινέζικα με μενού της τάξης των 7€.

Ελλάδα vs. Ολλανδία

Ο Θοδωρής στέκεται στην παντελή έλλειψη προκαταλήψεων που υπάρχει: «Οι άνθρωποι δεν έχουν στριμωγμένο ένα τεράστιο παλούκι εκεί πίσω (sic), είτε αυτό είναι ήθη και έθιμα, είτε αυτό είναι μαμά, είτε εκκλησία. Μιλούν για πράγματα, είναι ανοιχτοί και μορφωμένοι. Αν κάτι με ‘χάλασε’ είναι τα ελληνικά ρεστοράν που ξεπετάγονται σαν τα μανιτάρια και σε χρεώνουν πέντε ευρώ για ένα σουβλάκι που εδώ θα το κοίταζες και θα το πέταγες στις γάτες».

Χρήσιμες διευθύνσεις 

* Βασιλική Ολλανδική Πρεσβεία
* Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών
Nuffic – Department for International Academic Relations
* Μηχανή αναζήτησης υποτροφιών
* Σύνδεσμος Πανεπιστημίων
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v