Lune82: «Μερικές φορές η πόλη προσαρμόζεται στο graffiti»

Lune82: «Μερικές φορές η πόλη προσαρμόζεται στο graffiti»
Γεννημένος στην Αθήνα το 1982, ο Lune ξεκίνησε να ασχολείται με το graffiti το 1996, αν και όπως μου λέει το πήρε πιο «ζεστά» το 1999. Ως παιδί έδειχνε έντονο ενδιαφέρον στην ζωγραφική αφηρημένων τοποθεσιών, ενώ το στυλ του είναι επηρεασμένο από την ευρωπαϊκή και την oldschool σχολή της Νέας Υόρκης. Έμπνευση για τα έργα του αντλεί κυρίως από το διάστημα και την Φύση.

Πως σκέφτηκες να αρχίσεις graffiti; Ήταν μέσο έκφρασης ή απλά ήθελες να διαφέρεις από τους άλλους;

Αρχικά, επηρεάστηκα από το υπόγειο ανερχόμενο ρεύμα του graffiti που υπήρχε την περίοδο που ξεκίνησα να πρωτοασχολούμαι (1996) και από κάποιους παιδικούς μου φίλους. Η ζωγραφική πάντα αποτελούσε μέσω έκφρασης για μένα.

Ποιος σε έβαλε στη "φάση" να βάφεις;

Όπως προανέφερα κάποιοι παιδικοί φίλοι, ένας από αυτούς είναι ο DAN και συνεχίζει ακόμα να ασχολείται, όχι τόσο ενεργά, αλλά σταθερά.

Από που είναι επηρεασμένο το στυλ σου;

Το στυλ μου στα γράμματα είναι επηρεασμένο σαφώς από κάποια στοιχεία old school της ''σχολής'' της Νέας Υόρκης, τη σκηνή της Πράγας, του Βερολίνου και λίγο της Γαλλίας κατά βάση. Το πιο ''καλλιτεχνικό'' μου στυλ, πέρα από τα γράμματα είναι επηρεασμένο από το ρεύμα της αφηρημένης τέχνης, του κυβισμού, τις γραφικές τέχνες, τη φύση και το διάστημα. Όλοι οι graffiti writers και οι καλλιτέχνες έχουν επιρροές είτε από τις τέχνες είτε από το περιβάλλον τους.



Γιατί επέλεξες αυτό το tag και όχι κάποιο άλλο;

To LUNE82 αποτελείται από το Lune το οποίο είναι Half tag και σε μορφή slang της λέξης Lunatic, η οποία αναφέρεται για κάποιον που είναι ''τρελαμένος'' ή ''νοητικά διαταραγμένος'' , εγώ πάντα ήμουν ''τρελαμένος'' με το graffiti και λόγω συντομίας το έκοψα τη λέξη και το έκανα Lune. To 82 είναι ένα νούμερο που έχει σημασία για μένα, και από πάντα ήταν παράδοση στους graffiti writers να βάζουν ένα νούμερο δίπλα στο tag τους.

Θεωρείς το graffiti τέχνη ή χόμπι και γιατί;

Το graffiti είναι τέχνη, έχει επιβεβαιωθεί, και αυτό μπορεί να το αντιληφθεί κάποιος που παρατηρεί καλά την πόλη του... Για μένα είναι τρόπος ζωής και σκέψης αρκετές φορές. Δεν είναι απλά μια μόδα που περνάει, ούτε μια ''τέχνη του δρόμου'' όπως θέλουν να την παρουσιάζουν αρκετοί, ή κάτι το οποίο πάντα θα προσαρμόζεται στην πόλη. Καμιά φορά η πόλη προσαρμόζεται στο graffiti.



Αντιμετωπίζεις προβλήματα με την αστυνομία;

Καμιά φορά για ''παράνομο'' βάψιμο, αλλά όχι κάτι σοβαρό. Είναι και θέμα νοοτροπίας του κόσμου που τους καλεί. Ακόμα και αν βάφεις σε εγκαταλελειμμένο κτήριο... Το σύνδρομο της κατοχής κάποιοι Έλληνες δεν το έχουν ξεπεράσει ποτέ...

Υπάρχει κάποιο κομμάτι που να είναι το αγαπημένο σου;

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο, κάθε φορά το κάθε κομμάτι δίνει κάτι διαφορετικό και έχει τη δική του ιστορία και σημασία.

Θεωρείς ότι μέσα από το γκράφιτι μπορείς να βγάλεις χρήματα;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βγάλει κάποιος χρήματα μέσω graffiti. Μπορεί να γίνει μέσω πώλησης πινάκων, μεταξοτυπιών, custom δουλειές σε σπίτια ή επιχειρήσεις, βιβλίων, συνεργασιών με επιχειρήσεις για προώθηση προϊόντων ή design προϊόντων. Βέβαια, παίζει ρόλο η νοοτροπία του κόσμου στην χώρα και την πόλη που ζεις και το ανάλογο προσωπικό promotion που μπορείς να κάνεις.



Πώς θα χαρακτήριζες το στυλ που βάφεις;

Το στυλ μου είναι βασισμένο σε απλές φόρμες γραμμάτων με new school στοιχεία στα γράμματα και πειραματικές τεχνικές κάθε φορά ανάλογα τις επιρροές και τη διάθεση.

Αγαπημένο σποτ βαψίματος;

Δεν υπάρχει κάποιο σταθερά αγαπημένο, εξαρτάται την παρέα, το concept και το σκηνικό. Όλα χρειάζονται στο graffiti.

Ποια ώρα της ημέρας προτιμάς να βάφεις;

Το πρωί γιατί το μυαλό είναι πιο καθαρό και παραγωγικό σε ιδέες.

Περίγραψε ένα σκηνικό από τη "δουλειά" σου που θα το θυμάσαι για πάντα. Καλό ή κακό.

Tα σκηνικά σε κάποιον που ασχολείται με το graffiti εκτενώς είναι λίγο πολύ παρόμοια. Και τα αρνητικά και τα καλά σκηνικά δίνουν όλα εμπειρία. Την πιο θετική επίδραση μου την έχουν δώσει τα ''παράνομα'' σκηνικά και κάποια σκηνικά σε τρένα και τούνελ. Η αίσθηση που παίρνει κάποιος από αυτά είναι διαφορετική και του δημιουργεί τεράστια αυτοπεποίθηση.

Δείτε τον Lune εν δράσει στην ταινία μικρού μήκους με τίτλο “Colorful Escape”
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v